Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Fenomenálne Spišské párky: Slávna minulosť, neistá budúcnosť

Stvoril ich mäsiarsky majster zo Spiša.

Spišské párky.Spišské párky. (Zdroj: Martin Furmanik)

SPIŠ. Spišské párky sú fenomén, ktorý presahuje hranice spišského regiónu.

Súčasťou jeho gastronomického bohatstva sú už 120 rokov, i keď produkt pod názvom Spišské párky sa v priebehu času neustále menil.

Vznik Spišských párkov sa datuje na začiatok 20. storočia. Ich tvorcom bol vtedy mäsiarsky majster Štefan Varsányi zo Spišského Podhradia.

Varsányi mal už predtým zabehnuté mäsiarstvo a údenárstvo a párky boli viac-menej len experimentom.

Párky Štefan Varsányi ponúkal spočiatku ako zaujímavosť zámožným hosťom Spišského Podhradia a okolia. Keď im však zachutili, rozhodol sa s nimi expandovať.

SkryťVypnúť reklamu

Najprv sa predávali len v okolí, no onedlho s nimi prerazil aj oveľa ďalej. Okrem Horného Uhorska sa vyvážali do Budapešti, Viedne a do Haliče v Poľsku.

Spišské párky teda poznali v značnej časti Rakúsko-Uhorska. Ich konzumentmi boli najvyššie, stredné i tie nižšie vrstvy.

Výhodou Spišského Podhradia bolo jeho napojenie na košicko-bohumínsku železnicu prostredníctvom lokálnej trate zo Spišských Vlách.

Do vlaku sa párky ráno naložili na chrenových listoch uložených v debničkách a poobede si na nich už pochutnávali konzumenti v hlavnom meste Uhorska.

Po vzniku Československa sa miestom odbytu stalo už len územie nového štátu.

Známymi konzumentmi Spišských párkov boli napríklad ministri uhorskej vlády, československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk či spevák František Krištof Veselý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spočiatku sa pridávalo aj teľacie mäso

Do Spišských párkov sa spočiatku dávalo aj teľacie mäso. Do vzniku Československa sa dovážalo okrem iného až zo Sedmohradska.

Štipľavá paprika, ktorá párkom dávala charakteristickú chuť, sa zasa kupovala v Budapešti.

Po vzniku ČSR bol Štefan Varsányi odkázaný už len na slovenských dodávateľov.

Do čriev dával popri teľacom aj bravčové mäso. Veľmi dbal na to, aby mäso bolo čisté, zbavené šliach, väziva, blán a cievok.

Ako prísady používal soľ, papriku, koriander, čierne korenie, borievku (ľudovo jalovec), kardamón a štipku cukru.

Zmes tlačil do ovčích, resp. baraních čriev. Tie sa potom naukladali na lieskové paličky a dali sa do udiarne.

Párky sa potom údili pomocou dubových, jaseňových, bukových pilín, ihličia, drviny slivky a rôznych bylín.

SkryťVypnúť reklamu

Údili sa rýchlo studeným dymom, aby z nich nevytiekla šťava. Pre Spišské párky bolo totiž typické, že po zahryznutí z nich tiekla papriková šťava.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BND na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5BND na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  4. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  6. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  2. Keď ekológia spája
  3. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  4. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 820
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 595
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 646
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 118
  5. Od Česka až po Jadran 3 973
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 823
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 152
  8. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 996
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 874
  10. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 203
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Do kaviarne Towers nevidno.

Obvinenie opisuje manipulácie, ale nie systém, o ktorom hovorí Fico.


10 h
Zuzana Rehák Štefečeková na LOH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu.


Sportnet a 1 ďalší 8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Za kyberšikanu hrozí až šesť rokov.


a 1 ďalší 9 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop