Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Hubárska sezóna sa začne už čoskoro

Hubári sa môžu tešiť. Začiatok hubárskej sezóny sa blíži. Objavili sa už prvé smrčky, veľmi dobré jarné huby. Aký bude tento rok pre hubárov?

Postihne kríza aj túto oblasť? Čo chystá prešovská mykologická poradňa?

PREŠOV. Hubári už majú za sebou prvé tohtoročné úlovky. Prešovčania Ľudovít Petráš a Marián Benko už našli prvé smrčky (smrže), ale v košíku sa im objavil aj uchovec bazový a plamienky. Prvý tohoročný smrčok našli 8. marca. "Už rastú, ale ešte sú maličké, takže som ich nezbieral. Doniesol som ich len pár," povedal Ľ. Petráš. Jeden malý smrčok aj s podhubím zanechal v mykologickej poradni, kde by mal "dôjsť". Pravá sezóna na smrže by mala začať tak o dva týždne.

Skryť Vypnúť reklamu

Smrčkov bude dosť

Aký bude tento rok pre hubárov? "Na smrčky určite výborný. Ukazujú sa," povedal Ľudovít Petráš. Od skúsených hubárov sme počuli, že ak sú smrže, budú v lete aj hríby. Podľa Petráša však táto priama úmera neplatí: "Závisí to od vývoja počasia. Nie je tam priama súvislosť. Vlani bol veľmi dobrý rok, denne som našiel hríby, posledné ešte v novembri. Ak bude dobré počasia, aj tohto roku by ich malo rásť dosť, už od mája."

Poradňa má viac poradcov

V máji by sa mala rozbehnúť aj prešovská mykologická poradňa, ktorá začne už svoju štvrtú sezónu. Odborníci na čele s krajským mykológom Jurajom Humeňanským budú znovu radiť hubárom každý pondelok. Neoficiálne funguje poradňa už teraz. "Za prínos považujeme, že sa do činnosti poradne aktívne zapájajú samotní skúsení hubári. Dokumentujú svoje vedomosti, radia ďalším a prejavujú záujem o mykologickú problematiku," poznamenal šéf mykologickej poradne Ali Korbačka. Medzi týmito aktívnymi hubármi sú Ľudovít Petráš, Marián Benko či František Onofrej.

Skryť Vypnúť reklamu

Film o prvých jarných hubách

Mykologická poradňa v Prešove chystá aj novinku. "Prípravujeme dokumentárny film o hubách, konkrétne o prvých jarných hubách - smrčkoch. Scenár je hotový, ešte ho pripomienkujeme a akonáhle bude sezóna v plnom prúde, niekedy v apríli, vyjdeme do terénu," uviedol A. Korbačka. Film bude v spolupráci s mykologickou poradňou natáčať žilinský režisér Miroslav Bellan.

--- FAKTY ---

Pozor na ušiaky

Medzi prvé jarné huby patria obľúbené smrčky, zvané tiež smrže či smarže. Najznámejšími sú smrčok jedlý, smrčkovec český, smrčok kužeľovitý, smrčok obyčajný, smrčok černastorebrový a ďalšie. Ide o charakteristické huby, ktoré sú ťažko zameniteľné s inými.

Neskúsení hubári by si však mali dať pozor na dva príbuzné nejedlé huby, a to ušiak obyčajný a ušiak obrovský. Podľa niektorých hubárskych kníh (napr. Hrdlička, Smotlacha) je ušiak obrovský jedlý a ušiak obyčajný je jedovatý v surovom stave. Pre istotu je nutné oba druhy nechať prevrieť (aj dvakrát), aby sa vyplavila nebezpečná kyselina helvetová.

Skryť Vypnúť reklamu

--- RECEPTY ---

Smrčky sa dajú pripraviť na viacero spôsobov. Tu je zopár receptov.

n Smrčky na smotane - Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme očistené a nakrájané smrčky, podlejeme a necháme podusiť. Pridáme mlieko s rozhabarkovanou hladkou múkou, necháme prevrieť, dolejeme trochu smotany, osolíme a okorením podľa chuti. Podávame s kolienkami.

n Jarná hubová polievka - Narezané smrčky podusíme na masle, nalejeme vodu a varíme ako klasickú hubovú polievku.

n Plnené smrčky - Veľké hlavičky smrčkov možno naplniť. Buď mäsovou plnkou, alebo praženicou s nakrájanými smržovými stopkami. Naplnené huby dáme zapiecť do rúry.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 569
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 997
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 700
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 228
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 611
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 299
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 086
  8. Po Slovensku na motorke 5 941
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 255
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 332
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Paluda odpovedá na otázky novinárov po pojednávaní v kauze Kuciak na Najvyššom súde.

Čelil Harabinovi, zlákala ho SaS. Neskôr to ľutoval.


11 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Stretnutie lídrov sa konalo v Ženeve.


a 2 ďalší 8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop