KLUKNAVA. Hudba, dobré jedlo, veselá vrava a detský smiech. Tak rezko, pri mínus štrnástich stupňov, začala v Kluknave (okres Gelnica) fašiangová sezóna.
Pečené klobásky, jaternice, bôčik, oškvarky, dusená kyslá kapusta. Nechýbali ani sladké šišky. Pastva pre oči a nebíčko v papuľke. V Kluknave si na pravej fašiangovej zabíjačke pripomenuli tradície.
Víkend v obci Kluknava patril dobrému jedlu a pravej zábave. Ako povedal starosta obce Štefan Kováč, záujem o podobné udalosti v súčasnosti stúpa.
„Boli veľmi dobré ohlasy, tak sme sa rozhodli, že to budeme každoročne opakovať.“
Staré zvyky si treba pripomenúť
To, čo bola v minulosti každodenná samozrejmosť, dnešné deti nepoznajú. Krava dáva mlieko, sliepka vajcia, z prasiat sú klobásky, to sa učí nastupujúca generácia len z obrázkov. T
u si deti mohli na vlastné oči pozrieť, ako sa to robí. Zavesená sviňa na hákoch im nedala pokoj, s otvorenými ústami si ju skúmali z každej strany. Nechýbali ani takzvané „super“ potraviny ako ovarová polievka či tlačenka.
„Prídu ľudia, stretnú sa a porozprávajú. Ochutnajú dobré zabíjačkové špeciality. V minulosti sa v každom dome chovali ošípané, teraz je už iná doba. Staré zvyky, ktoré boli cez fašiangy treba opakovať a pripomenúť ich mladšej generácii.“
O zábavu sa postarala ľudová hudba a súbor
K fašiangom okrem dobrého jedla, patrí aj hudba, spev, tanec no hlavne masky, ktorými sa ľudia v minulosti snažili vyhnať panujúcu zlú bohyňu Morenu z domu.
Ľudová hudba Kurillovci a Folklórny súbor Kluknavčanka sa zhostili tejto úlohy, aby aspoň čiastočne predviedli ukážku, aké boli dakedy zvyky počas fašiangov. Atmosféru dotvorili ľudia.
Zišlo sa ich takmer 500 rôzneho veku či záujmov.
Autor: Mária Škorvánková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš