Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 19. december, 2018 | Meniny má Judita
INZERCIA

V Culinariu sa čerstvosť a sezónnosť ponúka s fantáziou

Obľúbená tatranská reštaurácia je v samom srdci Starého Smokovca.

Príjemné prostredie v reštaurácii Culinarium.(Zdroj: archív)

Jedinečný gastronomický zážitok po prechádzke, či túre vo Vysokých Tatrách na vás čaká v reštaurácii Culinarium v samom srdci Starého Smokovca.

Či sa už rozhodnete pre kompletný obed, či večeru alebo si dáte len kávu s niektorým z vynikajúcich dezertov rozhodne neoľutujete.

Už od vstupu má hosť pocit, že je výnimočný. Zohratá obsluha vie poradiť, zisťuje chute a želania a podľa toho odporúča a vysvetľuje, čím sú jednotlivé špeciality výnimočné, akým spôsobom sú pripravené.

Rozhoduje prvý dojem

Majiteľka Nikola Kocáková má pri vedení reštaurácie jasné priority.

„Rozhodujúci je prvý dojem. Hosť nikdy nesmie mať pocit, že ho tu niekto ignoruje. S mojim personálom pracujeme tak, aby vedel, že sa z jeho príchodu tešíme a chceme mu vyjsť maximálne v ústrety. Nie som ten typ majiteľa, ktorý si chodí večer po tržbu. S reštauráciou zaspávam i vstávam, som každý deň v práci buď ako manažér, alebo zásobovač, či čašník a pomocník v kuchyni. Teší má, ak sa s hosťami rozprávam a môžeme spolu vybrať jedlo i s vínom tak, aby bol spokojný,“ usmieva sa Nikola Kocáková, ktorej Tatry pred pár rokmi učarovali natoľko, že dnes ich považuje za svoj domov.

„Tatry som si jednoducho zamilovala. Keď mám chvíľku voľného času, okamžite mierim do hôr. Ako turistka i lyžiarka, milujem ten pokoj a majestátnosť, ktoré Tatry vyžarujú. Nabíjajú ma energiou a aj keď reštaurácia nie je ľahký džob, jedlo patrí medzi moje hobby aj v súkromí a Culinarium je môj splnený sen o niečom vlastnom, zmysluplnom, čím môžem urobiť radosť aj návštevníkom Tatier. Najväčšou odmenou pre mňa je vždy pozitívna spätná väzba, ak mi hosť povie, že sa výborne cítil, pochváli jedlo i obsluhu, chce sa mi tancovať.“

Kávička na terase

V Culinariu môžete odštartovať deň skvelými raňajkami, ktoré vám pripravia presne podľa želania.

Vajíčka na mnoho spôsobov, obložené taniere, marinovaná zelenina, čerstvé lievance, či fantastická ovsená kaša, ktorú obľubujú hlavne zahraniční hostia to všetko tu nájdete od skorého rána.

Rannú kávičku si môžete vychutnať na azda najkrajšej terase Starého Smokovca, interiér v príjemných pastelových farbách a dreva vyniká cez presklené steny, ktoré poskytujú výhľad i dostatok svetla a slnka.

„Našou filozofiou je ponúkať hosťom gastronomický zážitok z čerstvých produktov z lokálnych zdrojov a jedálny lístok vždy prispôsobiť prírode. Stále tak prekvapujeme hostí niečím novým a ponúkame kombinácie chutí, ktoré inde nezažili. Nepracujeme s polotovarmi, kuchár každý deň pripraví čerstvé suroviny potrené na kompletnú ponuku, dve polievky, predjedlá a približne deväť hlavných jedál. V ponuke sú rôzne druhy mäsa od bravčového, kuracieho až po teľacie, či jahňacie, ale aj vegetariánske jedlá, či chutné dezerty,“ vysvetľuje majiteľka.

Aj jednoduchá surovina môže byť lahôdkou

Veľkým zážitkom pre nás boli fantasticky upravené bravčové líčka, ktoré sa doslova rozpadávali na jazyku s polentou a nakladanou repou.

„Polentu, teda kukuričnú kašu, varíme so smotanou, troškou cesnaku a rozmarínu. Je dôkazom, že aj jednoduchá surovina ako kukuričná múka sa môže stať na tanieri jedinečnou lahôdkou, ak ju dobre pripravíte. Bryndzové halušky, ktoré pripravujeme ručne z kvalitných zemiakov a „štikáme“ ich priamo z dosky sú spolu s ovčou bryndzou od poctivých farmárov, jedinečnou špecialitou. Aj náš kurací paprikáš, či sladký dezert gaštanové sufflé patrí medzi obľúbené pochúťky,“ teší sa zo spokojných zákazníkov Nikola Kocáková.

Sezónne a čerstvé

S príchodom jari už s kuchármi chystajú zmeny v jedálnom lístku, aby sa doň dostala špargľa, medvedí cesnak, či čerstvé smrže.

Servírovať sa bude aj jahňacina, pripravovaná metódou sous vide, pri ktorej sa mäso varí vo vákuu pri nízkej teplote dlhší čas. Zachová si tak štavnatosť, typickú chuť i všetky živiny.

Dôležité je, aby všetko bolo čerstvé, chute k sebe ladili a hosť odchádzal s pocitom, že aj večera, či obed môže byť jedinečným zážitkom.

Dodáva, že Culinarium patrí k tým drahším reštauráciam, ale ak má hosť dostať jedlo pripravené z kvalitných a čerstvých surovín, inej cesty niet.

„Mojim najväčším želaním je, aby sa Culinarium stalo pre návštevníkov Tatier synonymom kvalitného jedla, obsluhy, aby hostia cítili, že sme kolektív, ktorý práca baví a chceme tu radosť priniesť aj im.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 936
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 303
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 084
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 575
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 218
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 220
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 565
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 729
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 603
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 588

Téma: Reštaurácie, kaviarne, pivárne, hotely a penzióny na východe


Neprehliadnite tiež

Starosta najväčšej košickej mestskej časti má za sebou hektický týždeň

Zvýšiť plat mu chcel jediný opozičný poslanec. Rieši už aj personálne zmeny.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

O morálnej povinnosti

Kiska je jediný štandardný politik, ktorý má (viac než) reálnu šancu.

Druhá liga môže na východe spustiť zostupovú lavínu

Hrozí, že z regionálnych súťaží budú vypadávať štyri, či dokonca až päť tímov.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gajdoš chce v Bratislave hrob neznámeho vojaka za státisíce eur

Socha komunistu Čulena skončí v sklade.

Dobré ráno

Dobré ráno: Čo znamená, keď to dáte na Matoviča

Ako demokrati hľadali kandidát na prezidenta.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop