Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 21. február, 2018 | Meniny má Eleonóra

Margecany sa zmenili na obrovský hodový stôl

Gruľovniky, cikošky aj prezmak išli na Fajnotách na dračku.

Stánky ponúkali jednu chuťovku lepšiu ako druhú.(Zdroj: Judita Čermáková)

MARGECANY. Obľúbené podujatie, kde si návštevníci nasýtia nielen bruchá, ale aj chuť po folklóre či tradičných výrobkoch, sa aj tento rok konalo v Margecanoch.

Sedemnásť kuchýň pripravilo v sobotu tie najvyberanejšie lahôdky z Dolného Spiša, v nedeľu si zas na svoje prišli milovníci špecialít zo sveta.

Článok pokračuje pod video reklamou

Vyberali vstupné

Margecianske fajnoty sa každoročne tešia z niekoľkotisícovej účasti návštevníkov.

Zamaškriť si na tradičných pochúťkach prichádzajú ľudia zo širokého okolia.

Tento rok sa prvýkrát organizátori rozhodli vyberať vstupné, aby dokázali, koľko ľudí skutočne do obce na Fajnoty príde.

Niekomu to neprekážalo, iní si pofrflali.

„Prekvapilo ma, že nebola zľava pre seniorov alebo deti. Väčšinou to tak býva, deti do 140 centimetrov síce mali vstup zadarmo, ale moje vnučky sú vysoké,“ skonštatovala pani Boženka, ktorú však ani to neodradilo naplno ochutnávať.

„Stojíme v rade na gruľovniky, mali sme pirohy aj halušky, všetko rozvoniava veľmi lákavo,“ zhodnotila dôchodkyňa z Matejoviec nad Hornádom.

Najobľúbenejšie „gruľovniki“

„Gruľovniki“ z Margecianskej kuchňe boli počas soboty vyhľadávaným jedlom. V rade na ne si ľudia odstáli aj viac ako polhodinu. Brali ich rodine, kamarátom, susedom, keby sa dalo, odchádzali by s desiatkami kusov.

„Museli sme obmedziť počet na päť kusov na osobu, aby sa ušlo viacerým a rad trošku zmenšili,“ vysvetľoval Vladimír, ktorý deň predtým pomáhal s čistením tristo kíl zemiakov.

Za väčšinou chutných jedál boli hodiny prípravy.

„Minimálne jeden deň pred Fajnotami sa zavrieme do kuchyne,“ s úsmevom skonštatovala Anna Oravcová zo Spišského Štvrtka.

„Je nás veľa, každý má inú úlohu. Niekto pečie koláče, ďalší pripravuje rezance. Teraz sa varí krúpová polievka s údeným mäsom,“ dodala.

Tisíce pirohov

Každá kuchyňa ponúkala jedlá typické pre svoju oblasť.

Mirka Kováčová z folklórnej skupiny Smižančanka vysvetľuje, že u nich medzi tradičné jedlá patria cikošky, čo v spišskom nárečí znamená šúľance, alebo prezmak, teda tlačenku.

„Ale ľudia u nás môžu ochutnať aj fazuľovú polievku či chleba s masťou a cibuľou.“

Ten sa ponúkal na každom rohu a len málokto odolal. Tak ako pirohom. Dali sa nájsť rôzne. Vyprážané, plnené zemiakmi alebo kapustou či zemiakovo-bryndzovou plnkou.

„Urobíme ich asi tritisíc, je nás viac, tak to nie je až také náročné,“ prezradila Katka z Kojšovskej kuchňe, kde minulý rok práve za pirohy dostali cenu návštevníkov Najfajňejša kuchňa.

Zahraničné pochúťky

V nedeľu svoje gastronomické špeciality predviedli folklórne súbory z Rumunska, Srbska, Česka, Švédska, Poľska a Ukrajiny.

Nechýbali ani ukážky a ochutnávky poľovníckej a pytliackej kuchyne.

„Je tu skutočne veľa dobrých jedál, oceňujem, že sa niečo také usporadúva. Množstvo týchto jedál si robíme aj doma, ale od druhého lepšie chutí, a keď ešte k tomu netreba upratovať kuchyňu, to je úplne výborné,“ zhodnotila so smiechom Jarka s vnučkou Klárkou.

Neprehliadnite tiež

Východoslovenská vodárenská zvýšila ceny vodného a stočného

Domácnosti podľa vodárov zaplatia v priemere o deväť eur ročne viac.

Razia v pekárni odhalila nelegálnu prácu Ukrajiniek

Obidve vyhostili a dostali zákaz vstupu na naše územie.

Košická štvrť roky nemá obchod. Mesto parkovisko neobetuje

Samospráva tvrdí, že nechce prísť o parkovacie miesta a zaťažiť dopravu.

Grátis parkovanie: Drucker najprv videl chyby, dotazník ho presvedčil

Ministerstvo chcelo zrušiť, čo zaviedlo. Napokon ostane pri prvej verzii.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Film o Breivikovi ľudia odmietali. Keď ho videli, zmenili názor

V Berlíne mal premiéru film o nórskej tragédii na ostrove Utoya.

ŠPORT

Verejné korčuľovanie je preč. Čo spravil Ramsay s reprezentáciou?

Slováci našli systém, disciplínu nie.

KOMENTÁRE

SNS miznú granáty, ale báť sa máme marihuany

Kto sa niekedy dotkol kokaínu, stal sa zrejme zlom a patrí do trestnice.

Najčítanejšie na Spiš Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  4. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  5. Noc architektúry 2018
  6. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  7. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  8. Talent - vzdelanie - úspech
  9. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  10. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 469
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 19 449
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 13 618
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 7 544
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 350
  6. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 4 404
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 716
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 455
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 426
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 085

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop