Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Na jahňatách zo Sabinova si pochutnajú Taliani

NA CELÝ PROCES DOHLIADAJÚ VETERINÁRIINGRID TIMKOVÁŠtyridsaťtisíc prevažne dvojtýždňových jahniatok odvezú zo sabinovského Agrokombinátu do

NA CELÝ PROCES DOHLIADAJÚ VETERINÁRI

INGRID TIMKOVÁ

Štyridsaťtisíc prevažne dvojtýždňových jahniatok odvezú zo sabinovského Agrokombinátu do Talianska. Poputujú na tamojší trh. Na sviatočnom stole Talianov totiž jahňacia lahôdka cez Veľkú noc nemôže chýbať.

SABINOV. Dvojtýždňová nonstop prevádzka v spomínanom agrokombináte má za úlohu zabezpečiť spracovanie a prípravu na vývoz 40-tisíc kusov jahniat výlučne zo slovenskej produkcie. Od chovateľov ich vykupujú za cenu od 1,80 do 2,10 eura za kilogram.

Skryť Vypnúť reklamu

Odvoz v špeciálnych kamiónoch

V agrokombináte, ktorý ako exportný bitúnok spĺňa prísne podmienky Európskej únie, pracuje každý deň na zmene okolo 40 mäsiarov. Tí jahňatá s váhou 12 až 16 kilogramov po porážke a spracovaní pripravujú na expedíciu. Kamióny so špeciálnou chladiarenskou úpravou denne odvážajú zo Sabinova tisíce kusov čerstvej jahňaciny k talianskemu spotrebiteľovi na predveľkonočný trh. Mäso je vychladené na 2 až 4 stupne.

"Na celý proces nepretržite dohliadajú veterinári," uviedol riaditeľ agrokombinátu Juraj Karniš. Podľa neho vývoz jahniat v živom by bol pre zvieratá stresujúci. A jedným dychom dodal, že takto zabezpečia aj prácu pre našich ľudí - mäsiari, veterinári, pracovníci kafilérie...

Dozerajú na spracovanie mäsa

Skryť Vypnúť reklamu

Veterinári kontrolujú, či pri spracovaní jahniat boli splnené hygienické a zdravotné požiadavky, či zvieratá boli prijímané zo známeho chovu, zaevidované v centrálnej evidencii hospodárskych zvierat. Veterinári sledujú aj to, či zvieratá neboli týrané pred tým, ako sa prijali na bitúnok. Kontrolujú aj telá jatočných zvierat a prehliadajú vnútornosti, aby odhalili prípadné anomálie, ktoré by mohli ohroziť zdravie konzumentov. Prekontrolované mäso opečiatkujú značkou zdravotnej neškodnosti.

Taliani majú jahňacinu namiesto šunky

Jahňacinu si Taliani dovážajú z viacerých štátov, keďže domáca produkcia pre tento 60-miliónový národ nepostačuje. A bez jahňacieho mäsa si najvýznamnejší kresťanský sviatok nevedia ani predstaviť. Lahodná jahňacina je pre nich ako pre našincov veľkonočná šunka. "Je to pre nich symbol kresťanstva," vysvetlil riaditeľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci je jahňacina veľmi kvalitným mäsom, vhodným na konzumáciu pri rôznych zdravotných diétach, našincov odrádza jeho vysoká cena. "Je to aj chyba dotačnej politiky," dodal J. Karniš.

V Sabinove sa porážaniu oviec a jahniat venujú celý rok. Ide totiž o jediné takého špecializované zariadenie na Slovensku.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 272
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 179
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 903
  4. Po Slovensku na motorke 6 580
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 214
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 763
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 707
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 310
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 381
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 730
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kúpalisko Delňa.

Ešte ho neotvorili, kúpanie je tam zatiaľ na vlastnú zodpovednosť.


Teraz
Zľava športový manažér HC Košice Gabriel Spilar, prezident klubu Július Lang, hlavný tréner Kalle Kaskinen a asistent trénera Timo Saarikoski.

Rozhovor s Gabrielom Spilarom.


Patrik Fotta 17. jún
Mestská časť Dargovských hrdinov bude revitalizovať priestor pred gréckokatolíckym kostolom.

Letné práce a investície sa už rozbehli.


a 1 ďalší 10 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.

Previedol svoj podiel v Pente. Súvisí to so stíhaním?


17. jún
Tréner Štefan Tarkovič.

Slováci stále môžu postúpiť.


Juraj Berzedi 19 h
Mária Vargová a Andrej Poracký

Ak sa staráme o obeť, musíme sa starať aj o páchateľa.


18. jún
Podcast Svet medzi riadkami

Sever a juh sú výmysel, vesmír nepozná svetové strany.


Stanka Luppová 17. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop