Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel

Na jahňatách zo Sabinova si pochutnajú Taliani

NA CELÝ PROCES DOHLIADAJÚ VETERINÁRIINGRID TIMKOVÁŠtyridsaťtisíc prevažne dvojtýždňových jahniatok odvezú zo sabinovského Agrokombinátu do

NA CELÝ PROCES DOHLIADAJÚ VETERINÁRI

INGRID TIMKOVÁ

Štyridsaťtisíc prevažne dvojtýždňových jahniatok odvezú zo sabinovského Agrokombinátu do Talianska. Poputujú na tamojší trh. Na sviatočnom stole Talianov totiž jahňacia lahôdka cez Veľkú noc nemôže chýbať.

SABINOV. Dvojtýždňová nonstop prevádzka v spomínanom agrokombináte má za úlohu zabezpečiť spracovanie a prípravu na vývoz 40-tisíc kusov jahniat výlučne zo slovenskej produkcie. Od chovateľov ich vykupujú za cenu od 1,80 do 2,10 eura za kilogram.

Odvoz v špeciálnych kamiónoch

V agrokombináte, ktorý ako exportný bitúnok spĺňa prísne podmienky Európskej únie, pracuje každý deň na zmene okolo 40 mäsiarov. Tí jahňatá s váhou 12 až 16 kilogramov po porážke a spracovaní pripravujú na expedíciu. Kamióny so špeciálnou chladiarenskou úpravou denne odvážajú zo Sabinova tisíce kusov čerstvej jahňaciny k talianskemu spotrebiteľovi na predveľkonočný trh. Mäso je vychladené na 2 až 4 stupne.

"Na celý proces nepretržite dohliadajú veterinári," uviedol riaditeľ agrokombinátu Juraj Karniš. Podľa neho vývoz jahniat v živom by bol pre zvieratá stresujúci. A jedným dychom dodal, že takto zabezpečia aj prácu pre našich ľudí - mäsiari, veterinári, pracovníci kafilérie...

Dozerajú na spracovanie mäsa

Veterinári kontrolujú, či pri spracovaní jahniat boli splnené hygienické a zdravotné požiadavky, či zvieratá boli prijímané zo známeho chovu, zaevidované v centrálnej evidencii hospodárskych zvierat. Veterinári sledujú aj to, či zvieratá neboli týrané pred tým, ako sa prijali na bitúnok. Kontrolujú aj telá jatočných zvierat a prehliadajú vnútornosti, aby odhalili prípadné anomálie, ktoré by mohli ohroziť zdravie konzumentov. Prekontrolované mäso opečiatkujú značkou zdravotnej neškodnosti.

Taliani majú jahňacinu namiesto šunky

Jahňacinu si Taliani dovážajú z viacerých štátov, keďže domáca produkcia pre tento 60-miliónový národ nepostačuje. A bez jahňacieho mäsa si najvýznamnejší kresťanský sviatok nevedia ani predstaviť. Lahodná jahňacina je pre nich ako pre našincov veľkonočná šunka. "Je to pre nich symbol kresťanstva," vysvetlil riaditeľ.

Hoci je jahňacina veľmi kvalitným mäsom, vhodným na konzumáciu pri rôznych zdravotných diétach, našincov odrádza jeho vysoká cena. "Je to aj chyba dotačnej politiky," dodal J. Karniš.

V Sabinove sa porážaniu oviec a jahniat venujú celý rok. Ide totiž o jediné takého špecializované zariadenie na Slovensku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 267
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 063
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 533
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 160
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 296
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 942
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 868
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 618
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 761
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 311

Neprehliadnite tiež

Oceliari a internacionáli VSS zabávali na exhibícii

Z hry padlo desať gólov, čerešničkou boli penalty.

Vrcholí nákupná horúčka. Do nemocníc pôjdu stovky postelí

Košická univerzitná dostane takmer tisíc nových lôžok.

Zomrela mama Zlatej brány Alica Takáčová

Vďaka nej sa aj z obyčajných detí stali hviezdy.

Sestry odhadujú vek lôžok v Košiciach aj na 30 či 35 rokov

Sú zhrdzavené, poškodené, nedajú sa polohovať.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop