Korzár logo Korzár Spiš

V Kaviarni Alfa povýšili kávu na umenie

V Poprade ju vyhľadávajú fajnšmekri i cudzinci.

Vstup do Kaviarne Alfa z popradského námestia.Vstup do Kaviarne Alfa z popradského námestia. (Zdroj: archív)

Nadšenie a radosť z práce, ktorá ich baví – taký je prvý dojem, keď vstúpite do Kaviarne Alfa na námestí Sv. Egídia v Poprade.

Majitelia – manželský pár Renáta a Róbert Michalkovci sú kávičkári odjakživa, ale ako s úsmevom komentujú „ k dobrej káve sa treba prepiť, podobne ako k dobrému vínu.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odmenou za nasadenie celého kolektívu sú priaznivé ohlasy nielen našincov, ale aj cudzincov.

Pri otvorení svojej kaviarne mali jasno. Prioritou musí byť kvalitná káva a usmievavý personál, ktorý musí byť odborne vyškolený.

SkryťVypnúť reklamu

„Skúšali sme rôzne chute, počúvali sme zákazníkov a ukázalo sa, že slovenská klientela je konzervatívnejšia, zvíťazila horká chuť kvalitnej čistej arabicy, ktorá má minimálnu kyslosť. To je naša štandardná, tzv. house blend káva, ktorú ponúkame od výbornej talianskej pražiarne Bazzara. Tak ako káva aj pražiari majú svoj rating, zlý pražiar môže káve ublížiť. Sme radi, že už máme kontakty na tých spoľahlivých, ktorí sú v odbore fachmani,“ hovorí Róbert Michalko.

Objavujte nové chute

Z majiteľov sa postupom času stali vášniví objavitelia rôznych chutí a spôsobov prípravy.

Pri cestách po zahraničí si nikdy nenechali ujsť ochutnávať aj nie bežné, ale aj špeciálne odrodové kávy.

„Prišli sme na to, že káva sa dá podávať aj inak, ako sme boli zvyknutí. Zistili sme, že jej chute sú rôznorodé podľa toho, kde kávu vypestovali, podľa majstra pražiara, ktorý ju spracúva. Kým u nás sme zvyknutí, že káva je horká, takú ju máme radi, odrodové kvalitné kávy sú viac acidnejšie, teda kyslejšie, lebo káva je vlastne ovocie. Kyslosť je pre ňu prirodzená, ale tú si v káve vedia vychutnať iba fajnšmekri,“

SkryťVypnúť reklamu

Pre klientov, ktorí radi objavujú nové chute, majú v Alfe vždy v ponuke aj niekoľko druhov odrodových plantážových káv z celého sveta, ktoré obmieňajú približne v mesačných intervaloch.

„U nás si môžu vychutnať kávu pripravenú rôznymi spôsobmi – filtrovanú v špeciálnom zariadení Siphon, V60 alebo aeropressom, to znamená technológiami dotiahnutými do dokonalosti, ktoré dávajú vyniknúť chuti kávy,“ dodáva Renáta Michalková.

Základom je usmiaty personál

Obaja sa zhodujú v tom, že bez zohratého kolektívu zamestnancov nemá kaviareň šancu udržať si klientelu.

„Dobrú kaviareň vytvára jej personál. Je rovnako dôležitý ako kvalitná káva. Uvoľnení, vysmiati zamestnanci, ktorých to baví a vedia s kávou narábať, sú základom úspechu. Aj keď je na Slovensku veľký problém nájsť vhodných zamestnancov, sme radi, že nám sa to darí a mnohí povyhrávali súťaže baristov, majú záujem sa učiť, zdokonaľovať. Takže, ak aj odchádzajú, idú vždy na vyšší level – manažérske pozície, čo nás teší. Dobrý barista musí každé ráno a potom aj cez deň podľa potreby kontrolovať kávu, nastaviť mlynček, ochutnávať, lebo chuť kávy sa mení podľa vlhkosti, teploty. Chuť espressa ovplyvňuje veľmi veľa veličín,“ dodáva Róbert Michalko.

SkryťVypnúť reklamu

Najpopulárnejším kávovým nápojom je v Alfe espresso lungo, to znamená „predĺžené“espresso, keď hosť dostáva espresso a horúcou vodou si ho dolieva podľa svojej chuti.

Zákazníkom radí občas skúsiť niečo nové

„Želal by som si, aby naši zákazníci mali dôveru k baristovi, ktorý im chce ponúknuť ochutnať aj niečo iné, ako sú zvyknutí. Aby sa spoľahli, že im nechce poradiť zle, veď by to nemalo logiku. Nechuť vyskúšať niečo nové ich ochudobňuje o nové chuťové zážitky, ktoré by sme im chceli sprostredkovať“ praje si Róbert Michalko.

Čerstvé sendviče i dezerty

V kaviarni Alfa nezostanete hladní. Majiteľ, ktorý predtým pracoval ako šéfkuchár, sa spolu s manželkou stará aj o kuchyňu.

„Hostia u nás dostanú raňajky a počas celého dňa ponúkame sendviče a toasty, pripravené výhradne z čerstvých surovín a zeleniny. Každý deň u nás nájdu aj čerstvú mixovanú bezlepkovú polievku, múku nepoužívame. A samozrejme aj pestrú ponuku sladkých dezertov. Ponuku obmieňame nielen podľa ročných období, ale podľa chuti zákazníkov. Našou filozofiou je čerstvosť, žiadne polotovary.“

A aký majú nesplnený sen?

„Boli by sme radi, keby sa nám takúto kaviareň podarilo otvoriť aj vo Vysokých Tatrách. Veríme, že by sa turisti potešili a dúfame, že sa nám to čoskoro podarí.“

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 180
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 143
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 232
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 534
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 137
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 264
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 125
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 779
  1. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  3. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  4. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  5. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  6. Štefan Šturdzík: 350
  7. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  8. Tomáš Mikloško: Svet spojený, no rozdelený
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 370
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 733
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 547
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 457
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 671
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 676
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 620
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  2. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  3. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  4. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  5. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  6. Štefan Šturdzík: 350
  7. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  8. Tomáš Mikloško: Svet spojený, no rozdelený
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 370
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 733
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 59 547
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 170
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 457
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 671
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 676
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 620
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu