Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Kolorit mesta spestruje veľkonočný jarmok

Na pešej zóne pred Mestským úradom v Prešove sa koná Veľkonočný gazdovský dvor, ktorý potrvá do nedele. Je spojený s prezentáciou remesiel a bohatým

kultúrnym programom. Podujatie má podporiť slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych malovýrobcov a drobných remeselníkov.

PREŠOV. Krásne slnečné počasie. Tradičné pochúťky. Remeselnícke stánky. Včera sa začal festival plný folklóru a dobrých jedál. Prešovčania si môžu vyskúšať, ochutnať, vidieť a kúpiť rôzne originálne prírodné produkty a výrobky tradičných remeselníkov. Atmosféru podujatia umocňuje aj bohatý kultúrny program. Súčasťou akcie je vyhlásenie ankety Tradičné chute Prešovského kraja, do ktorej je možné zapojiť sa receptami.

Skryť Vypnúť reklamu

Pešou zónou sa ozýva bľačanie

Ak sa v týchto dňoch prejdete Hlavnou ulicou, prekvapí vás bľačanie jahniatok, pleskot biča, alebo zvuky fujary. Poľnohospodárske družstvo z Veľkého Lipníka ponúka mladé veľkonočné jahniatka. Zručných remeselníkov zastupujú garbiari, mäsiari, výrobcovia syrovov, pekári perníkov a výrobcovia drevených dekoratívnych a úžitkových produktov.

Pri jednom zo stánkov si môžete kúpiť aj drevené trebišovské píšťaly a typické fujary. "Vyrábam aj bačovské trúby. Remeslu sa venujem zhruba osem, deväť rokov. Doma mám unikátnu, skoro štvormetrovú fujaru. Hrubá je pätnásť centimetrov," povedal Pavol Tomko z Malého Ruskova v okrese Trebišov.

Deti zaujali najviac kozliatka a malý poník, na ktorom sa mohli odfotografovať. Pre labužníkov je pripravené chutné mäsko, klobásy, medovina, medovníky, cukrová vata a čerstvé kravské mlieko.

Skryť Vypnúť reklamu

Remeslá sú súčasťou Prešova

Program slávnostne otvoril primátor Prešova Pavel Hagyari. "Je skvelé že sa vraciame k tradíciám. Práve aj cez túto prvovýrobu, aj cez remeslá, je možné oživiť región. Je to aj súčasťou koncepcie obnovy agroturistiky. Máme záujem, aby sa biofarmy a remesla stali súčasťou koloritu Prešova. A som rád, že s prvým jarným slnkom mesto znova ožíva," povedal Hagyari. Čo na jarmoku najviac chutilo? "Mám veľmi rád syry a aj klobásy," prezradil.

--- NÁZOR ---

Palša: Podporujme domácich výrobcov

Nad Veľkonočným gazdovským dvorom v Prešove malo patronát Ministerstva pôdohospodárstva SR. Takýmito akciami v krajských mestách chce podporiť farmárov a predaj domácich výrobkov. V Prešove bol aj štátny tajomník Vladimír Palša. Ako uviedol, slovenskí výrobcovia tradičných produktov potrebujú väčšiu podporu, najmä po vstupe do Európskej únie.

Skryť Vypnúť reklamu

"Aj takýmto podujatím, ako je predaj z dvora, chceme tieto tradície oživiť a vytvoriť možnosť, aby ľudia práce, ktorí dorábajú materiálne statky, nemali legislatívne problémy, kde ich umiestniť. Aby sa produkty čo najkratšou cestou dostali k spotrebiteľovi, lebo vtedy sú najlepšie a najlacnejšie. Práve o to nám ide," povedal štátny tajomník.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 287
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 186
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 910
  4. Po Slovensku na motorke 6 585
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 245
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 707
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 684
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 390
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 713
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kúpalisko Delňa.

Ešte ho neotvorili, kúpanie je tam zatiaľ na vlastnú zodpovednosť.


11m
Zľava športový manažér HC Košice Gabriel Spilar, prezident klubu Július Lang, hlavný tréner Kalle Kaskinen a asistent trénera Timo Saarikoski.

Rozhovor s Gabrielom Spilarom.


Patrik Fotta 17. jún
Mestská časť Dargovských hrdinov bude revitalizovať priestor pred gréckokatolíckym kostolom.

Letné práce a investície sa už rozbehli.


a 1 ďalší 10 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.

Previedol svoj podiel v Pente. Súvisí to so stíhaním?


17. jún
Tréner Štefan Tarkovič.

Slováci stále môžu postúpiť.


Juraj Berzedi 20 h
Mária Vargová a Andrej Poracký

Ak sa staráme o obeť, musíme sa starať aj o páchateľa.


18. jún
Podcast Svet medzi riadkami

Sever a juh sú výmysel, vesmír nepozná svetové strany.


Stanka Luppová 17. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop