Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 25. jún, 2022 | Meniny má Tadeáš

Margecany sa zmenili na obrovský hodový stôl

Gruľovniky, cikošky aj prezmak išli na Fajnotách na dračku.

Stánky ponúkali jednu chuťovku lepšiu ako druhú.Stánky ponúkali jednu chuťovku lepšiu ako druhú. (Zdroj: Judita Čermáková)

MARGECANY. Obľúbené podujatie, kde si návštevníci nasýtia nielen bruchá, ale aj chuť po folklóre či tradičných výrobkoch, sa aj tento rok konalo v Margecanoch.

Sedemnásť kuchýň pripravilo v sobotu tie najvyberanejšie lahôdky z Dolného Spiša, v nedeľu si zas na svoje prišli milovníci špecialít zo sveta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyberali vstupné

Margecianske fajnoty sa každoročne tešia z niekoľkotisícovej účasti návštevníkov.

Zamaškriť si na tradičných pochúťkach prichádzajú ľudia zo širokého okolia.

Tento rok sa prvýkrát organizátori rozhodli vyberať vstupné, aby dokázali, koľko ľudí skutočne do obce na Fajnoty príde.

SkryťVypnúť reklamu

Niekomu to neprekážalo, iní si pofrflali.

„Prekvapilo ma, že nebola zľava pre seniorov alebo deti. Väčšinou to tak býva, deti do 140 centimetrov síce mali vstup zadarmo, ale moje vnučky sú vysoké,“ skonštatovala pani Boženka, ktorú však ani to neodradilo naplno ochutnávať.

„Stojíme v rade na gruľovniky, mali sme pirohy aj halušky, všetko rozvoniava veľmi lákavo,“ zhodnotila dôchodkyňa z Matejoviec nad Hornádom.

Najobľúbenejšie „gruľovniki“

„Gruľovniki“ z Margecianskej kuchňe boli počas soboty vyhľadávaným jedlom. V rade na ne si ľudia odstáli aj viac ako polhodinu. Brali ich rodine, kamarátom, susedom, keby sa dalo, odchádzali by s desiatkami kusov.

„Museli sme obmedziť počet na päť kusov na osobu, aby sa ušlo viacerým a rad trošku zmenšili,“ vysvetľoval Vladimír, ktorý deň predtým pomáhal s čistením tristo kíl zemiakov.

SkryťVypnúť reklamu

Za väčšinou chutných jedál boli hodiny prípravy.

„Minimálne jeden deň pred Fajnotami sa zavrieme do kuchyne,“ s úsmevom skonštatovala Anna Oravcová zo Spišského Štvrtka.

„Je nás veľa, každý má inú úlohu. Niekto pečie koláče, ďalší pripravuje rezance. Teraz sa varí krúpová polievka s údeným mäsom,“ dodala.

Tisíce pirohov

Každá kuchyňa ponúkala jedlá typické pre svoju oblasť.

Mirka Kováčová z folklórnej skupiny Smižančanka vysvetľuje, že u nich medzi tradičné jedlá patria cikošky, čo v spišskom nárečí znamená šúľance, alebo prezmak, teda tlačenku.

„Ale ľudia u nás môžu ochutnať aj fazuľovú polievku či chleba s masťou a cibuľou.“

Ten sa ponúkal na každom rohu a len málokto odolal. Tak ako pirohom. Dali sa nájsť rôzne. Vyprážané, plnené zemiakmi alebo kapustou či zemiakovo-bryndzovou plnkou.

SkryťVypnúť reklamu

„Urobíme ich asi tritisíc, je nás viac, tak to nie je až také náročné,“ prezradila Katka z Kojšovskej kuchňe, kde minulý rok práve za pirohy dostali cenu návštevníkov Najfajňejša kuchňa.

Zahraničné pochúťky

V nedeľu svoje gastronomické špeciality predviedli folklórne súbory z Rumunska, Srbska, Česka, Švédska, Poľska a Ukrajiny.

Nechýbali ani ukážky a ochutnávky poľovníckej a pytliackej kuchyne.

„Je tu skutočne veľa dobrých jedál, oceňujem, že sa niečo také usporadúva. Množstvo týchto jedál si robíme aj doma, ale od druhého lepšie chutí, a keď ešte k tomu netreba upratovať kuchyňu, to je úplne výborné,“ zhodnotila so smiechom Jarka s vnučkou Klárkou.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  3. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  5. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  6. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  7. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 377
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 472
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 5 908
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 841
  5. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 4 797
  6. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 771
  7. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 3 012
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 604

Blogy SME

  1. Robert Puk: Keď sa poskok Šípoš pletie do Bratislavy
  2. Lubomir Zahora: Reforma zdravotníctva po rakúsky
  3. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu
  4. Jozef Černek: Deň prvý, hotel
  5. Věra Tepličková: Já jsem duhová víla,
  6. Věra Tepličková: My pracujeme i v sobotě, soudružko
  7. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam
  8. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 243
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 158
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 758
  4. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 847
  5. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 793
  6. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 708
  7. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 5 346
  8. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 5 311
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  3. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  4. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  8. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Šéf rodinnej firmy Unipas Maroš Kara

Rodinná firma Unipas z Hornej Nitry má tridsaťročnú tradíciu a klientov od protinožcov.


23. jún
Michal Kaščák

Festival Pohoda oslavuje 25 rokov od svojho vzniku.


23. jún
Igor Matovič na tlačovej konferencii.

Ani Heger si nemyslí, že sa Matovič zmení, vraví politológ Baboš.


7 h
Ilustračná fotografia.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 22 h

Blogy SME

  1. Robert Puk: Keď sa poskok Šípoš pletie do Bratislavy
  2. Lubomir Zahora: Reforma zdravotníctva po rakúsky
  3. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu
  4. Jozef Černek: Deň prvý, hotel
  5. Věra Tepličková: Já jsem duhová víla,
  6. Věra Tepličková: My pracujeme i v sobotě, soudružko
  7. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam
  8. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 243
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 158
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 758
  4. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 847
  5. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 793
  6. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 708
  7. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 5 346
  8. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 5 311
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  3. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  4. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  8. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu