LENKA ČUCHTOVÁ, lenka.cuchtovakorzar.sk
Novelizácia zákona o ochrane nefajčiarov prešla parlamentom. Čaká už iba na podpis prezidenta SR. Nové ustanovenia prinesú zmeny aj do reštaurácií v meste Prešov. Najväčším problémom budú pre stravovacie zariadenia oddelené fajčiarske priestory.
PREŠOV. Novelizovaný zákon sa vzťahuje na tie zariadenia spoločného stravovania, v ktorých sa podávajú pokrmy. Stravovacie zariadenia musia zriadiť stavebne oddelenú miestnosť pre nefajčiarov. Táto povinnosť sa vzťahuje len na tie prevádzky, ktoré poskytujú služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov.
Poslanci schválili najmiernejší z troch návrhov. Podľa niektorých majiteľov a prevádzkarov reštauračných zariadení, ktorí budú musieť kvôli zákonu vybudovať deliace priečky, by lepším riešením bolo prijať najprísnejší variant - úplný zákaz fajčenia v stravovacích zariadeniach.
Občania by prijali úplný zákaz
Podľa dôvodovej správy k novelizácii zákona, viac ako 70 percent občanov SR by prijalo úplný zákaz fajčenia na verejných miestach. Správa ďalej uvádza, že prijatie prísnejších opatrení nebude mať dopad na podnikateľské prostredie, keďže viac nefajčiarov začne navštevovať zariadenia spoločného stravovania podľa navrhovanej úpravy. Prešovskí prevádzkovatelia reštaurácií sa však s týmto tvrdením nestotožňujú.
Ak prezident Ivan Gašparovič zákon podpíše, prevádzkovatelia budú musieť priestory stavebne oddeliť do 1. septembra 2009. Krátkodobým riešením by pre zariadenia, ktoré oddelené fajčiarske a nefajčiarske priestory nemajú, mohli byť letné terasy. Prevádzkovatelia prešovských reštaurácií dúfajú, že na tie sa zákaz fajčenia vzťahovať nebude.
Väčšina má už teraz oddelené priestory
Prevádzkari prešovských reštaurácií v centre mesta majú na novelu zákona rozdielny pohľad. Rozhodujúce je, na čo sa ten-ktorý podnik zameriava. Situácia vyzerá horšie pre pivárne, ktoré ponúkajú jedlá iba v čase obeda. Tam si musia rozmyslieť, či sa vzdajú ponuky jedál, alebo investujú do stavebných úprav. Niektoré sa radšej stanú nefajčiarskymi.
Výhodou reštauračných zariadení v centre Prešova je, že väčšina z nich má už teraz oddelené priestory a v prípade nutnosti ich vhodne využije. Reštaurácie dávajú v čase obeda prednosť nefajčiarom. Tam, kde majú zriadené aj priestory pre nefajčiarov, je najväčším problémom to, že fajčiarska miestnosť je umiestnená zväčša pri vstupe do zariadenia. Po novom by sa to malo zmeniť.
Niektorí s tým problém nemajú
Prevádzkarka reštaurácie Lenka Harčárová tvrdí, že zákon určite prinesie menej zákazníkov, pretože podľa jej slov je medzi nimi dosť tých, ktorí fajčia. "Náš podnik má už priestory oddelené, takže neplánujeme robiť žiadne ďalšie úpravy," tvrdí L. Harčárová.
Čašník a prevádzkar reštauračného zariadenia Dušan Ivan sa zníženia počtu zákazníkov neobáva. Zákon podľa neho nebude pre nich znamenať žiadne zmeny. "Zatiaľ podmienky spĺňame. Máme nefajčiarsku prvú miestnosť, druhá je fajčiarska. Rozdelené priestory už máme a nepredpokladáme ani zníženie počtu zákazníkov," hovorí D. Ivan.
V zariadení, ktoré je zároveň penziónom, reštauráciou, kaviarňou a barom a má niekoľko poschodí, sa fajčí iba v bare na prízemí, v reštaurácii na poschodí nie. Prevádzkarka Jarmila Sabolová tvrdí, že požadované úpravy už teraz majú zahrnuté v pláne rekonštrukcie. Robili by sa teda tak či tak. "Podmienky určite splníme tak, aby bola miestnosť pre fajčiarov oddelená hrubou stavbou."
V ďalšej z prešovských reštaurácií sa Anton Chovanec vyjadril, že zákon je úplne bezpredmetný a prinesie len zbytočné stavebné úpravy. Dym od fajčiarov sa podľa neho dostane cez dvere aj do miestnosti určenej pre nefajčiarov. "U nás sa väčšinou nefajčí, respektíve je fajčenie obmedzené v čase od 11.00 do 14.00," tvrdí A. Chovanec. On sám by sa v prípade nutnosti radšej priklonil k nefajčiarskemu zariadeniu.
V pivárňach uvažujú o zimných záhradách
Horšie sú na tom stravovacie zariadenia, ktoré podávajú jedlá len počas obeda a inak fungujú ako pivárne. Majiteľ jednej z nich, Boris Prokeš, si myslí, že ani u zákazníkov nevzbudí táto novela pozitívne reakcie. V prípade, že zákon prejde, budú musieť pre fajčiarov upraviť zimnú záhradu, ďalšie stavebné úpravy však robiť neplánujú. "Podľa mňa by bolo lepšie, ak by bol prijatý úplný zákaz pre všetky zariadenia," tvrdí B. Prokeš. Zmena sa podľa jeho slov odrazí v počte zákazníkov aj poklese tržieb. "Rozhodne to potrvá istý čas, kým si ľudia na zmeny zvyknú," dodáva B. Prokeš.
Majiteľ pivárne, ktorá ponúka aj jedlá, Miloš Marcin, si myslí, že zmeny budú mať finančné dopady. "Pravdepodobne najlepším riešením by pre nás bolo vybudovať zimnú záhradu. Otázne je, či na to dostaneme povolenie od pamiatkárov a architekta," tvrdí M. Marcin. Odhadnúť, aký bude mať novela dopad, je podľa M. Marcina ťažké. "Môže to mať aj taký efekt, že nefajčiari privítajú túto zmenu a začnú k nám viac chodiť, alebo práve naopak, to odradí fajčiarov a pôjdu tam, kde sa fajčiť môže, teda do kaviarní a barov. Rozhodne to bude znamenať zvýšené výdavky," dodáva M. Marcin.
* * *
FAKTY
Zákon o ochrane nefajčiarov z roku 1997
Zákon o ochrane nefajčiarov, s ustanoveniami obmedzujúcimi fajčenie v priestoroch zariadení spoločného stravovania, cukrární a zariadení rýchleho stravovanie, bol prijatý už v roku 1997 (Z. č. 67/1997). Prešiel novelizáciou v rokoch 2004 a doplnením v roku 2005. Zákon z roku 1997 zavádza:
n Povinnosť podnikateľov v zariadeniach verejného stravovania aspoň 50 % priestoru vyhradiť pre nefajčiarov.
n Povinnosť prevádzkovateľov viditeľne označiť priestor, ktorý je vyhradený pre nefajčiarov a zabezpečiť primerané vetranie (ventiláciu).
n Tam, kde nie je stavebne oddelená časť pre fajčiarov od časti pre nefajčiarov, zakazuje sa fajčiť v čase určenom na výdaj raňajok, obedov a večerí.
Aktuálnou novelou tohto zákona sa chce docieliť vyššia ochrana nefajčiarov, keďže doterajšie opatrenia boli nedostatočné.
* * *
Čo je pokrm a čo potravina
n Aktuálna novela zákona, ukladajúca zariadeniam verejného stravovania povinnosť oddeliť fajčiarsku miestnosť stenou, sa týka zariadení, kde sa poskytujú služby spojené s výrobou, prípravou a predávaním pokrmov.
n Pokrm je podľa Potravinového kódexu upravená potravina na bezprostredné požívanie. Pokrm sa teda skladá z jednotlivých potravín. Podľa kódexu sú oriešky, čipsy, slané tyčinky, pagáče a korbáčiky potravinami a nie pokrmom. Ide o zájedky upravené ako drobný kúsok na vloženie do úst naraz. Na zariadenia, ponúkajúce potraviny, sa zákaz a povinnosti s ním spojené nevzťahujú.
(Ministerstvo zdravotníctva SR, 19. február 2009.)
Autor: i- per, hup, čtk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš