Korzár logo Korzár Spiš

Tradičným jedlom v okolí Gelnice bola kedysi kuľaša

Pripravuje sa z uvarených zemiakov a múky.

Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom.Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom. (Zdroj: TASR)

GELNICA. Kuľaša nazývajú v okolí Gelnice jedlo zo zemiakov a múky.

Ako povedala Janka Kiseľová, kedysi ho v Žakarovciach, odkiaľ pochádza, varievali často.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lacné, rýchle a jednoduché

Keďže mali doma všetky potrebné suroviny na jej prípravu, bolo to jedno z najlacnejších jedál. V Hnileckej doline ho nazývajú aj dufka.

„Keď som bola malá, moja mama väčšinou varila skladanú kuľašu, niekto to volá aj gruľová kuľaša. Keď sa dáva do taniera, akoby sa ukladala," povedala s tým, že recept je jednoduchý a príprava trvá okolo 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Základom sú úplne rozvarené zemiaky.

„Dala som asi päť zemiakov nakrájaných na drobnejšie, aby sa skôr uvarili v litri a pol vody. Potom som pridala asi päť až šesť polievkových lyžíc hladkej múky. Tá sa do toho zamieša a varí sa, až kým sa to nespraví. Voda tam musí zostať," povedala s tým, že má byť osolená.

Dôležitý je správny pomer

Pred pridaním múky je kuľaša akoby redšia kaša, aj potom má byť hladká, čiže bez hrudiek. Uvarené zemiaky možno i rozmixovať.

„Dakedy, keď je viac zemiakov a nemáte rovnaký pomer s múkou, preráža zemiak. A zase keď je menej zemiakov a dali ste viacej múky, preráža múka. To musíte presne, aby to malo tú chuť," uviedla Kiseľová. Poradila, že ak je kuľaša príliš hustá, možno do nej počas varenia doliať vlažnú vodu. Po vychladnutí totiž zhustne.

SkryťVypnúť reklamu

Na mnoho spôsobov

Kuľašu možno podávať vo viacerých verziách.

„Keď sa uvarí, tak sa pre mužov dávali upečené škvarky, veľa masti a kyslé mlieko. Deti a ženy na ňu väčšinou chceli spražené maslo, ale až tak dohneda a k tomu sladké mliečko," povedala.

Toto jedlo kedysi bežne varievali kedykoľvek počas roka.

Častejšie ho podľa jej slov pripravovali chudobnejší ľudia.

„Mali sme ošípané, bolo slaniny na celý rok. Zemiaky sme vždy mali aj múku. Tiež sme siali zrno a keď som bola ešte malá, dávali sme ho mlieť do mlyna. Bolo to lacné, lebo všetko sme mali. Aj kravy, čiže sme mali i maslo aj mliečko," vysvetlila.

Ako si spomína, keď z kuľaše zvýšilo, robievali z nej i šúľance či gombolce.

„Varím ešte aj grisovú kuľašu. Je tam kukuričná múka, ale dáva sa do toho aj trošku detskej krupice, lebo je taká ostrá, potom zjemnie," dodala Kiseľová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 256
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 329
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 142
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 192
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 832
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 317
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 548
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 313
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu