Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Margecany sa zmenili na obrovský hodový stôl

Gruľovniky, cikošky aj prezmak išli na Fajnotách na dračku.

Stánky ponúkali jednu chuťovku lepšiu ako druhú.Stánky ponúkali jednu chuťovku lepšiu ako druhú. (Zdroj: Judita Čermáková)

MARGECANY. Obľúbené podujatie, kde si návštevníci nasýtia nielen bruchá, ale aj chuť po folklóre či tradičných výrobkoch, sa aj tento rok konalo v Margecanoch.

Sedemnásť kuchýň pripravilo v sobotu tie najvyberanejšie lahôdky z Dolného Spiša, v nedeľu si zas na svoje prišli milovníci špecialít zo sveta.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyberali vstupné

Margecianske fajnoty sa každoročne tešia z niekoľkotisícovej účasti návštevníkov.

Zamaškriť si na tradičných pochúťkach prichádzajú ľudia zo širokého okolia.

Tento rok sa prvýkrát organizátori rozhodli vyberať vstupné, aby dokázali, koľko ľudí skutočne do obce na Fajnoty príde.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekomu to neprekážalo, iní si pofrflali.

„Prekvapilo ma, že nebola zľava pre seniorov alebo deti. Väčšinou to tak býva, deti do 140 centimetrov síce mali vstup zadarmo, ale moje vnučky sú vysoké,“ skonštatovala pani Boženka, ktorú však ani to neodradilo naplno ochutnávať.

„Stojíme v rade na gruľovniky, mali sme pirohy aj halušky, všetko rozvoniava veľmi lákavo,“ zhodnotila dôchodkyňa z Matejoviec nad Hornádom.

Najobľúbenejšie „gruľovniki“

„Gruľovniki“ z Margecianskej kuchňe boli počas soboty vyhľadávaným jedlom. V rade na ne si ľudia odstáli aj viac ako polhodinu. Brali ich rodine, kamarátom, susedom, keby sa dalo, odchádzali by s desiatkami kusov.

„Museli sme obmedziť počet na päť kusov na osobu, aby sa ušlo viacerým a rad trošku zmenšili,“ vysvetľoval Vladimír, ktorý deň predtým pomáhal s čistením tristo kíl zemiakov.

Skryť Vypnúť reklamu

Za väčšinou chutných jedál boli hodiny prípravy.

„Minimálne jeden deň pred Fajnotami sa zavrieme do kuchyne,“ s úsmevom skonštatovala Anna Oravcová zo Spišského Štvrtka.

„Je nás veľa, každý má inú úlohu. Niekto pečie koláče, ďalší pripravuje rezance. Teraz sa varí krúpová polievka s údeným mäsom,“ dodala.

Tisíce pirohov

Každá kuchyňa ponúkala jedlá typické pre svoju oblasť.

Mirka Kováčová z folklórnej skupiny Smižančanka vysvetľuje, že u nich medzi tradičné jedlá patria cikošky, čo v spišskom nárečí znamená šúľance, alebo prezmak, teda tlačenku.

„Ale ľudia u nás môžu ochutnať aj fazuľovú polievku či chleba s masťou a cibuľou.“

Ten sa ponúkal na každom rohu a len málokto odolal. Tak ako pirohom. Dali sa nájsť rôzne. Vyprážané, plnené zemiakmi alebo kapustou či zemiakovo-bryndzovou plnkou.

Skryť Vypnúť reklamu

„Urobíme ich asi tritisíc, je nás viac, tak to nie je až také náročné,“ prezradila Katka z Kojšovskej kuchňe, kde minulý rok práve za pirohy dostali cenu návštevníkov Najfajňejša kuchňa.

Zahraničné pochúťky

V nedeľu svoje gastronomické špeciality predviedli folklórne súbory z Rumunska, Srbska, Česka, Švédska, Poľska a Ukrajiny.

Nechýbali ani ukážky a ochutnávky poľovníckej a pytliackej kuchyne.

„Je tu skutočne veľa dobrých jedál, oceňujem, že sa niečo také usporadúva. Množstvo týchto jedál si robíme aj doma, ale od druhého lepšie chutí, a keď ešte k tomu netreba upratovať kuchyňu, to je úplne výborné,“ zhodnotila so smiechom Jarka s vnučkou Klárkou.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  4. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  7. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  8. Legislative intention - recodification of the corporate law
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  10. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 9 632
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 090
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 007
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 380
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 671
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 286
  7. Po Slovensku na motorke 4 577
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 055
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 427
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie proti novému koronavírusu.

Úspešnosť nemocníc je tiež nízka.


16 h
Bratia Paškovci odchádzali zo súdu už právoplatne odsúdení.

Dvom súd trest sprísnil.


a 1 ďalší 4 h
Veci verejné Miroslava Beblavého.

Najlepšia slovenská univerzita je v siedmej stovke. S kazašskou a filipínskou.


21. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop