Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 11. august, 2022 | Meniny má Zuzana

V Kaviarni Alfa povýšili kávu na umenie

V Poprade ju vyhľadávajú fajnšmekri i cudzinci.

Vstup do Kaviarne Alfa z popradského námestia.Vstup do Kaviarne Alfa z popradského námestia. (Zdroj: archív)

Nadšenie a radosť z práce, ktorá ich baví – taký je prvý dojem, keď vstúpite do Kaviarne Alfa na námestí Sv. Egídia v Poprade.

Majitelia – manželský pár Renáta a Róbert Michalkovci sú kávičkári odjakživa, ale ako s úsmevom komentujú „ k dobrej káve sa treba prepiť, podobne ako k dobrému vínu.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odmenou za nasadenie celého kolektívu sú priaznivé ohlasy nielen našincov, ale aj cudzincov.

Pri otvorení svojej kaviarne mali jasno. Prioritou musí byť kvalitná káva a usmievavý personál, ktorý musí byť odborne vyškolený.

SkryťVypnúť reklamu

„Skúšali sme rôzne chute, počúvali sme zákazníkov a ukázalo sa, že slovenská klientela je konzervatívnejšia, zvíťazila horká chuť kvalitnej čistej arabicy, ktorá má minimálnu kyslosť. To je naša štandardná, tzv. house blend káva, ktorú ponúkame od výbornej talianskej pražiarne Bazzara. Tak ako káva aj pražiari majú svoj rating, zlý pražiar môže káve ublížiť. Sme radi, že už máme kontakty na tých spoľahlivých, ktorí sú v odbore fachmani,“ hovorí Róbert Michalko.

Objavujte nové chute

Z majiteľov sa postupom času stali vášniví objavitelia rôznych chutí a spôsobov prípravy.

Pri cestách po zahraničí si nikdy nenechali ujsť ochutnávať aj nie bežné, ale aj špeciálne odrodové kávy.

„Prišli sme na to, že káva sa dá podávať aj inak, ako sme boli zvyknutí. Zistili sme, že jej chute sú rôznorodé podľa toho, kde kávu vypestovali, podľa majstra pražiara, ktorý ju spracúva. Kým u nás sme zvyknutí, že káva je horká, takú ju máme radi, odrodové kvalitné kávy sú viac acidnejšie, teda kyslejšie, lebo káva je vlastne ovocie. Kyslosť je pre ňu prirodzená, ale tú si v káve vedia vychutnať iba fajnšmekri,“

SkryťVypnúť reklamu

Pre klientov, ktorí radi objavujú nové chute, majú v Alfe vždy v ponuke aj niekoľko druhov odrodových plantážových káv z celého sveta, ktoré obmieňajú približne v mesačných intervaloch.

„U nás si môžu vychutnať kávu pripravenú rôznymi spôsobmi – filtrovanú v špeciálnom zariadení Siphon, V60 alebo aeropressom, to znamená technológiami dotiahnutými do dokonalosti, ktoré dávajú vyniknúť chuti kávy,“ dodáva Renáta Michalková.

Základom je usmiaty personál

Obaja sa zhodujú v tom, že bez zohratého kolektívu zamestnancov nemá kaviareň šancu udržať si klientelu.

„Dobrú kaviareň vytvára jej personál. Je rovnako dôležitý ako kvalitná káva. Uvoľnení, vysmiati zamestnanci, ktorých to baví a vedia s kávou narábať, sú základom úspechu. Aj keď je na Slovensku veľký problém nájsť vhodných zamestnancov, sme radi, že nám sa to darí a mnohí povyhrávali súťaže baristov, majú záujem sa učiť, zdokonaľovať. Takže, ak aj odchádzajú, idú vždy na vyšší level – manažérske pozície, čo nás teší. Dobrý barista musí každé ráno a potom aj cez deň podľa potreby kontrolovať kávu, nastaviť mlynček, ochutnávať, lebo chuť kávy sa mení podľa vlhkosti, teploty. Chuť espressa ovplyvňuje veľmi veľa veličín,“ dodáva Róbert Michalko.

SkryťVypnúť reklamu

Najpopulárnejším kávovým nápojom je v Alfe espresso lungo, to znamená „predĺžené“espresso, keď hosť dostáva espresso a horúcou vodou si ho dolieva podľa svojej chuti.

Zákazníkom radí občas skúsiť niečo nové

„Želal by som si, aby naši zákazníci mali dôveru k baristovi, ktorý im chce ponúknuť ochutnať aj niečo iné, ako sú zvyknutí. Aby sa spoľahli, že im nechce poradiť zle, veď by to nemalo logiku. Nechuť vyskúšať niečo nové ich ochudobňuje o nové chuťové zážitky, ktoré by sme im chceli sprostredkovať“ praje si Róbert Michalko.

Čerstvé sendviče i dezerty

V kaviarni Alfa nezostanete hladní. Majiteľ, ktorý predtým pracoval ako šéfkuchár, sa spolu s manželkou stará aj o kuchyňu.

„Hostia u nás dostanú raňajky a počas celého dňa ponúkame sendviče a toasty, pripravené výhradne z čerstvých surovín a zeleniny. Každý deň u nás nájdu aj čerstvú mixovanú bezlepkovú polievku, múku nepoužívame. A samozrejme aj pestrú ponuku sladkých dezertov. Ponuku obmieňame nielen podľa ročných období, ale podľa chuti zákazníkov. Našou filozofiou je čerstvosť, žiadne polotovary.“

A aký majú nesplnený sen?

„Boli by sme radi, keby sa nám takúto kaviareň podarilo otvoriť aj vo Vysokých Tatrách. Veríme, že by sa turisti potešili a dúfame, že sa nám to čoskoro podarí.“

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  2. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  4. Prehľad a automatizácia
  5. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  6. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  8. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  1. Trenčín potrebuje nový impulz!
  2. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  3. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Dopyt v Bratislave mierne klesol, ceny však stále rástli
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 12 741
  2. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 10 991
  3. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 9 558
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 356
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 7 219
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 4 373
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 798
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 2 865

Blogy SME

  1. Jan Pražák: Vražedná polyamorie
  2. Michal Legíň: Cesta hrdinov SNP 2021 - 10. časť
  3. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  4. Miroslav Galovič: Cykloleto 2022. Časť 1 - Kalvária pri vodnom diele.
  5. Petronela Čellárová: Stále neverím
  6. Anton Kaiser: Ráno pod Hrušovom
  7. Maťo Chudík: Ticho
  8. Jano Kováčik: Ako vyhlásenie Pralesov skomplikovalo situáciu turistom
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 710
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 19 530
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 530
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 678
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 7 485
  6. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 4 103
  7. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 3 832
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 325
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hlavný akcionár finančnej skupiny Arca Capital Rastislav Velič.

Finančná skupina prežila dva roky s obrovskými dlhmi. Veritelia z nej chcú dostať viac peňazí.


10 h
Peter Schutz.

Z Arcy zrejme vyvádzali milióny už pred bankrotom.


13 h
Donedávna najväčšie šance stať sa kardinálom mal košický gréckokatolícky arcibiskup Cyril Vasiľ.

Kardinálov - voliteľov pápeža býva okolo 120.


9. aug
Logo podcastu Dobré ráno.

Majú inštitúcie jasno v uplatňovaní sankcií?


a 1 ďalší 2 h

Blogy SME

  1. Jan Pražák: Vražedná polyamorie
  2. Michal Legíň: Cesta hrdinov SNP 2021 - 10. časť
  3. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  4. Miroslav Galovič: Cykloleto 2022. Časť 1 - Kalvária pri vodnom diele.
  5. Petronela Čellárová: Stále neverím
  6. Anton Kaiser: Ráno pod Hrušovom
  7. Maťo Chudík: Ticho
  8. Jano Kováčik: Ako vyhlásenie Pralesov skomplikovalo situáciu turistom
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 710
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 19 530
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 530
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 678
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 7 485
  6. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 4 103
  7. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 3 832
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 325
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu