Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Tradičným jedlom v okolí Gelnice bola kedysi kuľaša

Pripravuje sa z uvarených zemiakov a múky.

Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom.Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom. (Zdroj: TASR)

GELNICA. Kuľaša nazývajú v okolí Gelnice jedlo zo zemiakov a múky.

Ako povedala Janka Kiseľová, kedysi ho v Žakarovciach, odkiaľ pochádza, varievali často.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lacné, rýchle a jednoduché

Keďže mali doma všetky potrebné suroviny na jej prípravu, bolo to jedno z najlacnejších jedál. V Hnileckej doline ho nazývajú aj dufka.

„Keď som bola malá, moja mama väčšinou varila skladanú kuľašu, niekto to volá aj gruľová kuľaša. Keď sa dáva do taniera, akoby sa ukladala," povedala s tým, že recept je jednoduchý a príprava trvá okolo 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Základom sú úplne rozvarené zemiaky.

„Dala som asi päť zemiakov nakrájaných na drobnejšie, aby sa skôr uvarili v litri a pol vody. Potom som pridala asi päť až šesť polievkových lyžíc hladkej múky. Tá sa do toho zamieša a varí sa, až kým sa to nespraví. Voda tam musí zostať," povedala s tým, že má byť osolená.

Dôležitý je správny pomer

Pred pridaním múky je kuľaša akoby redšia kaša, aj potom má byť hladká, čiže bez hrudiek. Uvarené zemiaky možno i rozmixovať.

„Dakedy, keď je viac zemiakov a nemáte rovnaký pomer s múkou, preráža zemiak. A zase keď je menej zemiakov a dali ste viacej múky, preráža múka. To musíte presne, aby to malo tú chuť," uviedla Kiseľová. Poradila, že ak je kuľaša príliš hustá, možno do nej počas varenia doliať vlažnú vodu. Po vychladnutí totiž zhustne.

Skryť Vypnúť reklamu

Na mnoho spôsobov

Kuľašu možno podávať vo viacerých verziách.

„Keď sa uvarí, tak sa pre mužov dávali upečené škvarky, veľa masti a kyslé mlieko. Deti a ženy na ňu väčšinou chceli spražené maslo, ale až tak dohneda a k tomu sladké mliečko," povedala.

Toto jedlo kedysi bežne varievali kedykoľvek počas roka.

Častejšie ho podľa jej slov pripravovali chudobnejší ľudia.

„Mali sme ošípané, bolo slaniny na celý rok. Zemiaky sme vždy mali aj múku. Tiež sme siali zrno a keď som bola ešte malá, dávali sme ho mlieť do mlyna. Bolo to lacné, lebo všetko sme mali. Aj kravy, čiže sme mali i maslo aj mliečko," vysvetlila.

Ako si spomína, keď z kuľaše zvýšilo, robievali z nej i šúľance či gombolce.

„Varím ešte aj grisovú kuľašu. Je tam kukuričná múka, ale dáva sa do toho aj trošku detskej krupice, lebo je taká ostrá, potom zjemnie," dodala Kiseľová.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  4. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  3. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  4. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  5. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  8. 26 years of providing you with essential information
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 949
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 007
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 375
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 7 013
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 002
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 719
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 148
  8. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 142
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 010
  10. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 5 671
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Pozrite si tiež články z hlavnej témy  Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Potraviny, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.

Predčasné voľby by vyhovovali Hlasu a Smeru.

11m
Premiér Igor Matovič.

Kollár pozval partnerov na rokovania.

9 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Matovič to predsa len prehnal

Peter Tkačenko

V OĽaNO si vyberú medzi Matovičom a Slovenskom.

6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop