Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 26. január, 2020 | Meniny má Tamara

Tradičným jedlom v okolí Gelnice bola kedysi kuľaša

Pripravuje sa z uvarených zemiakov a múky.

Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom.Kuľaša sa podáva so škvarkami alebo praženým maslom a mliekom.(Zdroj: TASR)

GELNICA. Kuľaša nazývajú v okolí Gelnice jedlo zo zemiakov a múky.

Ako povedala Janka Kiseľová, kedysi ho v Žakarovciach, odkiaľ pochádza, varievali často.

Článok pokračuje pod video reklamou

Lacné, rýchle a jednoduché

Keďže mali doma všetky potrebné suroviny na jej prípravu, bolo to jedno z najlacnejších jedál. V Hnileckej doline ho nazývajú aj dufka.

„Keď som bola malá, moja mama väčšinou varila skladanú kuľašu, niekto to volá aj gruľová kuľaša. Keď sa dáva do taniera, akoby sa ukladala," povedala s tým, že recept je jednoduchý a príprava trvá okolo 30 minút.

Základom sú úplne rozvarené zemiaky.

„Dala som asi päť zemiakov nakrájaných na drobnejšie, aby sa skôr uvarili v litri a pol vody. Potom som pridala asi päť až šesť polievkových lyžíc hladkej múky. Tá sa do toho zamieša a varí sa, až kým sa to nespraví. Voda tam musí zostať," povedala s tým, že má byť osolená.

Dôležitý je správny pomer

Pred pridaním múky je kuľaša akoby redšia kaša, aj potom má byť hladká, čiže bez hrudiek. Uvarené zemiaky možno i rozmixovať.

„Dakedy, keď je viac zemiakov a nemáte rovnaký pomer s múkou, preráža zemiak. A zase keď je menej zemiakov a dali ste viacej múky, preráža múka. To musíte presne, aby to malo tú chuť," uviedla Kiseľová. Poradila, že ak je kuľaša príliš hustá, možno do nej počas varenia doliať vlažnú vodu. Po vychladnutí totiž zhustne.

Na mnoho spôsobov

Kuľašu možno podávať vo viacerých verziách.

„Keď sa uvarí, tak sa pre mužov dávali upečené škvarky, veľa masti a kyslé mlieko. Deti a ženy na ňu väčšinou chceli spražené maslo, ale až tak dohneda a k tomu sladké mliečko," povedala.

Toto jedlo kedysi bežne varievali kedykoľvek počas roka.

Častejšie ho podľa jej slov pripravovali chudobnejší ľudia.

„Mali sme ošípané, bolo slaniny na celý rok. Zemiaky sme vždy mali aj múku. Tiež sme siali zrno a keď som bola ešte malá, dávali sme ho mlieť do mlyna. Bolo to lacné, lebo všetko sme mali. Aj kravy, čiže sme mali i maslo aj mliečko," vysvetlila.

Ako si spomína, keď z kuľaše zvýšilo, robievali z nej i šúľance či gombolce.

„Varím ešte aj grisovú kuľašu. Je tam kukuričná múka, ale dáva sa do toho aj trošku detskej krupice, lebo je taká ostrá, potom zjemnie," dodala Kiseľová.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  7. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  8. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  9. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  10. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. Natankujete len za 1 euro. OMV otvára novú čerpačku
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  6. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  9. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 12 513
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 259
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 214
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 9 590
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 9 072
  6. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 8 978
  7. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 8 901
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 8 180
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 360
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 233

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Potraviny, Fotky, Fotografie a fotogalérie

Neprehliadnite tiež

Firma z kauzy meganájomného dosiahla rekordný zisk. A dlhuje na daniach

Za 6 rokov vykázala čistý zisk takmer 1,7 milióna eur. Nevie zaplatiť 84-tisíc.

Firma S1 ako daňová dlžníčka sídli v obci Zemplínske Hradište v dome, ktorý patrí rodičom obvinenej podnikateľky Beáty P.

Športovci sa na plaváreň nevrátili. Hráčky mali kožné problémy

Riaditeľ tvrdí, že voda v bazéne je v poriadku.

Niektorí športovci sa sťažujú na kožné problémy po plávaní.
Parkovanie v centre mesta Prešov.

Finančníkovi s pyramídovou hrou súdy predĺžili väzbu

Dávid Gedeon ostáva za mrežami väznice do polovice mája.

Dávid Gedeon.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Bödör stratil pamäť, prokurátor to chce preveriť

Čo sa udialo na súde s vrahmi Kuciaka a Kušnírovej.

Podcast Dobré Ráno.
Kobe Bryant.
Stĺpček Petra Schutza

Lunter a Lunter by mali žiadať o pardon

O probléme s kotlebovskými dodatkami vedeli dosť dlho.

Peter Schutz

Prieskum preferencií: OĽaNO stále rastie, Kiska predbehol PS/Spolu

Matovičovi výlet do Cannes zrejme pomohol. V najnovšom Focuse rástol najviac.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop