Korzár logo Korzár Spiš

Bláznivé počasie úrode na Spiši neublížilo

Pozreli sme sa, ako to vyzerá v liehovaroch a páleniciach.

Arónia. Nikdy ju ešte nikto na alkohol nepremenil.Arónia. Nikdy ju ešte nikto na alkohol nepremenil. (Zdroj: OZ)

SPIŠ. Sezóna pálenia sa blíži. Počasie sa ale na Slovensku v letných mesiacoch poriadne bláznilo. Zatiaľ čo na juhu krajiny úroda väčšinou pomrzla, na Spiši sa okrem sliviek urodilo všetkého dostatok.

Pozreli sme sa, ako to vyzerá v liehovaroch a páleniciach v našich regiónoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V páleniciach a liehovaroch na Spiši to rozvoniava ovocím a destilátmi. Jablká, hrušky, čerešne, slivky v debničkách, pripravená kukurica, sladovnícky jačmeň a žito, vôňa kvasu, ktorá vám v nose ostane ešte minimálne štyri dni.

SkryťVypnúť reklamu

Dopyt po pálenom je, preto sú pálenice a liehovary teraz vo veľkom švungu.

Sezóna sa začala v auguste

Jozef Szabó zo Smižian v Spišskonovoveskom okrese sa venuje výrobe alkoholu z ovocných destilátov 15 rokov. V pálenici tiež lisujú jablká, hrušky, mrkvu či repu na ovocné šťavy.

Tohtoročná sezóna na Spiši je pomerne slabšia na slivky v našom okrese, ale v Popradskom a Staroľubovnianskom sa urodilo. Jabĺk je všade dostatok, letných aj jesenných.

„Sezónu sme rozbehli 2. augusta. Začínali sme postupne s čerešňami, menej s marhuľami, s letnými jabĺčkami, teraz nabiehajú skoré slivky a hrušky. Od októbra pracujeme nonstop. Denne vyrobíme maximálne 100 litrov, ale je to už pre nás záťaž,“ hovorí majiteľ pálenice.

Dôraz na kvalitu

V pálenici kladú dôraz na kvalitu kvasu.

SkryťVypnúť reklamu

„Ovocie musí byť v sudoch sladké, zrelé, pomleté a čisté. Špinavé a splesneté vraciame späť klientom. Snažíme sa ich naučiť, ako má dobrý kvas vyzerať, pretože oni budú neskôr pálenku konzumovať. Čím je vyššia kvalita ovocia, tým je aj vyššia percentuálnosť liehu, čo ovplyvní chuť a vôňu,“ zdôrazňuje.

Z roka na rok je podľa Szabóa viac zákazníkov, ktorí prichádzajú z celého Spiša, ale aj z ďalších kútov Slovenska. Určite to však nehovorí o tom, že ľudia pijú čoraz viac.

Vlastná je najlepšia

„Lieh sa vyrába najmä z pšenice a kukurice. Ľudia ale prichádzajú na to, že z ovocia je lieh čistejší. Keďže ľudia sa nechcú spájať a chcú mať svoju pálenku z vlastného ovocia, investovali sme do ďalšej modernej technológie. V súčasnosti máme dve súpravy.“

Záujem je veľký a objednávky na pálenie sa zapisujú už na február. Nakvasená úroda môže pokojne v sudoch postáť. Ak je kvas dobre technicky uza-tvorený, tak vydrží aj päť – šesť rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Alkohol ako liek

Smižančan tvrdí, že tvrdý alkohol v rozumnej miere môže prospieť zdraviu. On sám ho užíva preventívne.

„Každý večer si dám štamperlík ovocného čistého destilátu, prípadne aj ráno do teplého čaju. Zaberá to. Už 14 rokov som nemal chrípku.“

Podľa receptov starých mám

Kvasy si poľahujú v nádobách, aby z nich vznikol nový kvalitný destilát. Jeho vôňa sa šíri aj liehovarom v Strážach pri Poprade. Slovák s láskou k Amerike, žijúci a podnikajúci na dvoch svetadieloch, Otto Žižák tam obnovil staré liehovarnícke tradície a podľa nich vyrába rýdzo slovenské produkty historickými metódami.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4B8T na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 307
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 563
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 336
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 418
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 528
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 238
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 566
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu