Korzár logo Korzár Spiš

Margecany sa zmenili na obrovský hodový stôl

Gruľovniky, cikošky aj prezmak išli na Fajnotách na dračku.

Stánky ponúkali jednu chuťovku lepšiu ako druhú.Stánky ponúkali jednu chuťovku lepšiu ako druhú. (Zdroj: Judita Čermáková)

MARGECANY. Obľúbené podujatie, kde si návštevníci nasýtia nielen bruchá, ale aj chuť po folklóre či tradičných výrobkoch, sa aj tento rok konalo v Margecanoch.

Sedemnásť kuchýň pripravilo v sobotu tie najvyberanejšie lahôdky z Dolného Spiša, v nedeľu si zas na svoje prišli milovníci špecialít zo sveta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyberali vstupné

Margecianske fajnoty sa každoročne tešia z niekoľkotisícovej účasti návštevníkov.

Zamaškriť si na tradičných pochúťkach prichádzajú ľudia zo širokého okolia.

Tento rok sa prvýkrát organizátori rozhodli vyberať vstupné, aby dokázali, koľko ľudí skutočne do obce na Fajnoty príde.

SkryťVypnúť reklamu

Niekomu to neprekážalo, iní si pofrflali.

„Prekvapilo ma, že nebola zľava pre seniorov alebo deti. Väčšinou to tak býva, deti do 140 centimetrov síce mali vstup zadarmo, ale moje vnučky sú vysoké,“ skonštatovala pani Boženka, ktorú však ani to neodradilo naplno ochutnávať.

„Stojíme v rade na gruľovniky, mali sme pirohy aj halušky, všetko rozvoniava veľmi lákavo,“ zhodnotila dôchodkyňa z Matejoviec nad Hornádom.

Najobľúbenejšie „gruľovniki“

„Gruľovniki“ z Margecianskej kuchňe boli počas soboty vyhľadávaným jedlom. V rade na ne si ľudia odstáli aj viac ako polhodinu. Brali ich rodine, kamarátom, susedom, keby sa dalo, odchádzali by s desiatkami kusov.

„Museli sme obmedziť počet na päť kusov na osobu, aby sa ušlo viacerým a rad trošku zmenšili,“ vysvetľoval Vladimír, ktorý deň predtým pomáhal s čistením tristo kíl zemiakov.

SkryťVypnúť reklamu

Za väčšinou chutných jedál boli hodiny prípravy.

„Minimálne jeden deň pred Fajnotami sa zavrieme do kuchyne,“ s úsmevom skonštatovala Anna Oravcová zo Spišského Štvrtka.

„Je nás veľa, každý má inú úlohu. Niekto pečie koláče, ďalší pripravuje rezance. Teraz sa varí krúpová polievka s údeným mäsom,“ dodala.

Tisíce pirohov

Každá kuchyňa ponúkala jedlá typické pre svoju oblasť.

Mirka Kováčová z folklórnej skupiny Smižančanka vysvetľuje, že u nich medzi tradičné jedlá patria cikošky, čo v spišskom nárečí znamená šúľance, alebo prezmak, teda tlačenku.

„Ale ľudia u nás môžu ochutnať aj fazuľovú polievku či chleba s masťou a cibuľou.“

Ten sa ponúkal na každom rohu a len málokto odolal. Tak ako pirohom. Dali sa nájsť rôzne. Vyprážané, plnené zemiakmi alebo kapustou či zemiakovo-bryndzovou plnkou.

SkryťVypnúť reklamu

„Urobíme ich asi tritisíc, je nás viac, tak to nie je až také náročné,“ prezradila Katka z Kojšovskej kuchňe, kde minulý rok práve za pirohy dostali cenu návštevníkov Najfajňejša kuchňa.

Zahraničné pochúťky

V nedeľu svoje gastronomické špeciality predviedli folklórne súbory z Rumunska, Srbska, Česka, Švédska, Poľska a Ukrajiny.

Nechýbali ani ukážky a ochutnávky poľovníckej a pytliackej kuchyne.

„Je tu skutočne veľa dobrých jedál, oceňujem, že sa niečo také usporadúva. Množstvo týchto jedál si robíme aj doma, ale od druhého lepšie chutí, a keď ešte k tomu netreba upratovať kuchyňu, to je úplne výborné,“ zhodnotila so smiechom Jarka s vnučkou Klárkou.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 31 184
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 644
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 405
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 431
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 984
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 373
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 148
  1. Vladimír Krátky: Šimečka dláždi Matovičovi cestu do parlamentu .
  2. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  3. Rudolfa Vallová: Trumpova šoková terapia
  4. Viktor Pamula: Nie Ruskému zákonu
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Ľuboslava Šusteková: Čo je súkromné a čo už firemné?
  7. Jolana Čuláková: Prečo je Hašek "ne/bezpečný" aktivista a Ovečkin "ne/slávny" hokejový vzor
  8. Juraj Tušš: Transakčná daň
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 597
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 438
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 806
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 765
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 14 827
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 460
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 867
  8. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 9 832
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Krátky: Šimečka dláždi Matovičovi cestu do parlamentu .
  2. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  3. Rudolfa Vallová: Trumpova šoková terapia
  4. Viktor Pamula: Nie Ruskému zákonu
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Ľuboslava Šusteková: Čo je súkromné a čo už firemné?
  7. Jolana Čuláková: Prečo je Hašek "ne/bezpečný" aktivista a Ovečkin "ne/slávny" hokejový vzor
  8. Juraj Tušš: Transakčná daň
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 597
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 438
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 77 806
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 765
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 14 827
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 460
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 867
  8. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 9 832
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu