Korzár logo Korzár Spiš

Tunka, gruľovníky, moskoľ, adzimka – to sú dobroty spod Tatier

Prastarí rodičia jedli jednoducho a bio.

V smižianskom múzeu majú expozíciu, ktorá približuje jedlo, varenie a kuchyne predkov.V smižianskom múzeu majú expozíciu, ktorá približuje jedlo, varenie a kuchyne predkov. (Zdroj: Mária Šimoňáková)

Pokrmy zo zemiakov, múčne jedlá, polievky, strukoviny, kaše. Jednoduchosť a žiadna prekombinovaná technologická príprava. Takto vyzerala strava našich predkov. Bola v tom múdrosť a spätosť s prírodou.

Čomu hovoríme dnes bio, to bola prirodzená súčasť stravovania prastarých i starých rodičov v regióne Spiša, pod Tatrami.

„Jedálny lístok bol veľmi jednoduchý, jedlá sa často opakovali. Nehodovalo sa tak ako dnes,“ priblížila Margita Kočišová z Múzea Spiša – Národopisné múzeum Smižany.

Jedlá sa pripravovali rýchlejšie, z tradičných surovín. Východ Slovenska a Spiš zvlášť bol povestnou zemiakarskou oblasťou. Na stole preto, samozrejme, nesmeli chýbať jedlá zo zemiakov, múčne jedlá, v jeseni a zime kyslá kapusta.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poriadne sýte raňajky

„Chlapi zvyčajne skoro ráno odchádzali na pole. Ženy už o 7. hodine mali navarené a odnášali mužom na polia, napríklad halušky. To, čo mávame bežne na obed, oni mali ako sýte raňajky. Vzhľadom na skoré vstávanie a prácu to bolo pre nich ako obed,“ doplnila Mária Michalková Staňová z múzea.

Často sa v tanieroch objavovala kukuričná kaša. V Levočských vrchoch sa jedol tzv. čír. Ide o múku varenú s vodou alebo mliekom, podávaná môže byť na sladko i na slano. Konzistenciou pripomínala dnešnú detskú krupicu.

„Omáčka“ na zeleno i sladko

Obľúbenou pochúťkou bola aj tunka. Dá sa povedať, že je to niečo ako mliečna omáčka.

Skrátka sa pripraví zápražka s mliekom, buď čistá, alebo sa do nej pridával šalát, žihľava i šťaveľ. „Môj dedo ju jedával na raňajky s chlebom. No dal si ju aj na obed,“ poznamenala M. Staňová, ktorá pochádza z Levočských vrchov. V okolí Spišskej Novej Vsi sa tunka podávala aj s egrešmi či ríbezľami.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa M. Staňovej ľudia kedysi jedávali také jedlá, čo si v dnešnej dobe nevieme ani predstaviť.

„Väčšinu surovín si sami dorábali. Stálo to nemalú námahu, preto si jedlo viac vážili. Nevyhadzovali, neplytvali ním. Čo sa nezužitkovalo, spracovali ďalej. Čo zostalo, dali statku, prasiatkam. Dnes si všetko kúpime a neriešime, že to vyhadzujeme.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5BGH na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 413
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 005
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 464
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 557
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 526
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 463
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 184
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 1 766
  1. Juraj Tušš: Potenciál slovenského národa v 21.storočí.
  2. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné
  3. Eva Chmelíková: Svet nie je Čiernobiely
  4. Vladimír Bojničan: Dogmatické náboženstvo ako zdroj xenofóbie: Korene, mechanizmy a historické dôsledky
  5. Ivan Čáni: Fico nie je hlúpy, aby nechápal čo hovorí a robí.
  6. Milan Buno: Aj vaši rodičia starnú? Tu je 50 nápadov, ako ich zvládať... | 7 knižných tipov
  7. Marián Gunár: Rómovia, Cigáni čo ďalej?
  8. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XX
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 232
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 77 170
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 57 629
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 107
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 367
  6. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 12 324
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 638
  8. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 7 982
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Juraj Tušš: Potenciál slovenského národa v 21.storočí.
  2. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné
  3. Eva Chmelíková: Svet nie je Čiernobiely
  4. Vladimír Bojničan: Dogmatické náboženstvo ako zdroj xenofóbie: Korene, mechanizmy a historické dôsledky
  5. Ivan Čáni: Fico nie je hlúpy, aby nechápal čo hovorí a robí.
  6. Milan Buno: Aj vaši rodičia starnú? Tu je 50 nápadov, ako ich zvládať... | 7 knižných tipov
  7. Marián Gunár: Rómovia, Cigáni čo ďalej?
  8. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XX
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 232
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 77 170
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 57 629
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 107
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 367
  6. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 12 324
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 638
  8. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 7 982
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu