Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 29. január, 2020 | Meniny má Gašpar

Tradičným jedlom v okolí Gelnice bola kedysi kuľaša

Pripravuje sa z uvarených zemiakov a múky.

Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom.Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom.(Zdroj: TASR)

GELNICA. Kuľaša nazývajú v okolí Gelnice jedlo zo zemiakov a múky.

Ako povedala Janka Kiseľová, kedysi ho v Žakarovciach, odkiaľ pochádza, varievali často.

Článok pokračuje pod video reklamou

Lacné, rýchle a jednoduché

Keďže mali doma všetky potrebné suroviny na jej prípravu, bolo to jedno z najlacnejších jedál. V Hnileckej doline ho nazývajú aj dufka.

„Keď som bola malá, moja mama väčšinou varila skladanú kuľašu, niekto to volá aj gruľová kuľaša. Keď sa dáva do taniera, akoby sa ukladala," povedala s tým, že recept je jednoduchý a príprava trvá okolo 30 minút.

Základom sú úplne rozvarené zemiaky.

„Dala som asi päť zemiakov nakrájaných na drobnejšie, aby sa skôr uvarili v litri a pol vody. Potom som pridala asi päť až šesť polievkových lyžíc hladkej múky. Tá sa do toho zamieša a varí sa, až kým sa to nespraví. Voda tam musí zostať," povedala s tým, že má byť osolená.

Dôležitý je správny pomer

Pred pridaním múky je kuľaša akoby redšia kaša, aj potom má byť hladká, čiže bez hrudiek. Uvarené zemiaky možno i rozmixovať.

„Dakedy, keď je viac zemiakov a nemáte rovnaký pomer s múkou, preráža zemiak. A zase keď je menej zemiakov a dali ste viacej múky, preráža múka. To musíte presne, aby to malo tú chuť," uviedla Kiseľová. Poradila, že ak je kuľaša príliš hustá, možno do nej počas varenia doliať vlažnú vodu. Po vychladnutí totiž zhustne.

Na mnoho spôsobov

Kuľašu možno podávať vo viacerých verziách.

„Keď sa uvarí, tak sa pre mužov dávali upečené škvarky, veľa masti a kyslé mlieko. Deti a ženy na ňu väčšinou chceli spražené maslo, ale až tak dohneda a k tomu sladké mliečko," povedala.

Toto jedlo kedysi bežne varievali kedykoľvek počas roka.

Častejšie ho podľa jej slov pripravovali chudobnejší ľudia.

„Mali sme ošípané, bolo slaniny na celý rok. Zemiaky sme vždy mali aj múku. Tiež sme siali zrno a keď som bola ešte malá, dávali sme ho mlieť do mlyna. Bolo to lacné, lebo všetko sme mali. Aj kravy, čiže sme mali i maslo aj mliečko," vysvetlila.

Ako si spomína, keď z kuľaše zvýšilo, robievali z nej i šúľance či gombolce.

„Varím ešte aj grisovú kuľašu. Je tam kukuričná múka, ale dáva sa do toho aj trošku detskej krupice, lebo je taká ostrá, potom zjemnie," dodala Kiseľová.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  2. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  3. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  4. Dell offers multifaceted careers
  5. It’s not about what a company does, but how it behaves
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  8. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  9. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  10. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  1. Hot dog, ktorý jazdí s dobou
  2. Nadácia COOP Jednota podporila v roku 2019 aj zdravotníctvo
  3. Kaufland daroval Centru voľného času v Skalici 4 016 €
  4. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  5. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  6. Prečo stále veríme v talizmany?
  7. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  9. It’s not about what a company does, but how it behaves
  10. Dell offers multifaceted careers
  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 12 911
  2. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 12 782
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 032
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 9 662
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 9 388
  6. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 8 402
  7. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 7 381
  8. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 6 759
  9. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 6 686
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 6 630

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Potraviny, Fotky, Fotografie a fotogalérie

Neprehliadnite tiež

Riaditeľa popradskej nemocnice už obvinili z brania úplatku

V bardejovskej samospráve ho poznajú ako skúseného a pracovitého poslanca.

Nemocnica v Poprade.

Vedci z Prešovskej univerzity vyšľachtili novú odrodu maku

Azurit je úrodnejší a kvalitnejší ako doteraz registrované druhy.

Nová odroda je už aj registrovaná.

Trebišovčanky zlákala do Nemecka, nútila ich k prostitúcii

Košičanka sa v Írsku účelovo zosobášila s Pakistancom.

Ilustračné foto.

Pašerákovi našli cigarety v aute aj doma. Po druhý raz

Colníci zaistili spolu takmer stotisíc nelegálnych cigariet.

Cigarety mal dobre ukryté.

Hlavné správy zo Sme.sk

Café Európa: Trianon. Storočná krivda Maďarov

V júni uplynie sto rokov od uzavretia Trianonskej mierovej zmluvy.

Ilustračné foto.
Mária Šofranko
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

OĽaNO môže strážiť, ale nie vládnuť

Chce to len čestného vedúceho agentúry bez osobných a politických ambícií.

Peter Schutz
Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop