SPIŠ. Sezóna pálenia sa blíži. Počasie sa ale na Slovensku v letných mesiacoch poriadne bláznilo. Zatiaľ čo na juhu krajiny úroda väčšinou pomrzla, na Spiši sa okrem sliviek urodilo všetkého dostatok.
Pozreli sme sa, ako to vyzerá v liehovaroch a páleniciach v našich regiónoch.
V páleniciach a liehovaroch na Spiši to rozvoniava ovocím a destilátmi. Jablká, hrušky, čerešne, slivky v debničkách, pripravená kukurica, sladovnícky jačmeň a žito, vôňa kvasu, ktorá vám v nose ostane ešte minimálne štyri dni.
Dopyt po pálenom je, preto sú pálenice a liehovary teraz vo veľkom švungu.
Sezóna sa začala v auguste
Jozef Szabó zo Smižian v Spišskonovoveskom okrese sa venuje výrobe alkoholu z ovocných destilátov 15 rokov. V pálenici tiež lisujú jablká, hrušky, mrkvu či repu na ovocné šťavy.
Tohtoročná sezóna na Spiši je pomerne slabšia na slivky v našom okrese, ale v Popradskom a Staroľubovnianskom sa urodilo. Jabĺk je všade dostatok, letných aj jesenných.
„Sezónu sme rozbehli 2. augusta. Začínali sme postupne s čerešňami, menej s marhuľami, s letnými jabĺčkami, teraz nabiehajú skoré slivky a hrušky. Od októbra pracujeme nonstop. Denne vyrobíme maximálne 100 litrov, ale je to už pre nás záťaž,“ hovorí majiteľ pálenice.
Dôraz na kvalitu
V pálenici kladú dôraz na kvalitu kvasu.
„Ovocie musí byť v sudoch sladké, zrelé, pomleté a čisté. Špinavé a splesneté vraciame späť klientom. Snažíme sa ich naučiť, ako má dobrý kvas vyzerať, pretože oni budú neskôr pálenku konzumovať. Čím je vyššia kvalita ovocia, tým je aj vyššia percentuálnosť liehu, čo ovplyvní chuť a vôňu,“ zdôrazňuje.
Z roka na rok je podľa Szabóa viac zákazníkov, ktorí prichádzajú z celého Spiša, ale aj z ďalších kútov Slovenska. Určite to však nehovorí o tom, že ľudia pijú čoraz viac.
Vlastná je najlepšia
„Lieh sa vyrába najmä z pšenice a kukurice. Ľudia ale prichádzajú na to, že z ovocia je lieh čistejší. Keďže ľudia sa nechcú spájať a chcú mať svoju pálenku z vlastného ovocia, investovali sme do ďalšej modernej technológie. V súčasnosti máme dve súpravy.“
Záujem je veľký a objednávky na pálenie sa zapisujú už na február. Nakvasená úroda môže pokojne v sudoch postáť. Ak je kvas dobre technicky uza-tvorený, tak vydrží aj päť – šesť rokov.
Alkohol ako liek
Smižančan tvrdí, že tvrdý alkohol v rozumnej miere môže prospieť zdraviu. On sám ho užíva preventívne.
„Každý večer si dám štamperlík ovocného čistého destilátu, prípadne aj ráno do teplého čaju. Zaberá to. Už 14 rokov som nemal chrípku.“
Podľa receptov starých mám
Kvasy si poľahujú v nádobách, aby z nich vznikol nový kvalitný destilát. Jeho vôňa sa šíri aj liehovarom v Strážach pri Poprade. Slovák s láskou k Amerike, žijúci a podnikajúci na dvoch svetadieloch, Otto Žižák tam obnovil staré liehovarnícke tradície a podľa nich vyrába rýdzo slovenské produkty historickými metódami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš