Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Obyvateľov Šváboviec prezývajú Papcuňari

Toto netradičné označenie súvisí s tradičným miestnym pokrmom.

Švábovce.Švábovce. (Zdroj: obecsvabovce.sk)

ŠVÁBOVCE. Obyvateľov podtatranskej obce Švábovce v okrese Poprad prezývajú Papcuňari, toto netradičné označenie súvisí s tradičným miestnym pokrmom.

"Je to jednoduché jedlo, polievka chudobných tzv. papcun, robí sa na rôzne spôsoby, mliečny, s kapustou alebo hubami. Ja si pamätám, že nás tak volali odmala, bralo sa to tak, že sme chudobnejší, ale zase múdrejší. Tu v okolí mali obyvatelia každej obce nejakú prezývku," priblížil starosta Šváboviec Ján Mlynár.

Pavol Rusnačko - Číro opisuje v obecnej monografii prípravu papcunu takto: "Postavíme vodu, osoľime, vsipeme na drobno pokrate gruľe a dame varic. Vody teľo, žeby gruľe buli zakrite s vodu. Kim še to vari, zahneceme z jedneho vajca a muki tvarde cesto, take žeby še drobilo. Zrobime sebe pohodľe a cesto drobime medzi paľcami, tak dostaneme papcun." Papcun sa potom pridá k zemiakom, varí sa krátko, aby sa nerozmočil. "Daftere robia cesto lem z vodi a muki," dodáva Rusnačko.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Recept

Zapražený papcun sa robí so škvarkami a červenou paprikou, do papcunu s "kapušňarku" sa pridáva kyslá kapusta, existuje aj hubový papcun alebo s mliekom.

"Toten papcun s mľekom možeme vilepšic, keď do neho ešči dame brindzu, co sme ju kuščik rozferľali v sladkim mľeku," objasnil Rusnačko.

Azda najšpeciálnejší je papcun zo šaru, teda z prvého mlieka kravy, ktorá sa otelila. Je žlté a husté, v súčasnosti nazývané aj mledzivo alebo kolostrum.

Šara sa v hrnci zvarila ako tvaroh, a potom sa pridala do hotového papcunu.

"Papcun pravidelne varíme, keď máme napr. Deň obce, vtedy pripravujeme aj džatky, čo je tiež také naše typické jedlo - uvarené zemiakové cesto poliate napr. masťou a škvarkami a podáva sa s kapustou. Toto označenie Papcuňari sa u nás používa dodnes, dokonca aj mladá generácia vie, že nás v okolí tak volajú. A musím povedať, že papcun chutí všetkým, ktorí ho ochutnajú, pretože je to veľmi jednoduché a ľahké jedlo," uzatvára Mlynár.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 595
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 345
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 848
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 482
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 966
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 346
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 011
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 624
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 543
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 282
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historik Henrich Hrehor.

Hodnotí aj súčasný stav v spoločnosti.

3 h
Vrtuľníky Black Hawk lietajú so študentami aj počas lockdowvnu. Slovak Training Academy zdôrazňuje, že to má odobrené hygienikmi.

Vrtuľníková akadémia sa drží toho, že študenti lietať smú.

3 h
Informačné tabule osadili až v priebehu januára. Do správnej výšky ich dajú na druhý pokus.

Na viacerých nových parkoviskách zabudli na informácie o spôsoboch platby.

3 h
Ilustračná fotka.

Sám už koronavírus prekonal.

3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

9 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

7 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop