Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela

Prípravy na veľkonočné sviatky sprevádzali pestré zvyky

Tradície v regióne Severného Spiša a Pienin boli v minulosti veľmi bohaté.

Hora Zvir nad obcou Litmanová.(Zdroj: OOCR Severný Spiš Pieniny)

POPRAD. Tradície a zvyky v regióne Severného Spiša a Pienin boli v minulosti veľmi bohaté a dávali významným sviatkom roka duchovný obsah, platilo to aj pre veľkonočné sviatky, ktoré boli príležitosťou na oddych, vítanie jari aj náboženským sviatkom.

„Na Kvetnú nedeľu, ktorá je poslednou pôstnou nedeľou, sa do kostola prinesú bahniatka a pripomína sa slávnostné vítanie Ježiša Krista v Jeruzaleme,“ uviedla Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš – Pieniny.

Prípravu na sviatky sprevádzali v regióne pestré zvyky, niektoré sa zachovali dodnes.

„Počas Zeleného štvrtku si kresťania pripomínajú večeru Ježiša Krista so svojimi učeníkmi. Veľký piatok je dňom najväčšieho pôstu, ktorým kresťania prejavujú úctu ku Kristovej obeti na kríži. Aj v minulosti ho prísne dodržiavali. Konzumovali iba pečené zemiaky a kyslú kapustu, niektorí chlieb a vodu. V tento deň sa zavčas rána umývali vodou z potoka, aby boli čistí a zdraví. Do vody sa vyháňali kone, aby boli zdravé, ošetrovali a sadili sa ovocné stromy, ženy presádzali kvety,“ priblížila Šalatová.

Biela sobota je dňom príprav na sviatky. Tak ako dnes, aj v minulosti podľa jej slov dievčatá upratovali, muži sa starali o dobytok a gazdiné piekli veľkonočné kysnuté koláče, nazývané pasky, zo sladkého bieleho cesta v okrúhlych plechových formách.

„Pripravovali na svätenie pasku a ďalšie pokrmy ako uvarenú údenú šunku, teda šovdru, klobásy, údené rebrá, vajíčka, ktoré sa varia v cibuľovej šupke na hnedo, maslo, soľ, tvaroh, slaninu, múku, chren, obilie, zemiaky, syr, jahňacie mäso a kúsok domáceho plátna,“ vymenovala.

Pripomenula tiež, že druh pokrmov nie je ani dnes v každej rodine rovnaký.

Obrady vzkriesenia

Ďalšie zvyky a tradície súviseli aj s Veľkonočnou nedeľou a pondelkom. Obrady vzkriesenia sa podľa Šalatovej v rímskokatolíckych farnostiach konajú v sobotu po západe slnka, v gréckokatolíckych farnostiach je vzkriesenie o tretej hodine ráno.

Vo veľkonočných tradíciách mal okrem zelene veľký význam aj živý oheň, ktorý ľudia roznecovali po kostolnom dvore práve pred obradmi vzkriesenia.

„Mal očistnú a ochrannú moc. Uhlíky sa pálili a odkladali pri liečení ohriaknutia,“ vysvetlila ďalej Šalatová.

S dňom vzkriesenia na Veľkonočnú nedeľu podľa jej slov súvisí aj posvätenie pokrmov kňazom v kostole.

„V košoch je celá šunka a ostatné pokrmy. Jedlo si potom rodiny berú domov, položia si ho na stôl a začína sa hostina. Na tento okamih po 40-dňovom pôste čaká celá rodina,“ uviedla.

Veľkonočné zvyky vrcholia na Veľkonočný pondelok.

Ten je aj v tomto regióne typický celoslovenskou tradíciou, keď mládenci chodia po domoch, oblievajú dievčatá studenou vodou a vyšibú ich korbáčom.

Ako odmenu za oblievačku dostávajú od dievčat maľované vajíčko.

Pôst trvá 40 dní

Veľkonočným sláveniam na severnom Spiši predchádza veľkonočný pôst, ktorý sa začína Popolcovou stredou a trvá 40 dní.

„Je to čas prípravy na vzkriesenie. Ľudia sú v konzumácii mäsitých jedál zdržanlivejší, najmä v piatok. V tento deň by sa mal človek raz do sýta najesť a po zvyšok dňa byť o chlebe a vode,“ priblížila výkonná riaditeľka OOCR Severný Spiš-Pieniny.

Významné miesto v živote veriacich má podľa nej aj Hora Zvir, pútnické centrum nad malebnou obcou Litmanová.

Známe je nielen zjavením Panny Márie, ale aj Krížovou cestou v nezameniteľnej prírode, počas obdobia pôstu sa tam koná každý piatok.

Región severného Spiša a Pienin priblíži počas Veľkej noci niektoré zvyky aj turistom.

V kúpeľoch Červený Kláštor Smerdžonka môžu zažiť spoločnú rodinnú Veľkú noc, okrem domácich veľkonočných špecialít z regiónu tam pripravujú tradičnú dedinskú oblievačku, ukážky folklóru v podobe spevu a tanca a deti sa zabavia pri maľovaní a kreslení veľkonočných motívov či zdobení kraslíc.

Neprehliadnite tiež

Košičanka Doris roztancuje funky nakladačkou

Jej osobnou najväčšou špičkou na svete je Bruno Mars.

Rozhovor

Šéf národného parku: Slovenský raj sa mi nikdy nezunuje

Tomáš Dražil je pyšný na zonáciu, ferratu Kyseľ aj splavovanie Hornádu.

Košičan pred 56 rokmi držal tabuľku Abebe Bikilovi. Sám je dnes legendou

Juraj Fotul by schoval do vrecka aj Forresta Gumpa.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 709
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 816
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 710
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 610
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 882
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 743
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 311
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 272
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 198
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 820

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop