Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Kupeckú baštu si obľúbil aj prezident

Reštaurácia priamo v hradbách historickej Levoče vyhľadávajú aj zahraniční turisti.

(Zdroj: kupeckabasta.sk)

Mesto Levoča sa môže pýšiť nielen historickými pamiatkami, ktoré lákajú množstvo turistov, ale aj skvelou gastronómiou v útulnej reštaurácii Kupecká bašta.

Príjemné prostredie podniku sa nachádza priamo v hradbách, ktoré obopínajú historické centrum mesta.

Spojenie chutnej gastronómie a výnimočného prostredia vytvorilo reštauráciu, v ktorej si pochutnal aj samotný prezident.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za úspechom stojí drina

Názov podniku nie je daný náhodne, ale zhoduje sa aj s históriou objektu, v ktorom sídli.

Kupecká bašta bola vybudovaná v 17. storočí v súvislosti so zvýšenou potrebou obrany kráľovského mesta proti stavovským povstaniam.

Skryť Vypnúť reklamu

Neskôr sa dostala do rúk rôznych cechom, okrem iného aj toho kupeckého, po ktorom dostala pomenovanie.

Majitelia spočiatku nepočítali s obrovským úspechom podniku, keď ho pred ôsmimi rokmi začali budovať.

Za zveľaďovaním reštaurácie stojí veľká drina a odhodlanie majiteľov. Prvý polrok museli pracovať od rána do noci, ale ich úsilie nevyšlo nazmar.

Reštaurácia každým rokom získava väčšiu popularitu a majiteľom už priestory bašty pre veľký záujem nevystačujú.

„Nikto tomu neveril, každý hovoril, že skrachujeme, pretože tu už pred nami boli piati alebo šiesti nájomcovia a nikto nevydržal ani rok. Sme veľmi spokojní s tým, čo sme urobili a nepočítal som vôbec s takýmto úspechom. Mysleli sme si, že budeme robiť len tak, v maličkom, ale robíme tak, že už nás je 16 ľudí. Pritom na takýto malý podnik je to až veľa, potrebovali by sme väčšie priestory,“ povedal jeden z majiteľov podniku Stanislav Chovančík.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre vysoký záujem uvažuje majiteľ aj o otvorení druhého podniku.

Kolektív ako rodina

Stanislav Chovančík sa pustil do podnikania pred ôsmimi rokmi, avšak v gastronómii pôsobí už od svoji pätnástich rokov.

Úspech reštaurácie vybudoval nielen kvalitnými službami a chutným jedlom, ale aj vďaka tomu, že ho miestni obyvatelia poznajú.

Dobré meno si však vybudoval aj ako človek, ktorého má veľmi veľa ľudí rado.

Za úspechom stojí aj dobrý kolektív personálu, ktorý od začiatku pôsobenie neopustil žiaden zamestnanec.

„Sme jedna rodina, jedna partia, čiže sme na jednej úrovni. Takže, keď sa prezlečiem, tak stop, žiadny vedúci, ale som ich kolega a robíme spoločne všetky veci. Musí byť súhra, kuchyňa a čašníci musia spolupracovať,“ prezradil Stanislav Chovančík.

Skryť Vypnúť reklamu

Pochválil ich aj prezident

Kvalitu reštaurácie oceňujú aj viacerí politici a známi ľudia zo šoubiznisu, ktorí sa do príjemného prostredia reštaurácie radi vracajú.

„Chodia tu aj politici, bol tu aj prezident, ktorý nás navštívil len tak, bežne. Ráno iba zavolali, prišli klasicky a sadli bez problémov na terasu. Keď si predstavíte, aké sú cesty dookola a vbehli tu tie bavoráky,“ smeje sa Chovančík.

„Celkovo ich bolo asi 17 aj s ochrankármi a so všetkým personálom. Prezident bol spokojný a ten ich najbližší personál sa tu stále vracia, keď chodia vybavovať nejaké veci. Ale chodia tu aj rôzni politici a ľudia zo šoubiznisu, bolo tu už dosť veľa známych ľudí“ doplnil Chovančík.

Ľudia sa radi vracajú

Reštaurácia je určená pre všetkých, bez rozdielov veku a na chuť jej prídu aj rodiny s deťmi.

V lete počas turistickej sezóny je otvorená terasa s kapacitou približne 40 miest a detským ihriskom.

Okrem terasy reštaurácia disponuje aj dvoma poschodiami priestorov vo vnútri bašty, ktoré sú zariadené v príjemnej dobovej atmosfére.

Kuchyňa reštaurácie ponúka svoje služby až do 22. hodiny večer, čo využívajú najmä turisti z blízkych hotelov.

Sezónne ponúkajú aj zabíjačkové, kačacie a husacie hody. Zákazníci si môžu aj denne pochutnať na domácich koláčoch.

Na gastronómiu majú veľmi dobré ohlasy aj od návštevníkov, ktorí sa sem radi vracajú.

„Naša špeciality sú napríklad steaky z argentínskej roštenky a Kupecká bašta. Poskladali sme ju z bravčového mäska, je tam kuracie mäsko, grilovaná zeleninka a pečený zemiak so smotanovou plnkou. Ľudia to stále jedia, vracajú sa a máme na jedlo stále dobrý ohlas,“ upresňuje Chovančík.

Majitelia ponúkajú možnosť rezervácie priestorov na rodinné oslavy, krstiny, ale aj malé svadby.

„Na čo som najviac hrdý je to, že sa sem ľudia vracajú a sú spokojní. Vidieť to aj na našich knihách spokojnosti. Za osem rokov máme už tretiu knihu,“ hovorí sympatický majiteľ.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 039
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 803
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 370
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 079
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 034
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 716
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 383
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 277
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 265
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 120
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

8 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop