Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 25. jún, 2022 | Meniny má Tadeáš

V Culinariu sa čerstvosť a sezónnosť ponúka s fantáziou

Obľúbená tatranská reštaurácia je v samom srdci Starého Smokovca.

Príjemné prostredie v reštaurácii Culinarium.Príjemné prostredie v reštaurácii Culinarium. (Zdroj: archív)

Jedinečný gastronomický zážitok po prechádzke, či túre vo Vysokých Tatrách na vás čaká v reštaurácii Culinarium v samom srdci Starého Smokovca.

Či sa už rozhodnete pre kompletný obed, či večeru alebo si dáte len kávu s niektorým z vynikajúcich dezertov rozhodne neoľutujete.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už od vstupu má hosť pocit, že je výnimočný. Zohratá obsluha vie poradiť, zisťuje chute a želania a podľa toho odporúča a vysvetľuje, čím sú jednotlivé špeciality výnimočné, akým spôsobom sú pripravené.

Rozhoduje prvý dojem

Majiteľka Nikola Kocáková má pri vedení reštaurácie jasné priority.

SkryťVypnúť reklamu

„Rozhodujúci je prvý dojem. Hosť nikdy nesmie mať pocit, že ho tu niekto ignoruje. S mojim personálom pracujeme tak, aby vedel, že sa z jeho príchodu tešíme a chceme mu vyjsť maximálne v ústrety. Nie som ten typ majiteľa, ktorý si chodí večer po tržbu. S reštauráciou zaspávam i vstávam, som každý deň v práci buď ako manažér, alebo zásobovač, či čašník a pomocník v kuchyni. Teší má, ak sa s hosťami rozprávam a môžeme spolu vybrať jedlo i s vínom tak, aby bol spokojný,“ usmieva sa Nikola Kocáková, ktorej Tatry pred pár rokmi učarovali natoľko, že dnes ich považuje za svoj domov.

„Tatry som si jednoducho zamilovala. Keď mám chvíľku voľného času, okamžite mierim do hôr. Ako turistka i lyžiarka, milujem ten pokoj a majestátnosť, ktoré Tatry vyžarujú. Nabíjajú ma energiou a aj keď reštaurácia nie je ľahký džob, jedlo patrí medzi moje hobby aj v súkromí a Culinarium je môj splnený sen o niečom vlastnom, zmysluplnom, čím môžem urobiť radosť aj návštevníkom Tatier. Najväčšou odmenou pre mňa je vždy pozitívna spätná väzba, ak mi hosť povie, že sa výborne cítil, pochváli jedlo i obsluhu, chce sa mi tancovať.“

SkryťVypnúť reklamu

Kávička na terase

V Culinariu môžete odštartovať deň skvelými raňajkami, ktoré vám pripravia presne podľa želania.

Vajíčka na mnoho spôsobov, obložené taniere, marinovaná zelenina, čerstvé lievance, či fantastická ovsená kaša, ktorú obľubujú hlavne zahraniční hostia to všetko tu nájdete od skorého rána.

Rannú kávičku si môžete vychutnať na azda najkrajšej terase Starého Smokovca, interiér v príjemných pastelových farbách a dreva vyniká cez presklené steny, ktoré poskytujú výhľad i dostatok svetla a slnka.

„Našou filozofiou je ponúkať hosťom gastronomický zážitok z čerstvých produktov z lokálnych zdrojov a jedálny lístok vždy prispôsobiť prírode. Stále tak prekvapujeme hostí niečím novým a ponúkame kombinácie chutí, ktoré inde nezažili. Nepracujeme s polotovarmi, kuchár každý deň pripraví čerstvé suroviny potrené na kompletnú ponuku, dve polievky, predjedlá a približne deväť hlavných jedál. V ponuke sú rôzne druhy mäsa od bravčového, kuracieho až po teľacie, či jahňacie, ale aj vegetariánske jedlá, či chutné dezerty,“ vysvetľuje majiteľka.

SkryťVypnúť reklamu

Aj jednoduchá surovina môže byť lahôdkou

Veľkým zážitkom pre nás boli fantasticky upravené bravčové líčka, ktoré sa doslova rozpadávali na jazyku s polentou a nakladanou repou.

„Polentu, teda kukuričnú kašu, varíme so smotanou, troškou cesnaku a rozmarínu. Je dôkazom, že aj jednoduchá surovina ako kukuričná múka sa môže stať na tanieri jedinečnou lahôdkou, ak ju dobre pripravíte. Bryndzové halušky, ktoré pripravujeme ručne z kvalitných zemiakov a „štikáme“ ich priamo z dosky sú spolu s ovčou bryndzou od poctivých farmárov, jedinečnou špecialitou. Aj náš kurací paprikáš, či sladký dezert gaštanové sufflé patrí medzi obľúbené pochúťky,“ teší sa zo spokojných zákazníkov Nikola Kocáková.

Sezónne a čerstvé

S príchodom jari už s kuchármi chystajú zmeny v jedálnom lístku, aby sa doň dostala špargľa, medvedí cesnak, či čerstvé smrže.

Servírovať sa bude aj jahňacina, pripravovaná metódou sous vide, pri ktorej sa mäso varí vo vákuu pri nízkej teplote dlhší čas. Zachová si tak štavnatosť, typickú chuť i všetky živiny.

Dôležité je, aby všetko bolo čerstvé, chute k sebe ladili a hosť odchádzal s pocitom, že aj večera, či obed môže byť jedinečným zážitkom.

Dodáva, že Culinarium patrí k tým drahším reštauráciam, ale ak má hosť dostať jedlo pripravené z kvalitných a čerstvých surovín, inej cesty niet.

„Mojim najväčším želaním je, aby sa Culinarium stalo pre návštevníkov Tatier synonymom kvalitného jedla, obsluhy, aby hostia cítili, že sme kolektív, ktorý práca baví a chceme tu radosť priniesť aj im.“

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  3. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  5. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  6. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  7. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 279
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 280
  3. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 6 043
  4. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 5 110
  5. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 811
  6. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 722
  7. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 3 585
  8. Nechcete prísť o vozidlo do pár sekúnd? Vyhnite sa tejto chybe. 2 918

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Já jsem duhová víla,
  2. Věra Tepličková: My pracujeme i v sobotě, soudružko
  3. Erik Kriššák: Aj žraloky sú tu od prvohôr - zbierka
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam
  5. Anton Kaiser: Klaňanie troch kráľov v umeleckej tvorbe Františka Horniaka
  6. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  7. Sabina Rehušová: Čakám Ťa v Budve.
  8. Lucia Žárska: Medvedia nálada na trhu
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 8 813
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 105
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 745
  4. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 6 621
  5. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 6 073
  6. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 822
  7. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 790
  8. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 768
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  3. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  5. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Spolumajiteľka kliniky reprodukčného zdravia Kathy Kleinfeldová v deň, keď po rozhodnutí Najvyššieho súdu USA nemôžu legálne vykonávať interrupcie.

Najvyšší súd zrušil rozsudok Roe v. Wade.


a 1 ďalší 2 h
Slovenskí hokejisti.

Pokračovanie vojny to neovplyvní, vraví Jurčo.


6 h
Zakladatelia Vestberry (sprava): Marek Zámečník, Ján Káčer a Matej Pavlanský

Vestberry chce zmeniť svet investorov, nahradí im excelovské tabuľky.


15. jún
Jurij Muška.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 13 h

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Já jsem duhová víla,
  2. Věra Tepličková: My pracujeme i v sobotě, soudružko
  3. Erik Kriššák: Aj žraloky sú tu od prvohôr - zbierka
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam
  5. Anton Kaiser: Klaňanie troch kráľov v umeleckej tvorbe Františka Horniaka
  6. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  7. Sabina Rehušová: Čakám Ťa v Budve.
  8. Lucia Žárska: Medvedia nálada na trhu
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 8 813
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 105
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 745
  4. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 6 621
  5. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 6 073
  6. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 822
  7. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 790
  8. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 768
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  3. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  5. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu