Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 12. december, 2018 | Meniny má Otília
INZERCIA

V Kaviarni Alfa povýšili kávu na umenie

V Poprade ju vyhľadávajú fajnšmekri i cudzinci.

Vstup do Kaviarne Alfa z popradského námestia.(Zdroj: archív)

Nadšenie a radosť z práce, ktorá ich baví – taký je prvý dojem, keď vstúpite do Kaviarne Alfa na námestí Sv. Egídia v Poprade.

Majitelia – manželský pár Renáta a Róbert Michalkovci sú kávičkári odjakživa, ale ako s úsmevom komentujú „ k dobrej káve sa treba prepiť, podobne ako k dobrému vínu.“

Odmenou za nasadenie celého kolektívu sú priaznivé ohlasy nielen našincov, ale aj cudzincov.

Pri otvorení svojej kaviarne mali jasno. Prioritou musí byť kvalitná káva a usmievavý personál, ktorý musí byť odborne vyškolený.

„Skúšali sme rôzne chute, počúvali sme zákazníkov a ukázalo sa, že slovenská klientela je konzervatívnejšia, zvíťazila horká chuť kvalitnej čistej arabicy, ktorá má minimálnu kyslosť. To je naša štandardná, tzv. house blend káva, ktorú ponúkame od výbornej talianskej pražiarne Bazzara. Tak ako káva aj pražiari majú svoj rating, zlý pražiar môže káve ublížiť. Sme radi, že už máme kontakty na tých spoľahlivých, ktorí sú v odbore fachmani,“ hovorí Róbert Michalko.

Objavujte nové chute

Z majiteľov sa postupom času stali vášniví objavitelia rôznych chutí a spôsobov prípravy.

Pri cestách po zahraničí si nikdy nenechali ujsť ochutnávať aj nie bežné, ale aj špeciálne odrodové kávy.

„Prišli sme na to, že káva sa dá podávať aj inak, ako sme boli zvyknutí. Zistili sme, že jej chute sú rôznorodé podľa toho, kde kávu vypestovali, podľa majstra pražiara, ktorý ju spracúva. Kým u nás sme zvyknutí, že káva je horká, takú ju máme radi, odrodové kvalitné kávy sú viac acidnejšie, teda kyslejšie, lebo káva je vlastne ovocie. Kyslosť je pre ňu prirodzená, ale tú si v káve vedia vychutnať iba fajnšmekri,“

Pre klientov, ktorí radi objavujú nové chute, majú v Alfe vždy v ponuke aj niekoľko druhov odrodových plantážových káv z celého sveta, ktoré obmieňajú približne v mesačných intervaloch.

„U nás si môžu vychutnať kávu pripravenú rôznymi spôsobmi – filtrovanú v špeciálnom zariadení Siphon, V60 alebo aeropressom, to znamená technológiami dotiahnutými do dokonalosti, ktoré dávajú vyniknúť chuti kávy,“ dodáva Renáta Michalková.

Základom je usmiaty personál

Obaja sa zhodujú v tom, že bez zohratého kolektívu zamestnancov nemá kaviareň šancu udržať si klientelu.

„Dobrú kaviareň vytvára jej personál. Je rovnako dôležitý ako kvalitná káva. Uvoľnení, vysmiati zamestnanci, ktorých to baví a vedia s kávou narábať, sú základom úspechu. Aj keď je na Slovensku veľký problém nájsť vhodných zamestnancov, sme radi, že nám sa to darí a mnohí povyhrávali súťaže baristov, majú záujem sa učiť, zdokonaľovať. Takže, ak aj odchádzajú, idú vždy na vyšší level – manažérske pozície, čo nás teší. Dobrý barista musí každé ráno a potom aj cez deň podľa potreby kontrolovať kávu, nastaviť mlynček, ochutnávať, lebo chuť kávy sa mení podľa vlhkosti, teploty. Chuť espressa ovplyvňuje veľmi veľa veličín,“ dodáva Róbert Michalko.

Najpopulárnejším kávovým nápojom je v Alfe espresso lungo, to znamená „predĺžené“espresso, keď hosť dostáva espresso a horúcou vodou si ho dolieva podľa svojej chuti.

Zákazníkom radí občas skúsiť niečo nové

„Želal by som si, aby naši zákazníci mali dôveru k baristovi, ktorý im chce ponúknuť ochutnať aj niečo iné, ako sú zvyknutí. Aby sa spoľahli, že im nechce poradiť zle, veď by to nemalo logiku. Nechuť vyskúšať niečo nové ich ochudobňuje o nové chuťové zážitky, ktoré by sme im chceli sprostredkovať“ praje si Róbert Michalko.

Čerstvé sendviče i dezerty

V kaviarni Alfa nezostanete hladní. Majiteľ, ktorý predtým pracoval ako šéfkuchár, sa spolu s manželkou stará aj o kuchyňu.

„Hostia u nás dostanú raňajky a počas celého dňa ponúkame sendviče a toasty, pripravené výhradne z čerstvých surovín a zeleniny. Každý deň u nás nájdu aj čerstvú mixovanú bezlepkovú polievku, múku nepoužívame. A samozrejme aj pestrú ponuku sladkých dezertov. Ponuku obmieňame nielen podľa ročných období, ale podľa chuti zákazníkov. Našou filozofiou je čerstvosť, žiadne polotovary.“

A aký majú nesplnený sen?

„Boli by sme radi, keby sa nám takúto kaviareň podarilo otvoriť aj vo Vysokých Tatrách. Veríme, že by sa turisti potešili a dúfame, že sa nám to čoskoro podarí.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  3. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  4. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Slovensko spieva koledy
  2. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  3. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  4. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  7. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  9. Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou
  10. Move in immediately, if you feel like it
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 44 137
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 415
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 101
  4. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 794
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 785
  6. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 7 572
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 7 067
  8. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 6 199
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 862
  10. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 740

Téma: Reštaurácie, kaviarne, pivárne, hotely a penzióny na východe


Neprehliadnite tiež

Pred sídlom košickej župy protestovali stovky nahnevaných gymnazistov

Nechajte si čaj, vráťte nám triedy, kričali.

Sebastiano Vadala priznal vinu, za prečiny z lásky má zaplatiť

Sudca poukázal na viaceré paradoxy v tejto kauze.

Talianskeho agropodnikateľa idú súdiť pre spreneveru

Polícia uzavrela aj ďalší prípad, v ktorom figuruje.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Mayová môže prísť o dôveru, v hre je koniec vlády

Mayová už konzervatívcov do riadnych volieb v roku 2022 nepovedie.

SVET

Klamal aj podplácal. Trumpov osobný právnik ide do väzenia

Cohen bude naďalej spolupracovať s FBI.

STĹPČEK PETRA SCHUTZA

To, čo sa deje v Paríži, je cesta do pekiel

Črtá sa precedens, ktorý by si Európa mala odpustiť.

DOMOV

Hľadali sme Malchárka. Jednu z hlavných postáv Gorily (video)

Na otázku, či sa ho môžeme niečo opýtať, odpovedal: Nemôžete.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop