LEVOČA. Jozef Gaduš z Levoče predáva vianočné stromčeky z vlastných plantáží už 20 rokov.
Prvé začal sadiť ešte v roku 1993 a sedem rokov trvalo, kým dorástli do takej výšky, aby ich mohol predávať.
Spočiatku pestoval a predával vo veľkom aj iným predajcom, v súčasnosti vyprodukuje už len také množstvo, na aké mu stačia sily, keďže celý proces si viac-menej robí sám.
„Teraz to už mám viac-menej ako koníček," uviedol.
Na dvoch plantážach s celkovou výmerou takmer deväť hektárov pestuje tri druhy jedlí - obrovskú, bielu a normandskú, smreky pichľavé a nasadenú má aj borovicu čiernu, ktorá je však v útlme, keďže ju napadá sypavka.
Smrek vydrží dlhšie ako jedlička
„Ľudia chcú väčšinou jedličku, takmer každý, kto príde. Ale kto vyskúša smrek pichľavý, tak sa k nemu vždy vracia. Dôvodov je niekoľko, napríklad prenikavejšie vonia a oveľa dlhšie vydrží v byte. Síce pichá, ale ľudia si zvyknú," dodal Gaduš.
Väčšina ľudí preferuje nižšie stromčeky, v prípade záujmu má však k dispozícii aj približne päť- až šesťmetrové stromy.
„Aj teraz si vzali jeden 4,5-metrový do Lučenca do kaštieľa, do kostola idú väčšinou jedličky. Chodia ku mne ľudia prakticky z celého Slovenska, sú takí z Košíc, alebo aj z Námestova. Ale napríklad mám aj zákazníkov z Česka," dodáva Gaduš.
Vždy musí odhadnúť, koľko stromčekov môže počas sezóny vyrezať, aby mu ostali aj na budúci rok.
Starostlivosť o obe plantáže pritom prebieha počas celého roka, či už pri výsadbe nových stromčekov, najmenšie z nich treba prihnojiť, keď sú väčšie, zase je dôležité brzdiť ich rast, aby boli hustejšie.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš