Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

V Liptovskej Tepličke dodnes varia čir, hustý alebo riedky, vždy zasýti

Jedávali ho na raňajky, vylepšovali slaninkou.

Mária Milanová (vľavo) a Valéria Michalčeková pripravujú tradičnú dedinskú polievku - čir.Mária Milanová (vľavo) a Valéria Michalčeková pripravujú tradičnú dedinskú polievku - čir. (Zdroj: TASR)

LIPTOVSKÁ TEPLIČKA. Život v obci Liptovská Teplička neďaleko Popradu bol kedysi veľmi tvrdý.

Vzhľadom na jej umiestnenie v doline ľudia väčšinou dopestovali len zemiaky a kapustu.

Práve zemiaky sú základom tradičného jedla tejto obce, ktorou je polievka či dokonca kaša zvaná čir.

V Liptovskej Tepličke varia dodnes čir na viacero spôsobov, môže byť hustý, riedky, s vodou z kyslej kapusty a slaninkou, so sladkým alebo kyslým mliekom či s bryndzou.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výdatné raňajky

Podľa Márie Milanovej sa čir väčšinou jedol na raňajky.

Skryť Vypnúť reklamu

„Kedysi sme nejedávali ráno chlieb so šunkou alebo nátierky. Čir sa spravil veľmi rýchlo a hlavne zasýtil," zdôvodnila.

Ona má najradšej čir s bryndzou alebo s kapustovou vodou.

Čir so slaninkou väčšinou jedli chlapi, ktorí ťažko robili v lese, čir s bryndzou alebo mliekom zase mamičky, aby mali dostatok mlieka na dojčenie.

„Je to veľmi jednoduchý recept, osolené zemiaky vo vode rozvaríme a pridáme k nim hladkú múku, to je základ. Rozhabarkujeme to na hladkú polievku, keď zhustne, odstavíme, a potom pridávame ďalšie ingrediencie. S vodou z kyslej kapusty a so zapraženou slaninkou je napríklad čir s 'kapusňarkou'. Potom máme ešte hustý čir, ktorý sa podáva s maslom alebo s praženou husou kožkou, môže byť na sladko s cukrom alebo na slano," priblížila prípravu Milanová.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradičné jedlá

Typickým prívlastkom čiru je jednoduchosť, jediné, čím ho dochucujú, je soľ.

Chuť mu tiež dodáva voda z kyslej kapusty, slaninka či bryndza.

„Všetko, či vodu, zemiaky, múku alebo soľ, dávame takou našou mierkou, že od oka," dodala s úsmevom.

Kultúrna referentka obce Katarína Fedorová doplnila, že v obci sa okrem čiru zachovali aj šúľance, ktoré sa varia na šúľkovú nedeľu, ale aj rôzne kysnuté koláče.

„Na Vianoce sa ešte stále v niektorých domácnostiach varí hrachová polievka, ktorej súčasťou je len ochutený a uvarený hrach. Ďalšou z takých typických polievok bola šalátová, ktorá sa varila z čerstvých šalátových listov na kyslo a namrvila sa do nej bryndza," dodala.

Neplytvali

Obyvatelia Liptovskej Tepličky varili zo všetkého, čo sa doma zvýšilo a nikdy nič nevyhodili.

Skryť Vypnúť reklamu

Buď zo zvyškov uvarili nové plnohodnotné jedlo, alebo ich dali domácim zvieratám.

„Napríklad, keď sa zvýšili zemiaky, tak sa z nich urobilo cesto na šúľance alebo práve čir. Nič nevyšlo navnivoč, nič nekončilo v komposte alebo v odpade, o plytvaní nemohla byť ani reč. Ľudia si niekedy viac vážili potraviny, pretože ich bolo nedostatok a tu sa naozaj dopestovali len tie zemiaky a kapusta. Zároveň bolo viac ľudí v jednej domácnosti ako teraz, takže sa šetrilo so všetkým," uzatvára Fedorová.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  5. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Legislative intention - recodification of the corporate law
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  6. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  7. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 808
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 483
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 111
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 678
  5. Po Slovensku na motorke 6 769
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 362
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 910
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 824
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 619
  10. Crème de la crème po slovensky 3 180
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

4. marec 2020. Igor Matovič a Boris Kollár na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní po voľbách do Národnej rady SR 2020.

Čo ukázal viac ako rok vládnutia so Sme rodina?


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant delta príde aj na Slovensko.


a 2 ďalší 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop