SPIŠ. Hubári už niekoľko mesiacov brázdia lesy aj horské lúky a prinášajú domov pomerne pestrú paletu húb. Inak to nie je ani na Spiši.
S hubami sa v lesoch roztrhlo vrece aj pod Tatrami. František Babiar sa teší z každej jednej huby, ktorú v lese nájde. Rád obdivuje aj nejedlé krásavice.
„Sezóna je tohto roku výnimočne dobrá. Začala sa dosť skoro a bez akejkoľvek prestávky rastú takmer všetky druhy húb,“ povedal.
Ako ďalej dodal, nikdy nezvykne rátať počty hríbov, ktoré sa mu podarí nájsť. „Ale ešte snáď nikdy som ich nemal toľko ako túto sezónu.“
Ak začínate hubárčiť, nechoďte sami
Ako Babiar uviedol, čo je na tejto sezóne veľmi zaujímavé, sú úlovky krásnych rodiniek a aj väčších plodníc. Medzi hubami má svojich „obľúbencov“.
„Muchotrávka červenkastá a masliak smrekový. Samozrejme sa teším akejkoľvek hube, ktorú nájdem a nejedlé krásavice poobdivujem,“ povedal. H
ubárom, ktorý po lesoch ešte iba začínajú chodiť, radí, aby zo začiatku určite nešli na hubačku sami.
„Je dobré, ak má takýmto ľuďom kto poradiť. Ak náhodou aspoň na chvíľku zapochybujú o hube, ktorú nájdu, nech ju radšej neberú,“ uzavrel.
Mýty sú iba mýty
O tom, kedy sa vybrať na hubačku, či ako rozoznať jedovatú hubu od normálnej, koluje aj veľa mýtov. Hovorí sa, že najlepšie či najväčšie úlovky na-zbierate práve po splne.
Pri dotyku s jedovatou hubou vraj strieborná lyžička sčernie a ak je na hube slimák, určite nie je jedovatá, pretože by sa otrávil
Skúsení hubári všetky tieto zaužívané pravdy považujú za poriadny výmysel. Aj Andrej Akurátny, predseda Podtatranského mykologického klubu, ktorý po lesoch za hubami chodí už viac ako šesťdesiat rokov, nám pred časom mýty vyvrátil.
„Koľko je ľudí, toľko je mýtov. Niekedy si ľudia nevedomosti kompenzovali tým, že si vymýšľali,“ povedal.
Hubám je srdečne jedno, či je spln alebo nie. Na niečo vám však poslúžiť môže. „Je dobrý na to, že vám svieti na cestu a vidíte, či huby sú, či nie sú, ak teda idete zavčasu,“ dodal.
Na identifikáciu huby vám podľa jeho slov nepomôže žiadna lyžička. „Striebro je ušľachtilý kov. Ľudia si mysleli, že jed je taký zlý, že bude aj naň takto reagovať,“ povedal Akurátny.
Držať sa teda podľa neho treba skôr vlastného rozumu, prípadne si pod pazuchu vziať so sebou atlas.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš