Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 18. október, 2018 | Meniny má Lukáš

Epidémiu v Spišskom Štvrtku spôsobil neprepečený bielok

Salmonelózu dostalo 44 ľudí, školská jedáleň zrejme dostane pokutu.

Problémy spôsobil bielok v žemľovke.(Zdroj: ilustračné - archív SME)

SPIŠSKÝ ŠTVRTOK. Dôvodom epidémie salmonelózy v obci Spišský Štvrtok v okrese Levoča bola nedostatočná tepelná úprava jedla, potvrdila v stredu Mária Michalovičová, riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Poprade.

Išlo o žemľovku, ktorú v miestnej školskej jedálni podávali ešte v piatok 24. marca.

„Bol porušený technologický proces prípravy pokrmu pre nedostatočné tepelné spracovanie žemľovky. Dávali tam bielok a nebolo to dostatočne prepečené,“ uviedla Michalovičová.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: V Spišskom Štvrtku ochorelo na salmonelózu devätnásť ľudí

Nakazených 44 ľudí

Počet nakazených salmonelózou počas týchto dní opäť stúpol, v utorok 4. apríla bolo podľa Michalovičovej 44 chorých.

„Z toho bolo 36 s pozitívnym nálezom a z celkového počtu 44 ľudí bolo 11 detí, väčšinou išlo o deti menšie, ktoré navštevujú 1. až 4. ročník základnej školy. Zvyšok predstavovali dospelí, ako všetci zamestnanci kuchyne, učitelia a stravníci, ktorí si tam chodia pre jedlo, a ktorí si žemľovku priniesli domov a jedli ju aj ich príbuzní,“ vysvetlila riaditeľka RÚVZ v Poprade.

V jedálni sa stravuje 60 dospelých a 120 detí.

O epidemickom výskyte salmonelózy spôsobenej Salmonelou enteritidis zo stravovacej prevádzky základnej školy ešte koncom minulého týždňa informoval RÚVZ v Poprade, ochorenia sa u stravníkov i zamestnancov kuchyne, ako aj tých, ktorí konzumovali stravu donesenú z jedálne domov, vyskytli hneď na druhý deň.

Stravníkov trápili najmä bolesti brucha, hnačky, dehydratácia, zvracanie i vysoké teploty. Šesť pacientov muselo byť hospitalizovaných.

Jedáleň zatiaľ zavreli

Pre pretrvávajúcu krízovú situáciu v školskej jedálni Základnej školy v Spišskom Štvrtku nebude prevádzka poobedňajšieho školského klubu detí a školskej jedálne zabezpečená až do stredy 12. apríla vrátane, informovala o tom na internetovej stránke školy jej riaditeľka Ľudmila Barlová.

„Jedáleň je momentálne vyradená z činnosti, pretože všetky kuchárky sú choré. Do práce nastúpia až po troch negatívnych výteroch,“ doplnila Michalovičová.

Podľa jej slov však boli prijaté všetky potrebné protiepidemické opatrenia

„Pre začatím činnosti jedálne pôjdeme spraviť ešte stery,“ dodala.

Rovnako potvrdila, že po došetrení celého prípadu, bude RÚVZ zvažovať aj sankcie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 16 839
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 924
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 442
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 426
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 559
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 953
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 6 601
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 905

Neprehliadnite tiež

Vodohospodári si stavajú obslužné cesty. Podľa Košíc vlastne budujú cyklotrasy

Cyklisti sa dostanú popri Hornáde až na prah Aničky.

Nové pohotovosti fungujú tri mesiace, očakávané zmeny nepriniesli

Situáciu na centrálnych príjmoch preverí až chrípka a zimné úrazy.

Kauza Sečovce: Grátis advokát školy od nej dostal výpoveď

Nízky: Na súde ďalej zastupujem 122 zamestnancov a žiakov.

Tipy na dnes - štvrtok 18. októbra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne podujatia a spoločenské akcie.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ako sme sa dostali až sem? Kto nechal Kočnera vyrásť

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop