Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Školský úrad v Spišskej Belej hľadal v jedálňach poľské mäso

Rodičia detí sa obávať nemusia.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

SPIŠSKÁ BELÁ. Školské zariadenia v Spišskej Belej nevaria jedlá z poľského mäsa.

Edita Svocáková z tamojšieho mestského úradu informovala, že v súvislosti s posledným škandálom ohľadom mäsa z chorých kráv vykonal školský úrad v Spišskej Belej neohlásenú kontrolu pôvodu surovín - aj mäsa, ktoré sú dodávané do školských jedální v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a z ktorých sa pripravujú jedlá pre stravníkov v týchto zariadeniach.

„Vedúce oboch našich školských jedální pri Základnej škole M. R. Štefánika a pri materskej škole konštatovali, že mäso, ktoré sa nakupuje do jedální, je výhradne zo Slovenska od slovenských dodávateľov. Každé mäso má v dodacom liste identifikačné údaje o krajine pôvodu, o tom, kde bolo zviera chované, kde zabité, referenčné číslo zvieraťa, kto je dodávateľ mäsa, vrátane dátumu balenia a dátumu minimálnej trvanlivosti," uviedla Svocáková.

Skryť Vypnúť reklamu

Dodala, že v čase pondelkovej kontroly sa v jedálňach pri ZŠ M. R. Štefánika nenachádzalo žiadne, ani chladené, ani mrazené hovädzie mäso s deklarovanou krajinou pôvodu Poľsko a rovnaká situácia bola aj v školskej jedálni pri MŠ na Mierovej ulici.

Deťom varia najmä bravčové a hovädzie

Rešpektujúc prísne slovenské normy, ktoré platia pre prípravu jedál v belianskych školských jedálňach, sa na varenie pre deti a mládež používa prevažne čerstvé chladené mäso, predovšetkým bravčové a hovädzie.

„Jedálne si nemôžu dovoliť hazardovať so zdravím detí, preto nakupujú mäso výhradne od slovenských distribútorov. Už pri preberaní chladeného mäsa dokážu zhodnotiť senzorické vlastnosti mäsa a, samozrejme, dôležitá je aj certifikácia slovenského chovu. Zároveň sú pod sústavnou pravidelnou kontrolou štátu prostredníctvom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade," zdôraznila Svocáková.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetky doterajšie kontroly sa podľa nej skončili so záverom, že školské jedálne dodržiavajú stanovené predpisy a nenakupujú mäso od rizikových dodávateľov.

Primárne od regionálnych producentov

Suroviny, akými sú vajcia, mlieko či mliečne výrobky, sa v Spišskej Belej dodávajú do školských jedální taktiež výhradne z produkcie na Slovensku.

„Mestu i obom našim stravovacím zariadeniam nie je ľahostajná kvalita potravín, z ktorých sa pripravuje jedlo pre deti. Preto sa kladie dôraz na to, aby sme z našej strany zabezpečili potravinovú bezpečnosť. V našich školských jedálňach sa preto varí prevažne zo slovenských komodít od regionálnych producentov zemiakov, mäsa, mlieka, mliečnych výrobkov so zaručenou kvalitou a dôverou, že sú seriózni," uzavrela Svocáková.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 588
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 293
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 164
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 875
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 612
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 392
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 790
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 146
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 953
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 621
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Správny smer si niektorí vodiči vyberajú v poslednej chvíli.

V Kolinovciach pri povodniach zasahujú s polstoročnou technikou

Rozvodnený Hornád zaplavuje obec v okrese Spišská Nová Ves pravidelne.

Dobrovoľným hasičom v Kolinovciach slúži 48-ročná avia.
Anna Jurčenková.

Rábek bol v karanténe štrnásť dní. Aj tak chcú hádzanári Prešova vyhrať

S francúzskym tímom Nimes pricestoval i Košičan Paul.

Za Nimes chytá aj Slovák Teodor Paul.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Na celoplošné testovanie budeme potrebovať zhruba 48-tisíc ľudí. Otázka je, kde ich zoberieme

Na jedno miesto pripadá jeden vojak, potrebujeme naň však asi osem ľudí.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.
Dobré ráno

Dobré ráno: Testovanie nám dá pár týždňov, a potom čo?

Má to byť najväčšia operácia v moderných dejinách Slovenska.

Podcast Dobré Ráno.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Vláda sa spolieha na ľudí, ktorých nemá

Slovensko má chronický nedostatok zdravotníkov.

Peter Tkačenko

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy

Slovensko eviduje celkovo 98 úmrtí na Covid-19.

Ilustračná fotografia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop