Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky
INZERCIA

V Culinariu sa čerstvosť a sezónnosť ponúka s fantáziou

Obľúbená tatranská reštaurácia je v samom srdci Starého Smokovca.

Príjemné prostredie v reštaurácii Culinarium.Príjemné prostredie v reštaurácii Culinarium. (Zdroj: archív)

Jedinečný gastronomický zážitok po prechádzke, či túre vo Vysokých Tatrách na vás čaká v reštaurácii Culinarium v samom srdci Starého Smokovca.

Či sa už rozhodnete pre kompletný obed, či večeru alebo si dáte len kávu s niektorým z vynikajúcich dezertov rozhodne neoľutujete.

Už od vstupu má hosť pocit, že je výnimočný. Zohratá obsluha vie poradiť, zisťuje chute a želania a podľa toho odporúča a vysvetľuje, čím sú jednotlivé špeciality výnimočné, akým spôsobom sú pripravené.

Rozhoduje prvý dojem

Majiteľka Nikola Kocáková má pri vedení reštaurácie jasné priority.

Skryť Vypnúť reklamu

„Rozhodujúci je prvý dojem. Hosť nikdy nesmie mať pocit, že ho tu niekto ignoruje. S mojim personálom pracujeme tak, aby vedel, že sa z jeho príchodu tešíme a chceme mu vyjsť maximálne v ústrety. Nie som ten typ majiteľa, ktorý si chodí večer po tržbu. S reštauráciou zaspávam i vstávam, som každý deň v práci buď ako manažér, alebo zásobovač, či čašník a pomocník v kuchyni. Teší má, ak sa s hosťami rozprávam a môžeme spolu vybrať jedlo i s vínom tak, aby bol spokojný,“ usmieva sa Nikola Kocáková, ktorej Tatry pred pár rokmi učarovali natoľko, že dnes ich považuje za svoj domov.

„Tatry som si jednoducho zamilovala. Keď mám chvíľku voľného času, okamžite mierim do hôr. Ako turistka i lyžiarka, milujem ten pokoj a majestátnosť, ktoré Tatry vyžarujú. Nabíjajú ma energiou a aj keď reštaurácia nie je ľahký džob, jedlo patrí medzi moje hobby aj v súkromí a Culinarium je môj splnený sen o niečom vlastnom, zmysluplnom, čím môžem urobiť radosť aj návštevníkom Tatier. Najväčšou odmenou pre mňa je vždy pozitívna spätná väzba, ak mi hosť povie, že sa výborne cítil, pochváli jedlo i obsluhu, chce sa mi tancovať.“

Skryť Vypnúť reklamu

Kávička na terase

V Culinariu môžete odštartovať deň skvelými raňajkami, ktoré vám pripravia presne podľa želania.

Vajíčka na mnoho spôsobov, obložené taniere, marinovaná zelenina, čerstvé lievance, či fantastická ovsená kaša, ktorú obľubujú hlavne zahraniční hostia to všetko tu nájdete od skorého rána.

Rannú kávičku si môžete vychutnať na azda najkrajšej terase Starého Smokovca, interiér v príjemných pastelových farbách a dreva vyniká cez presklené steny, ktoré poskytujú výhľad i dostatok svetla a slnka.

„Našou filozofiou je ponúkať hosťom gastronomický zážitok z čerstvých produktov z lokálnych zdrojov a jedálny lístok vždy prispôsobiť prírode. Stále tak prekvapujeme hostí niečím novým a ponúkame kombinácie chutí, ktoré inde nezažili. Nepracujeme s polotovarmi, kuchár každý deň pripraví čerstvé suroviny potrené na kompletnú ponuku, dve polievky, predjedlá a približne deväť hlavných jedál. V ponuke sú rôzne druhy mäsa od bravčového, kuracieho až po teľacie, či jahňacie, ale aj vegetariánske jedlá, či chutné dezerty,“ vysvetľuje majiteľka.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj jednoduchá surovina môže byť lahôdkou

Veľkým zážitkom pre nás boli fantasticky upravené bravčové líčka, ktoré sa doslova rozpadávali na jazyku s polentou a nakladanou repou.

„Polentu, teda kukuričnú kašu, varíme so smotanou, troškou cesnaku a rozmarínu. Je dôkazom, že aj jednoduchá surovina ako kukuričná múka sa môže stať na tanieri jedinečnou lahôdkou, ak ju dobre pripravíte. Bryndzové halušky, ktoré pripravujeme ručne z kvalitných zemiakov a „štikáme“ ich priamo z dosky sú spolu s ovčou bryndzou od poctivých farmárov, jedinečnou špecialitou. Aj náš kurací paprikáš, či sladký dezert gaštanové sufflé patrí medzi obľúbené pochúťky,“ teší sa zo spokojných zákazníkov Nikola Kocáková.

Sezónne a čerstvé

S príchodom jari už s kuchármi chystajú zmeny v jedálnom lístku, aby sa doň dostala špargľa, medvedí cesnak, či čerstvé smrže.

Servírovať sa bude aj jahňacina, pripravovaná metódou sous vide, pri ktorej sa mäso varí vo vákuu pri nízkej teplote dlhší čas. Zachová si tak štavnatosť, typickú chuť i všetky živiny.

Dôležité je, aby všetko bolo čerstvé, chute k sebe ladili a hosť odchádzal s pocitom, že aj večera, či obed môže byť jedinečným zážitkom.

Dodáva, že Culinarium patrí k tým drahším reštauráciam, ale ak má hosť dostať jedlo pripravené z kvalitných a čerstvých surovín, inej cesty niet.

„Mojim najväčším želaním je, aby sa Culinarium stalo pre návštevníkov Tatier synonymom kvalitného jedla, obsluhy, aby hostia cítili, že sme kolektív, ktorý práca baví a chceme tu radosť priniesť aj im.“

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 31 287
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 087
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 723
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 10 253
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 064
  6. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 982
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 948
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 499
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 251
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 027
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Reštaurácie, kaviarne, pivárne, hotely a penzióny na východe

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.

Stĺp uprostred cyklochodníka? V Košiciach žiaden problém

Vytvárajú prekážky pre chodcov i cyklistov.

Pri hustejšej premávke tu vznikajú aj kolízne situácie.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.

Košický advent v čase korony je bez trhov a programu

Predajkyňa langošov: Budeme sedieť doma a dlhy budú narastať.

Výzdoba bude, ale okrem nej takmer nič.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop