Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 20. september, 2017 | Meniny má Ľuboslav(a)
INZERCIA

V Culinariu sa čerstvosť a sezónnosť ponúka s fantáziou

Obľúbená tatranská reštaurácia je v samom srdci Starého Smokovca.

Príjemné prostredie v reštaurácii Culinarium.(Zdroj: archív)

Jedinečný gastronomický zážitok po prechádzke, či túre vo Vysokých Tatrách na vás čaká v reštaurácii Culinarium v samom srdci Starého Smokovca.

Či sa už rozhodnete pre kompletný obed, či večeru alebo si dáte len kávu s niektorým z vynikajúcich dezertov rozhodne neoľutujete.

Už od vstupu má hosť pocit, že je výnimočný. Zohratá obsluha vie poradiť, zisťuje chute a želania a podľa toho odporúča a vysvetľuje, čím sú jednotlivé špeciality výnimočné, akým spôsobom sú pripravené.

Rozhoduje prvý dojem

Majiteľka Nikola Kocáková má pri vedení reštaurácie jasné priority.

„Rozhodujúci je prvý dojem. Hosť nikdy nesmie mať pocit, že ho tu niekto ignoruje. S mojim personálom pracujeme tak, aby vedel, že sa z jeho príchodu tešíme a chceme mu vyjsť maximálne v ústrety. Nie som ten typ majiteľa, ktorý si chodí večer po tržbu. S reštauráciou zaspávam i vstávam, som každý deň v práci buď ako manažér, alebo zásobovač, či čašník a pomocník v kuchyni. Teší má, ak sa s hosťami rozprávam a môžeme spolu vybrať jedlo i s vínom tak, aby bol spokojný,“ usmieva sa Nikola Kocáková, ktorej Tatry pred pár rokmi učarovali natoľko, že dnes ich považuje za svoj domov.

„Tatry som si jednoducho zamilovala. Keď mám chvíľku voľného času, okamžite mierim do hôr. Ako turistka i lyžiarka, milujem ten pokoj a majestátnosť, ktoré Tatry vyžarujú. Nabíjajú ma energiou a aj keď reštaurácia nie je ľahký džob, jedlo patrí medzi moje hobby aj v súkromí a Culinarium je môj splnený sen o niečom vlastnom, zmysluplnom, čím môžem urobiť radosť aj návštevníkom Tatier. Najväčšou odmenou pre mňa je vždy pozitívna spätná väzba, ak mi hosť povie, že sa výborne cítil, pochváli jedlo i obsluhu, chce sa mi tancovať.“

Kávička na terase

V Culinariu môžete odštartovať deň skvelými raňajkami, ktoré vám pripravia presne podľa želania.

Vajíčka na mnoho spôsobov, obložené taniere, marinovaná zelenina, čerstvé lievance, či fantastická ovsená kaša, ktorú obľubujú hlavne zahraniční hostia to všetko tu nájdete od skorého rána.

Rannú kávičku si môžete vychutnať na azda najkrajšej terase Starého Smokovca, interiér v príjemných pastelových farbách a dreva vyniká cez presklené steny, ktoré poskytujú výhľad i dostatok svetla a slnka.

„Našou filozofiou je ponúkať hosťom gastronomický zážitok z čerstvých produktov z lokálnych zdrojov a jedálny lístok vždy prispôsobiť prírode. Stále tak prekvapujeme hostí niečím novým a ponúkame kombinácie chutí, ktoré inde nezažili. Nepracujeme s polotovarmi, kuchár každý deň pripraví čerstvé suroviny potrené na kompletnú ponuku, dve polievky, predjedlá a približne deväť hlavných jedál. V ponuke sú rôzne druhy mäsa od bravčového, kuracieho až po teľacie, či jahňacie, ale aj vegetariánske jedlá, či chutné dezerty,“ vysvetľuje majiteľka.

Aj jednoduchá surovina môže byť lahôdkou

Veľkým zážitkom pre nás boli fantasticky upravené bravčové líčka, ktoré sa doslova rozpadávali na jazyku s polentou a nakladanou repou.

„Polentu, teda kukuričnú kašu, varíme so smotanou, troškou cesnaku a rozmarínu. Je dôkazom, že aj jednoduchá surovina ako kukuričná múka sa môže stať na tanieri jedinečnou lahôdkou, ak ju dobre pripravíte. Bryndzové halušky, ktoré pripravujeme ručne z kvalitných zemiakov a „štikáme“ ich priamo z dosky sú spolu s ovčou bryndzou od poctivých farmárov, jedinečnou špecialitou. Aj náš kurací paprikáš, či sladký dezert gaštanové sufflé patrí medzi obľúbené pochúťky,“ teší sa zo spokojných zákazníkov Nikola Kocáková.

Sezónne a čerstvé

S príchodom jari už s kuchármi chystajú zmeny v jedálnom lístku, aby sa doň dostala špargľa, medvedí cesnak, či čerstvé smrže.

Servírovať sa bude aj jahňacina, pripravovaná metódou sous vide, pri ktorej sa mäso varí vo vákuu pri nízkej teplote dlhší čas. Zachová si tak štavnatosť, typickú chuť i všetky živiny.

Dôležité je, aby všetko bolo čerstvé, chute k sebe ladili a hosť odchádzal s pocitom, že aj večera, či obed môže byť jedinečným zážitkom.

Dodáva, že Culinarium patrí k tým drahším reštauráciam, ale ak má hosť dostať jedlo pripravené z kvalitných a čerstvých surovín, inej cesty niet.

„Mojim najväčším želaním je, aby sa Culinarium stalo pre návštevníkov Tatier synonymom kvalitného jedla, obsluhy, aby hostia cítili, že sme kolektív, ktorý práca baví a chceme tu radosť priniesť aj im.“

Téma: Reštaurácie, kaviarne, pivárne, hotely a penzióny na východe


Neprehliadnite tiež

Rašiho novelu volebného zákona posúdi Ústavný súd SR

Súd prijal na ďalšie konanie podnet skupiny opozičných poslancov NR SR.

Pozrite si kresby košických športovcov na opornom múre

Grafik Martin Marko zobrazil Ján Kozáka, Zuzanu Žirkovú i ďalšie osobnosti.

Ohlásil bombu na košickom súde, aby zmaril pojednávanie

Prokuratúra navrhuje vzatie obvineného Košičana do väzby.

Ako sa dá urobiť zo záhradky stavebný pozemok

Zistili sme presný návod od mestských architektov.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Robert Roth: Označili ma za potetovaného feťáka. Ako to mám vysvetliť dcére?

Film Nina hovorí o rozvode, v úlohe rodiča hrá on.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

KULTÚRA

Rodičia zlyhávajú a vinia dieťa. Film Nina je drsnejší ako horor

Nový slovenský film sa nechce páčiť.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 468
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 3 870
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 088
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 780
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 485
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 531
  7. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 518
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 364
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 345
  10. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 992

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop