Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 23. január, 2020 | Meniny má Miloš

Na Margecianskych fajnotách si pochutnali na držkovej, bio haluškách aj gruľovníkoch

Gastrofestival prilákal davy ľudí.

Šikovné žienky z Margecian pri príprave gruľovníkov. Šikovné žienky z Margecian pri príprave gruľovníkov. (Zdroj: Mária Šimoňáková)

MARGECANY. Druhý októbrový víkend na Spiši už tradične patrí Margecianskym fajnotám, gastrofestivalu domácich a zahraničných jedál.

V sobotu sa už od samého rána v gastro uličke premávali stovky ľudí, aby okoštovali chute rôznych regiónov.

Počasie aj v tomto roku fajnotám prialo.

Sobota patrila domácim jedlám zo Slovenska, nedeľa bola o zahraničných dobrotách z Česka, Poľska, Rumunska, Maďarska, Ukrajiny a podobne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Klasický recept zo Zemplína

„Je to klasický starý recept zo Zemplína. Orestujú sa škvarky, pridá sa podusená kyslá kapusta, k tomu na kocky nakrájané a uvarené zemiaky. Spolu sa to prehreje a podáva sa s bravčovým perkeltom,“ priblížil Marián z Košického klubu kuchárov a cukrárov.

Vlani spolu s kolegami na fajnotách pripravovali a podávali fazuľovú polievku. Navarili jej dvesto litrov a bolo to málo.

„V tomto roku sme sa pripravili lepšie. Okrem polievky podávame aj toto jedlo zo Zemplína. Pre deti sme nachystali ovocné lievance,“ doplnil Marián, ktorý jedlá pripravoval spolu s Martinom, Paľom, Michalom a štyrmi ďalšími pomocníkmi v zákulisí.

Polievka, gruľovníky, halušky a iné dobroty

Michal z Prakoviec prišiel do Margecian s držkovou polievkou.

„Recept je tajný, neprezradím. Polievka v takomto množstve, 80 litrov, sa pripravuje asi tri hodiny. Určite nebude stačiť. Dúfam, že sa to zje za dve hodiny a potom pôjdeme aj s kolegom na pivo. V nedeľu budeme variť niečo iné, čo, to neprezradím,“ tajnostkársky nám povedal Michal, inak kuchár z povolania, ktorý na podujatie prišiel prvýkrát.

„Držkovú polievku milujem. Okrem toho mám rád aj pečeného pstruha potočného,“ dodal Michal.

Stoosemdesiat kíl zemiakov, dvesto kilogramov múky a kopec chuti na prípravu gruľovníkov. To sú ingrediencie, ktoré namiešali miestne folkloristky. Gruľovníky išli ako teplé rožky, žienky nestíhali piecť.

„My máme takú uspávanku pre deti. Ľuľu, ľuľu, uvarím ci gruľu. A z gruľi gruľovník, to je tvoj medovník. A dieťa po dobrom jedle a uspávanke hneď zaspí,“ prezradila Mária Papcunová z Margecian.

„Robíme halušky zo zemiakov, ktoré vyrástli v Kluknave, s domácou slaninkou, ktorá behala po Kluknave, a stopercentnou ovčou bryndzou z kluknavského družstva. Takže bio halušky,“ povedal nám zas František.

Pripravovali ich z 50 kilogramov múky a z takého množstva zemiakov, ktoré by sa vošlo do 120-litrovej nádoby.

Každý rok zavítajú na fajnoty a z roka na rok robia viac a viac halušiek, keďže každým rokom prichádza do Margecian viac hostí.

Ich halušky boli od profesionálov. Kluknavčania sa totiž pravidelne zúčastňujú medzinárodných súťaží v ich varení.

„Na fajnotách halušky môžeme robiť vo väčšej pohode ako na súťaži, a robíme ich s láskou,“ dodal František.

Zemplínska - najfajnejša kuchyňa

Na Spiši predstavili aj ďalšie lahôdky zo zemplínskej kuchyne. Ponúkali zemiakové lokše s husacou pečeňou alebo na sladko, langoše, pandurčaky, čo je zemiaková placka, výborný guľáš z hovädzieho, bravčového, údeného mäsa a fazule.

„Už sme dostali aj pochvalu ako najfajnejšia kuchyňa, čo nás potešilo,“ hrdo poznamenali Hanka a Silvia.

Medzi ochutnávačmi sme pred uličkou s jedlami stretli i obrovského pupkáča, ktorý si už vykračoval aj s varechou na ochutnávku jedál. Nechýbali ani ďalší maskoti fajnôt.

O dobrú zábavu sa postarali aj folklórne skupiny zo Slovenska a zahraničia.

Súčasťou podujatia bolo i oceňovanie Najfajnejša kuchyňa a Profi kuchňa.

Súčasťou programu v Margecanoch bol aj vyhliadkový autobus, ktorý rozvážal záujemcov po najkrajších technických pamiatkach okolia, ako sú Margeciansky tunel, Drevený most v Štefanskej Hute, dedičná štôlňa Jozef v Gelnici a podobne.

Pre deti bol pripravený bohatý program priamo v dejisku fajnôt, ale aj na Husej pláži.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  2. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  5. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  6. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  7. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  10. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  1. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  2. Kaufland daroval Centru voľného času v Skalici 4 016 €
  3. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  4. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  5. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  8. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  9. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 21 004
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 474
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 736
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 675
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 942
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 754
  7. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 687
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 291
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 222
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 208

Neprehliadnite tiež

Kauza meganájomného: Exriaditeľka doteraz na škole učí

Po vznesení obvinenia jej to podľa zákona môžu zakázať.

Exriaditeľka Alica Krivanská.

Na Zemplíne sme hľadali miliónovú firmu, našli sme rodičovský dom

Pred rokom a pol netajil otec hrdosť, teraz je zdesený.

Otec podnikateľky sa mal o jej obvinení dozvedieť do nás.

Raši ku kauze Sečovce: Padni komu padni

Vicepremiér hovorí aj o snahe ovplyvňovať vyšetrovanie kauzy.

Trebuľa mlčí, Raši verí v dôsledné vyšetrenie.
Horník vraví, že ak sa Krivanská podieľala na špinavosti, musí niesť zodpovednosť.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno.
Autorská strana Beaty Balogovej

Je populistická „ľudová pravda“ viac ako právny štát?

Róm je dokonalý nepriateľ, aj keď nebude stavať mešity, rozumie jazyku väčšiny a nemá väzby na teroristov zo Stredného východu.

Robert Fico na programovej konferencii strany Smer.

Číňanov posielal domov, hovorí svedok o Sólymosovi. Bugár sa ho zastáva

Ľudsky som zlyhal, povedal minister a podal demisiu.

Petra Vlhová.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop