Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 16. november, 2019 | Meniny má Agnesa

Na Margecianskych fajnotách si pochutnali na držkovej, bio haluškách aj gruľovníkoch

Gastrofestival prilákal davy ľudí.

Šikovné žienky z Margecian pri príprave gruľovníkov. Šikovné žienky z Margecian pri príprave gruľovníkov. (Zdroj: Mária Šimoňáková)

MARGECANY. Druhý októbrový víkend na Spiši už tradične patrí Margecianskym fajnotám, gastrofestivalu domácich a zahraničných jedál.

V sobotu sa už od samého rána v gastro uličke premávali stovky ľudí, aby okoštovali chute rôznych regiónov.

Počasie aj v tomto roku fajnotám prialo.

Sobota patrila domácim jedlám zo Slovenska, nedeľa bola o zahraničných dobrotách z Česka, Poľska, Rumunska, Maďarska, Ukrajiny a podobne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Klasický recept zo Zemplína

„Je to klasický starý recept zo Zemplína. Orestujú sa škvarky, pridá sa podusená kyslá kapusta, k tomu na kocky nakrájané a uvarené zemiaky. Spolu sa to prehreje a podáva sa s bravčovým perkeltom,“ priblížil Marián z Košického klubu kuchárov a cukrárov.

Vlani spolu s kolegami na fajnotách pripravovali a podávali fazuľovú polievku. Navarili jej dvesto litrov a bolo to málo.

„V tomto roku sme sa pripravili lepšie. Okrem polievky podávame aj toto jedlo zo Zemplína. Pre deti sme nachystali ovocné lievance,“ doplnil Marián, ktorý jedlá pripravoval spolu s Martinom, Paľom, Michalom a štyrmi ďalšími pomocníkmi v zákulisí.

Polievka, gruľovníky, halušky a iné dobroty

Michal z Prakoviec prišiel do Margecian s držkovou polievkou.

„Recept je tajný, neprezradím. Polievka v takomto množstve, 80 litrov, sa pripravuje asi tri hodiny. Určite nebude stačiť. Dúfam, že sa to zje za dve hodiny a potom pôjdeme aj s kolegom na pivo. V nedeľu budeme variť niečo iné, čo, to neprezradím,“ tajnostkársky nám povedal Michal, inak kuchár z povolania, ktorý na podujatie prišiel prvýkrát.

„Držkovú polievku milujem. Okrem toho mám rád aj pečeného pstruha potočného,“ dodal Michal.

Stoosemdesiat kíl zemiakov, dvesto kilogramov múky a kopec chuti na prípravu gruľovníkov. To sú ingrediencie, ktoré namiešali miestne folkloristky. Gruľovníky išli ako teplé rožky, žienky nestíhali piecť.

„My máme takú uspávanku pre deti. Ľuľu, ľuľu, uvarím ci gruľu. A z gruľi gruľovník, to je tvoj medovník. A dieťa po dobrom jedle a uspávanke hneď zaspí,“ prezradila Mária Papcunová z Margecian.

„Robíme halušky zo zemiakov, ktoré vyrástli v Kluknave, s domácou slaninkou, ktorá behala po Kluknave, a stopercentnou ovčou bryndzou z kluknavského družstva. Takže bio halušky,“ povedal nám zas František.

Pripravovali ich z 50 kilogramov múky a z takého množstva zemiakov, ktoré by sa vošlo do 120-litrovej nádoby.

Každý rok zavítajú na fajnoty a z roka na rok robia viac a viac halušiek, keďže každým rokom prichádza do Margecian viac hostí.

Ich halušky boli od profesionálov. Kluknavčania sa totiž pravidelne zúčastňujú medzinárodných súťaží v ich varení.

„Na fajnotách halušky môžeme robiť vo väčšej pohode ako na súťaži, a robíme ich s láskou,“ dodal František.

Zemplínska - najfajnejša kuchyňa

Na Spiši predstavili aj ďalšie lahôdky zo zemplínskej kuchyne. Ponúkali zemiakové lokše s husacou pečeňou alebo na sladko, langoše, pandurčaky, čo je zemiaková placka, výborný guľáš z hovädzieho, bravčového, údeného mäsa a fazule.

„Už sme dostali aj pochvalu ako najfajnejšia kuchyňa, čo nás potešilo,“ hrdo poznamenali Hanka a Silvia.

Medzi ochutnávačmi sme pred uličkou s jedlami stretli i obrovského pupkáča, ktorý si už vykračoval aj s varechou na ochutnávku jedál. Nechýbali ani ďalší maskoti fajnôt.

O dobrú zábavu sa postarali aj folklórne skupiny zo Slovenska a zahraničia.

Súčasťou podujatia bolo i oceňovanie Najfajnejša kuchyňa a Profi kuchňa.

Súčasťou programu v Margecanoch bol aj vyhliadkový autobus, ktorý rozvážal záujemcov po najkrajších technických pamiatkach okolia, ako sú Margeciansky tunel, Drevený most v Štefanskej Hute, dedičná štôlňa Jozef v Gelnici a podobne.

Pre deti bol pripravený bohatý program priamo v dejisku fajnôt, ale aj na Husej pláži.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  3. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  1. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  2. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  4. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  5. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  6. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  7. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  8. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  9. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  10. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 8 806
  2. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 8 028
  3. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 7 974
  4. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 611
  5. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 6 542
  6. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 329
  7. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 6 313
  8. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 832
  9. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 5 629
  10. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu 5 351

Neprehliadnite tiež

Luxus a gýč. Rezešovci svoje honosné sídlo nedokážu predať

O jeden z najdrahších domov v Košiciach nebol záujem.

V interiéri sa nešetrilo obkladom zo zlata.

Ako sa Peter Lieskovský nestal prvým porevolučným predsedom MsNV v Prešove

Po roku 1968 ho komunisti odkopli, v roku 1989 s nimi vyjednával legálne odovzdanie moci.

Peter Lieskovský, jeden z hlavných aktérov Novembra '89 v Prešove.

Ukrajincov zadržali s takmer 700 kilami jantáru. Skončili za mrežami

Nerast mal hodnotu vyše pol milióna, údajne smeroval do Hongkongu.

Jedného z Ukrajincov odvádzajú do väznice.
Rozhovor

Učiteľka roka: Nebráňme deťom byť zvedavé

Zuzana Tkáčová o tom, ako sa dá meniť vyučovanie aj bez zmeny systému.

Zuzana Tkáčová s Hadim Partovihom, zakladateľom portálu Code.org, o kreativite v digitálnom veku.

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky

Sloboda sa už nedala zastaviť

Strážcovia komunistických privilégií ešte urobili posledný pokus.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Brazílsky útočník Wesley Moraes ešte ako hráč Trenčína (vľavo).

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop