Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Peter Kormoš vyrába tradičné šindle už 25 rokov

Remeslo prevzal po starom otcovi.

Na snímke Peter Kormoš z Vikartoviec. (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

VIKARTOVCE. Peter Kormoš z Vikartoviec pri Poprade sa tradičnému šindliarstvu venuje už 25 rokov, toto remeslo prevzal po svojom starom otcovi.

"Kedysi neboli plechy na strechy a ľudia si museli niečím prikryť obydlie, tak vymysleli šindeľ. Je zo štiepaného bieleho alebo červeného smreka, drevo sa naštiepe na 40- alebo 50-centimetrové kusy a následne opracuje obojručným nožom na strúhacom stolku," priblížil Kormoš.

Dôležitý je podľa neho výber správneho a kvalitného dreva, aby sa dobre štiepalo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hrúbka šindľa je dva a pol až tri centimetre.

Po opracovaní sa šindle nechajú viac ako týždeň sušiť na stojato v prievane mimo slnka, potom sa umiestnia do klietok, ktoré sa zaťažia, aby sa šindeľ nepokrivil.

Ručné sú kvalitnejšie

V súčasnosti je podľa Kormoša menší záujem o ručne vyrábaný šindeľ, skôr sa preferujú strojom vyrábané.

Vikartovský šindliar však konštatoval, že tie nie sú také kvalitné, pretože drevo prerežú a neštiepia.

Naruší sa tak jeho štruktúra a skôr nasaje vodu, ako keď sa drevo odštiepi.

Prečítajte si tiež: Vo Vikartovciach žijú traja králi remesiel

"Keď ja strúham, tak idem po vlákne, a keď sa reže na stroji, poprerezujú sa vlákna, zachytáva sa tam voda, drevo sa napije a časom zhnije," zdôvodnil.

Na meter štvorcový strechy ide približne 30 až 35 kusov 50 centimetrov dlhých šindľov, pritom jedna strecha má zvyčajne okolo 70 metrov štvorcových.

"Trvácnosť pri červenom smreku je 35 až 40 rokov, u bieleho je to trošku menej, okolo 30 rokov. V minulosti vydržali šindle na streche aj sto rokov, lebo sa ničím nenapúšťali, konzervovali sa dechtom. Nebol komín vyvedený nad strechu, ale nad povalu, takže všetok dym šiel na strechu, čiže impregnoval. Aj preto boli strechy tmavé, až do čierna. Dnes je to už iné, lebo na drevo dávajú všelijaké nátery, a to už toľko nevydrží," vysvetľuje Kormoš.

Kráľ remesiel

Vo Vikartovciach bolo kedysi viac šindliarov, podľa Kormoša si ľudia šindle väčšinou pripravovali v zime, aby si v lete mohli opravovať svoje príbytky.

Prečítajte si tiež: Vo Vikartovciach odjakživa žili rebeli

"Mali sme jednu zákazku, pri ktorej bolo potrebné robiť 20.000 šindľov, to sme ešte so starým otcom robili a dá sa povedať, že kto v dedine trochu vedel, tak strúhal a pomáhal," upozornil Kormoš.

So svojím synom Kristiánom už niekoľko rokov prezentuje šindliarstvo a rezbárstvo okrem iného aj na festivale Európske ľudové remeslo v Kežmarku, v roku 2011 si odtiaľ odniesol titul kráľa remesiel.

"Je dôležité stále prezentovať túto prácu, aby tí mladí vedeli, ako si naši starí a prastarí rodičia zakrývali drevenice, domy, chlievy, stodoly, či udiarne a bolo by dobré, aby sa to zachovalo a niekto to po mne prevzal," uzatvára Kormoš.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 453
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 832
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 410
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 389
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 547
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 455
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 905
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 790
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 4 349
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 3 959

Neprehliadnite tiež

Nehoda na košickom Mieri paralyzovala dopravu v rannej špičke

Zrazili sa dve autá, štyria ľudia sa zranili.

Hasiči zachránili dedka, zo štvrtého poschodia ho zniesli plošinou

Mal zdravotné problémy, zásah komplikovali bezpečnostné dvere.

František Kabrheľ sa rozvádza s Norou Kabrheľovou Mojsejovou

Žiadosť o rozvod je podaná na súde v Nitre.

Trinásťročný chlapec podpálil v Košiciach auto

Najprv rozbil okno a vylial doň horľavinu, ktorú zapálil.

Rebríček transparentnosti: Humenné ho kritizuje, Košice sa prepadli

Vranov skončil na špici, radnica v Košiciach je sklamaná.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V byte z Gorily vraj Fico pil kolu, po rokoch v kauze vypovedal

Úrad špeciálnej prokuratúry nechce prezradiť, kedy polícia predsedu Smeru vypočula.

SVET

Na vysokej škole na Kryme útočil študent, zahynulo osemnásť ľudí

Ďalších minimálne 50 ľudí je zranených.

EKONOMIKA

Viaceré nehnuteľnosti Kočnerovi nezablokovali

K nehnuteľnosti v centre Bratislavy sa Kočner dostal za krátky čas.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop