kultúrnym programom. Podujatie má podporiť slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych malovýrobcov a drobných remeselníkov.
PREŠOV. Krásne slnečné počasie. Tradičné pochúťky. Remeselnícke stánky. Včera sa začal festival plný folklóru a dobrých jedál. Prešovčania si môžu vyskúšať, ochutnať, vidieť a kúpiť rôzne originálne prírodné produkty a výrobky tradičných remeselníkov. Atmosféru podujatia umocňuje aj bohatý kultúrny program. Súčasťou akcie je vyhlásenie ankety Tradičné chute Prešovského kraja, do ktorej je možné zapojiť sa receptami.
Pešou zónou sa ozýva bľačanie
Ak sa v týchto dňoch prejdete Hlavnou ulicou, prekvapí vás bľačanie jahniatok, pleskot biča, alebo zvuky fujary. Poľnohospodárske družstvo z Veľkého Lipníka ponúka mladé veľkonočné jahniatka. Zručných remeselníkov zastupujú garbiari, mäsiari, výrobcovia syrovov, pekári perníkov a výrobcovia drevených dekoratívnych a úžitkových produktov.
Pri jednom zo stánkov si môžete kúpiť aj drevené trebišovské píšťaly a typické fujary. "Vyrábam aj bačovské trúby. Remeslu sa venujem zhruba osem, deväť rokov. Doma mám unikátnu, skoro štvormetrovú fujaru. Hrubá je pätnásť centimetrov," povedal Pavol Tomko z Malého Ruskova v okrese Trebišov.
Deti zaujali najviac kozliatka a malý poník, na ktorom sa mohli odfotografovať. Pre labužníkov je pripravené chutné mäsko, klobásy, medovina, medovníky, cukrová vata a čerstvé kravské mlieko.
Remeslá sú súčasťou Prešova
Program slávnostne otvoril primátor Prešova Pavel Hagyari. "Je skvelé že sa vraciame k tradíciám. Práve aj cez túto prvovýrobu, aj cez remeslá, je možné oživiť región. Je to aj súčasťou koncepcie obnovy agroturistiky. Máme záujem, aby sa biofarmy a remesla stali súčasťou koloritu Prešova. A som rád, že s prvým jarným slnkom mesto znova ožíva," povedal Hagyari. Čo na jarmoku najviac chutilo? "Mám veľmi rád syry a aj klobásy," prezradil.
--- NÁZOR ---
Palša: Podporujme domácich výrobcov
Nad Veľkonočným gazdovským dvorom v Prešove malo patronát Ministerstva pôdohospodárstva SR. Takýmito akciami v krajských mestách chce podporiť farmárov a predaj domácich výrobkov. V Prešove bol aj štátny tajomník Vladimír Palša. Ako uviedol, slovenskí výrobcovia tradičných produktov potrebujú väčšiu podporu, najmä po vstupe do Európskej únie.
"Aj takýmto podujatím, ako je predaj z dvora, chceme tieto tradície oživiť a vytvoriť možnosť, aby ľudia práce, ktorí dorábajú materiálne statky, nemali legislatívne problémy, kde ich umiestniť. Aby sa produkty čo najkratšou cestou dostali k spotrebiteľovi, lebo vtedy sú najlepšie a najlacnejšie. Práve o to nám ide," povedal štátny tajomník.
Autor: DALIBOR JENÍK, frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš