Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 21. august, 2017 | Meniny má Jana
INZERCIA

Minipivovar Tatras Poprad prekvapí originálnymi pivami

V netradičnom interiéri nájdete aj chutnú kuchyňu.

V Minipivovare Tatras.(Zdroj: Tatras)

Reštauračný Minipivovar Tatras v Poprade nájdete veľmi ľahko.

V centre námestia sv. Egídia, medzi rímsko-katolickým a evanjelickým kostolom, vás pred vchodom do reštaurácie upúta nezvyklá skulptúra pivovarského suda.

Na sude je položený pivný pohár, do ktorého tečie z levitujúceho výčapného kohúta pivo.

Reštaurácia návštevníkov očarí nielen originálnymi pivami, aké inde nenájdete, ale aj výbornou kuchyňou, v ktorej dominujú čerstvé suroviny od lokálnych dodávateľov.

Pridanou hodnotou je kreatívne navrhnutý moderný interiér, v ktorom si nielen príjemne posedíte, ale sa aj veľa zaujímavých vecí dozviete.

Minipivovar na poschodí ponúka nezvyčajné, liečivé pivné kúpele a útulný maličký penzión.

Inšpiroval sa na štúdiách v Čechách

Majiteľa, Bc. Lukáša Vdovjaka, zaujímali malé pivovary už počas štúdií na Vysokej škole podnikania v Ostrave.

„V Čechách je ich dnes už vyše 400, ale napríklad len v okolí Ostravy ich narátate približne 80. Popri štúdiu som ich navštevoval, degustoval ich pivka. Doma som skúšal variť pivo, a postupne zrela myšlienka na vlastný minipivovar. V roku 2014 Slovenská živnostenská komora organizovala vzdelávací program Sladovník-Pivovarník kde som do kurzu prihlásil seba i svojho otca. Ja som sa stal najmladším a otec najstarším študentom v tomto programe na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Počas štúdia sme začali pripravovať projekty a pustili sa do rekonštrukcie s novou prístavbou domu – cieľ najlepšia reštaurácia s vlastným minipivovarom v Poprade."

Na interiéri si dali záležať

Reštaurácia využíva bývalé obytné miestnosti starého nemeckého domu, pretvorené na útulné salóniky, ktoré majú spoločné črty, ale každý s vlastnou atmosférou a myšlienkou.

Nájdete tu zákutia na romantiku, obchodné rokovania či priestory pre rôzne akcie...

Celková kapacita reštaurácie je 8 miestnosti a 170 miest. Každý salónik sa môže rezervovať pre privátnu spoločnosť a uzavrieť.

„Tak napríklad ‚Pivonica‘ je zameraná na pivo, dozviete sa v nej o histórii piva v Poprade, obzrieť si môžete originálne fľašky i veká od sudov z tunajšieho pivovaru, ktorý zanikol. V tomto dome sa varilo pivo už pred 200 rokmi, keď podľa kráľovských regulí mali právo variť pivo iba v 18 meštianskych domoch v Poprade. Ďalšia miestnosť je ‚Likérka‘, ktorá je venovaná alkoholu a likérom, ktoré sa na Spiši vyrábali už pred rokom 1900. Vidieť môžete etikety, ktoré sa zachovali,“ vysvetľuje zámer majiteľ.

V „Galérke“ si posedíte medzi obrazmi slávnych i menej slávnych maliarov, vo fajčiarskej „Hudobke“, ktorá je venovaná muzike, sa budú pravidelne konať aj koncerty kapiel, steny tu zdobia fotografie slovenských spevákov.

„Párikom je venovaná ‚Komôrka‘- salónik venovaný láske a určený najmä na rande či oslavy výročia svadby. V ‚Pivo banke‘ sme sa zamerali na peniaze, ktorými sa v tomto dome platilo za pivo. Nájdete tu trezor, mince a bankovky od čias Rakúska-Uhorska až po euro, dokonca i zlaté tehly,“ rozpráva Lukáš Vdovjak.

V ponuke osem druhov vlastných pív

„V Tatrase robíme chutné pivo bez kompromisov, do každej várky prisypeme aj kus našej duše. Naše pivo je prírodné, plní kritériá Reinheitsgebotu – Zákona najvyššej čistoty z roku 1516, kde jedinými povolenými surovinami na varenie piva sú: voda, slad, chmeľ a kvasnice. Krištáľovú podzemnú tatranskú vodu nám dáva vlastná 50 m hlboká studňa. Slad si vyberáme od českých alebo nemeckých dodávateľov, chmeľ pochádza zo Žatca, ale využívame i nádherné novozélandské či americké chmele. Nefiltrujeme, nepasterizujeme. Naše pivo ostáva živé a plné vitamínov, kvasiniek, nemusí vydržať roky skladovania, ale musí mať ozajstnú chuť,“ tvrdí majiteľ.

Na výčape nájdete štandardne osem druhov vlastných pív, ktoré sú navarené podľa vlastných tajných receptúr.

„Ponúkame klasický ležiak z českých chmeľov, ale aj špeciálny ležiak v štýle IPL (India Pale Lager), do ktorého sú pridávané americké chmele a po dokvasení sa ešte zachmelí za studena, čo mu dodáva netradičnú chuť, arómu i vôňu. Teší ma, že ľudia pomaličky začínajú experimentovať a od ležiakov, na ktoré sú zvyknutí, si už vychutnávajú aj špeciály v rôznych pivných štýloch,“ hovorí Lukáš Vdovjak, ktorý pivo varí. „Z tohto dôvodu doporučujem naším hosťom požiadať najprv o pivnú degustáciu – set 8 mini-pív z nášho aktuálneho menu, vyhodnoťte a objednajte si pivko, ktoré Vám najviac chuti“.

Prioritou, na ktorej si dávajú v pivovare záležať, je hygiena a pravidelná sanitácia varne, cez trúbky až po tanky, v ktorých pivo kvasí a zreje.

„Hostia môžu našu technológiu vidieť cez sklá a v prípade záujmu im rád ukážem a vysvetlím postup varenia piva,“ dodáva Lukáš Vdovjak.

Aké sú vaše pivá – čím sa líšia?

„Tatras nie je typický pivovar, sme alchymisti hľadajúci elixír piva. Vymýšľame nové pivo každý mesiac. Naše pivá sú prirodzené – také ako najlepšie veci v živote. Majú charakter, vtip a majú čo povedať. Niektoré piva chmelíme za studena. Chmeľ necháme v ležiackom tanku v mladom pive plávať tri týždne, ten sa pomaly integruje do piva a uvoľní mu svoju plnú arómu a chuť. V ponuke máme spodne kvasené ležiaky, tak aj vrchne kvasené ALE (ejly). Od sladkého pšeničného weizenu až po výrazne horkú americkú IPU,“ rozpráva majiteľ.

"Takže vitajte v pivnom raji! Nech Vaše srdce rozveselí náš čarovný nápoj. Radujte sa hustej pene, zdvihnite a prevráťte smelo pohár. Ochutnáte a nebudete chcieť odísť.“ šepká a ponúka nás majiteľ.

Aká je filozofia minipivovaru?

„Predstaviť úžasný svet piva. Chceme, aby sa hostia už nikdy nedali uspokojiť lacným, nevýrazným, masovo vyrábaným pivom, bez vône a hlavne bez chuti. My v Tatrase, malom remeselnom minipivovare, nepoužívame žiadne konzervačné látky, prísady, náhražky sladu, ochucovadlá, arómy, stabilizátory peny či farbivá. Neriedime pivo vodou ako veľké pivovary...“

V kuchyni polotovary nenájdete, všetko si robia sami

Idea kuchyne je jasná, žiadne polotovary, radšej menej druhov jedál v ponuke, zato kvalitných z poctivých domácich surovín.

„Šéfkuchár Milan Duráni pracoval v reštauračnom pivovare v Taliansku, vrátil sa domov a vytvoril nám ponuku špecialít, ktoré sa najlepšie hodia k pivu. Jedálny lístok obmieňame podľa sezónnosti, aby sme ponúkli hosťom čerstvé potraviny. Zameriavame sa na malých výrobcov z nášho regiónu. Syry, mäso či čerstvú zeleninu máme od overených dodávateľov...

Hostia si pochvaľujú vynikajúcu pivnú polievku, ale aj omáčky, v ktorých hrá prím pivo, či dokonca pivnú zmrzlinu – pivomisu.

K pochúťkam patria hovädzie líčka so zemiakovými haluškami, pripravené na červenom víne pomalým dusením, ale aj chrumkavé pečené koleno, marinované v pive.

Ponúkame hosťom možnosť vybrať si a uloviť pstruha z vlastného akvária a vybrať si spôsob, akým ho má kuchyňa pripraviť.

„Všetko si vyrábame sami. Pečieme si domáci chlebík, čerstvé praclíky, vyrábame huspeninu, čerstvé nátierky, nakladáme hermelín, utopence. Na drevenej doske si môžete objednať mix výborných klobások, slaninky, obľúbený je aj jelení guláš, ktorý spolu s orechovými šúľancami vytvára neobyčajne lahodnú kombináciu chutí. Treba vyskúšať,“ pozýva fajnšmekrov Lukáš Vdovjak.

Nad pivovarom penzión i pivné kúpele

K reštauračnému minipivovaru pribudla aj možnosť ubytovania v útulnom minipenzióne na poschodí.

Disponuje 4 komfortnými priestrannými izbami, v ktorých sa môže ubytovať 11 hostí. V centre Popradu ponúka oázu pokoja a dokonalé súkromie.

Novinkou bude aj pivný liečivý kúpeľ, ktorého priaznivé účinky si nevedia vynachváliť v susednom Česku, kde je veľmi populárnou procedúrou. Nebude chýbať služba maséra.

Kde inde by mali byť pivné kúpele, keď nie priamo v pivovare?

Tento kúpeľ využíva prírodné suroviny – chmeľ, výťažok z pivovarského mláta a kvasinky. Pivný kúpeľ pomáha správnemu prekrveniu a regenerácii pokožky a vlasov.

K dispozícii sú 4 vane či už pre jednotlivcov, alebo pre páriky s neobmedzenou konzumáciou dobre vychladeného piva Tatras, ktoré si sami vo vani čapujete.

Súčasťou procedúry je aj chmeľová suchá fínska sauna. Kapacita pivných kúpeľov je max. 8 osôb.

„Mojím želaním je, aby sa u nás hostia cítili ako doma. Ďalším cieľom je naše pivo dodávať aj do iných reštaurácií či podnikov v okolí, najmä vo Vysokých Tatrách. Spolupráca sa už rysuje, tak sa z toho tešíme,“ dodáva Lukáš Vdovjak.

Téma: Reštaurácie, kaviarne, pivárne, hotely a penzióny na východe


Neprehliadnite tiež

Župní poslanci rozhodli, ktoré osobnosti a kolektívy ocenia

Pozrite si mená tých, ktorým vzdajú hold.

Košická Hlavná sa mení na železničnú stanicu

Po Poprade, Medzilaborciach a Humennom zamieril Legiovlak aj do Košíc.

Košickí rektori: Aby milióny znovu neputovali do schránok

Podľa rektorky veteriny je minister Plavčan len obetným baránkom.

Z odstaveného vagóna v Plavči unikal propán

Hasiči zasahovali na stanici v noci z nedele na pondelok.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S Dankom vraj poslanci SNS nehovorili, koaličná rada bude v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Veľkopodnikateľ sa k situácii v školstve už vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 496
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 092
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 211
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 713
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 652
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 354
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 082
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 070
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 661
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 566

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop