Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Bláznivé počasie úrode na Spiši neublížilo

Pozreli sme sa, ako to vyzerá v liehovaroch a páleniciach.

Arónia. Nikdy ju ešte nikto na alkohol nepremenil.Arónia. Nikdy ju ešte nikto na alkohol nepremenil. (Zdroj: OZ)

SPIŠ. Sezóna pálenia sa blíži. Počasie sa ale na Slovensku v letných mesiacoch poriadne bláznilo. Zatiaľ čo na juhu krajiny úroda väčšinou pomrzla, na Spiši sa okrem sliviek urodilo všetkého dostatok.

Pozreli sme sa, ako to vyzerá v liehovaroch a páleniciach v našich regiónoch.

V páleniciach a liehovaroch na Spiši to rozvoniava ovocím a destilátmi. Jablká, hrušky, čerešne, slivky v debničkách, pripravená kukurica, sladovnícky jačmeň a žito, vôňa kvasu, ktorá vám v nose ostane ešte minimálne štyri dni.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dopyt po pálenom je, preto sú pálenice a liehovary teraz vo veľkom švungu.

Sezóna sa začala v auguste

Jozef Szabó zo Smižian v Spišskonovoveskom okrese sa venuje výrobe alkoholu z ovocných destilátov 15 rokov. V pálenici tiež lisujú jablká, hrušky, mrkvu či repu na ovocné šťavy.

Tohtoročná sezóna na Spiši je pomerne slabšia na slivky v našom okrese, ale v Popradskom a Staroľubovnianskom sa urodilo. Jabĺk je všade dostatok, letných aj jesenných.

„Sezónu sme rozbehli 2. augusta. Začínali sme postupne s čerešňami, menej s marhuľami, s letnými jabĺčkami, teraz nabiehajú skoré slivky a hrušky. Od októbra pracujeme nonstop. Denne vyrobíme maximálne 100 litrov, ale je to už pre nás záťaž,“ hovorí majiteľ pálenice.

Dôraz na kvalitu

V pálenici kladú dôraz na kvalitu kvasu.

SkryťVypnúť reklamu

„Ovocie musí byť v sudoch sladké, zrelé, pomleté a čisté. Špinavé a splesneté vraciame späť klientom. Snažíme sa ich naučiť, ako má dobrý kvas vyzerať, pretože oni budú neskôr pálenku konzumovať. Čím je vyššia kvalita ovocia, tým je aj vyššia percentuálnosť liehu, čo ovplyvní chuť a vôňu,“ zdôrazňuje.

Z roka na rok je podľa Szabóa viac zákazníkov, ktorí prichádzajú z celého Spiša, ale aj z ďalších kútov Slovenska. Určite to však nehovorí o tom, že ľudia pijú čoraz viac.

Vlastná je najlepšia

„Lieh sa vyrába najmä z pšenice a kukurice. Ľudia ale prichádzajú na to, že z ovocia je lieh čistejší. Keďže ľudia sa nechcú spájať a chcú mať svoju pálenku z vlastného ovocia, investovali sme do ďalšej modernej technológie. V súčasnosti máme dve súpravy.“

Záujem je veľký a objednávky na pálenie sa zapisujú už na február. Nakvasená úroda môže pokojne v sudoch postáť. Ak je kvas dobre technicky uza-tvorený, tak vydrží aj päť – šesť rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Alkohol ako liek

Smižančan tvrdí, že tvrdý alkohol v rozumnej miere môže prospieť zdraviu. On sám ho užíva preventívne.

„Každý večer si dám štamperlík ovocného čistého destilátu, prípadne aj ráno do teplého čaju. Zaberá to. Už 14 rokov som nemal chrípku.“

Podľa receptov starých mám

Kvasy si poľahujú v nádobách, aby z nich vznikol nový kvalitný destilát. Jeho vôňa sa šíri aj liehovarom v Strážach pri Poprade. Slovák s láskou k Amerike, žijúci a podnikajúci na dvoch svetadieloch, Otto Žižák tam obnovil staré liehovarnícke tradície a podľa nich vyrába rýdzo slovenské produkty historickými metódami.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4B8T na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4B8T na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 278
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 195
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 991
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 625
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 927
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 858
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 565
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 322
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 090
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 022
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Počasie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

14 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

9 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop