Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 19. júl, 2018 | Meniny má Dušana

Ochrana nefajčiarov sa dotkne aj prešovských reštaurácií

LENKA ČUCHTOVÁ, lenka.cuchtovakorzar.skNovelizácia zákona o ochrane nefajčiarov prešla parlamentom. Čaká už iba na podpis prezidenta SR. Nové

LENKA ČUCHTOVÁ, lenka.cuchtovakorzar.sk

Novelizácia zákona o ochrane nefajčiarov prešla parlamentom. Čaká už iba na podpis prezidenta SR. Nové ustanovenia prinesú zmeny aj do reštaurácií v meste Prešov. Najväčším problémom budú pre stravovacie zariadenia oddelené fajčiarske priestory.

PREŠOV. Novelizovaný zákon sa vzťahuje na tie zariadenia spoločného stravovania, v ktorých sa podávajú pokrmy. Stravovacie zariadenia musia zriadiť stavebne oddelenú miestnosť pre nefajčiarov. Táto povinnosť sa vzťahuje len na tie prevádzky, ktoré poskytujú služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov.

Poslanci schválili najmiernejší z troch návrhov. Podľa niektorých majiteľov a prevádzkarov reštauračných zariadení, ktorí budú musieť kvôli zákonu vybudovať deliace priečky, by lepším riešením bolo prijať najprísnejší variant - úplný zákaz fajčenia v stravovacích zariadeniach.

Občania by prijali úplný zákaz

Podľa dôvodovej správy k novelizácii zákona, viac ako 70 percent občanov SR by prijalo úplný zákaz fajčenia na verejných miestach. Správa ďalej uvádza, že prijatie prísnejších opatrení nebude mať dopad na podnikateľské prostredie, keďže viac nefajčiarov začne navštevovať zariadenia spoločného stravovania podľa navrhovanej úpravy. Prešovskí prevádzkovatelia reštaurácií sa však s týmto tvrdením nestotožňujú.

Ak prezident Ivan Gašparovič zákon podpíše, prevádzkovatelia budú musieť priestory stavebne oddeliť do 1. septembra 2009. Krátkodobým riešením by pre zariadenia, ktoré oddelené fajčiarske a nefajčiarske priestory nemajú, mohli byť letné terasy. Prevádzkovatelia prešovských reštaurácií dúfajú, že na tie sa zákaz fajčenia vzťahovať nebude.

Väčšina má už teraz oddelené priestory

Prevádzkari prešovských reštaurácií v centre mesta majú na novelu zákona rozdielny pohľad. Rozhodujúce je, na čo sa ten-ktorý podnik zameriava. Situácia vyzerá horšie pre pivárne, ktoré ponúkajú jedlá iba v čase obeda. Tam si musia rozmyslieť, či sa vzdajú ponuky jedál, alebo investujú do stavebných úprav. Niektoré sa radšej stanú nefajčiarskymi.

Výhodou reštauračných zariadení v centre Prešova je, že väčšina z nich má už teraz oddelené priestory a v prípade nutnosti ich vhodne využije. Reštaurácie dávajú v čase obeda prednosť nefajčiarom. Tam, kde majú zriadené aj priestory pre nefajčiarov, je najväčším problémom to, že fajčiarska miestnosť je umiestnená zväčša pri vstupe do zariadenia. Po novom by sa to malo zmeniť.

Niektorí s tým problém nemajú

Prevádzkarka reštaurácie Lenka Harčárová tvrdí, že zákon určite prinesie menej zákazníkov, pretože podľa jej slov je medzi nimi dosť tých, ktorí fajčia. "Náš podnik má už priestory oddelené, takže neplánujeme robiť žiadne ďalšie úpravy," tvrdí L. Harčárová.

Čašník a prevádzkar reštauračného zariadenia Dušan Ivan sa zníženia počtu zákazníkov neobáva. Zákon podľa neho nebude pre nich znamenať žiadne zmeny. "Zatiaľ podmienky spĺňame. Máme nefajčiarsku prvú miestnosť, druhá je fajčiarska. Rozdelené priestory už máme a nepredpokladáme ani zníženie počtu zákazníkov," hovorí D. Ivan.

V zariadení, ktoré je zároveň penziónom, reštauráciou, kaviarňou a barom a má niekoľko poschodí, sa fajčí iba v bare na prízemí, v reštaurácii na poschodí nie. Prevádzkarka Jarmila Sabolová tvrdí, že požadované úpravy už teraz majú zahrnuté v pláne rekonštrukcie. Robili by sa teda tak či tak. "Podmienky určite splníme tak, aby bola miestnosť pre fajčiarov oddelená hrubou stavbou."

V ďalšej z prešovských reštaurácií sa Anton Chovanec vyjadril, že zákon je úplne bezpredmetný a prinesie len zbytočné stavebné úpravy. Dym od fajčiarov sa podľa neho dostane cez dvere aj do miestnosti určenej pre nefajčiarov. "U nás sa väčšinou nefajčí, respektíve je fajčenie obmedzené v čase od 11.00 do 14.00," tvrdí A. Chovanec. On sám by sa v prípade nutnosti radšej priklonil k nefajčiarskemu zariadeniu.

V pivárňach uvažujú o zimných záhradách

Horšie sú na tom stravovacie zariadenia, ktoré podávajú jedlá len počas obeda a inak fungujú ako pivárne. Majiteľ jednej z nich, Boris Prokeš, si myslí, že ani u zákazníkov nevzbudí táto novela pozitívne reakcie. V prípade, že zákon prejde, budú musieť pre fajčiarov upraviť zimnú záhradu, ďalšie stavebné úpravy však robiť neplánujú. "Podľa mňa by bolo lepšie, ak by bol prijatý úplný zákaz pre všetky zariadenia," tvrdí B. Prokeš. Zmena sa podľa jeho slov odrazí v počte zákazníkov aj poklese tržieb. "Rozhodne to potrvá istý čas, kým si ľudia na zmeny zvyknú," dodáva B. Prokeš.

Majiteľ pivárne, ktorá ponúka aj jedlá, Miloš Marcin, si myslí, že zmeny budú mať finančné dopady. "Pravdepodobne najlepším riešením by pre nás bolo vybudovať zimnú záhradu. Otázne je, či na to dostaneme povolenie od pamiatkárov a architekta," tvrdí M. Marcin. Odhadnúť, aký bude mať novela dopad, je podľa M. Marcina ťažké. "Môže to mať aj taký efekt, že nefajčiari privítajú túto zmenu a začnú k nám viac chodiť, alebo práve naopak, to odradí fajčiarov a pôjdu tam, kde sa fajčiť môže, teda do kaviarní a barov. Rozhodne to bude znamenať zvýšené výdavky," dodáva M. Marcin.

* * *

FAKTY

Zákon o ochrane nefajčiarov z roku 1997

Zákon o ochrane nefajčiarov, s ustanoveniami obmedzujúcimi fajčenie v priestoroch zariadení spoločného stravovania, cukrární a zariadení rýchleho stravovanie, bol prijatý už v roku 1997 (Z. č. 67/1997). Prešiel novelizáciou v rokoch 2004 a doplnením v roku 2005. Zákon z roku 1997 zavádza:

n Povinnosť podnikateľov v zariadeniach verejného stravovania aspoň 50 % priestoru vyhradiť pre nefajčiarov.

n Povinnosť prevádzkovateľov viditeľne označiť priestor, ktorý je vyhradený pre nefajčiarov a zabezpečiť primerané vetranie (ventiláciu).

n Tam, kde nie je stavebne oddelená časť pre fajčiarov od časti pre nefajčiarov, zakazuje sa fajčiť v čase určenom na výdaj raňajok, obedov a večerí.

Aktuálnou novelou tohto zákona sa chce docieliť vyššia ochrana nefajčiarov, keďže doterajšie opatrenia boli nedostatočné.

* * *

Čo je pokrm a čo potravina

n Aktuálna novela zákona, ukladajúca zariadeniam verejného stravovania povinnosť oddeliť fajčiarsku miestnosť stenou, sa týka zariadení, kde sa poskytujú služby spojené s výrobou, prípravou a predávaním pokrmov.

n Pokrm je podľa Potravinového kódexu upravená potravina na bezprostredné požívanie. Pokrm sa teda skladá z jednotlivých potravín. Podľa kódexu sú oriešky, čipsy, slané tyčinky, pagáče a korbáčiky potravinami a nie pokrmom. Ide o zájedky upravené ako drobný kúsok na vloženie do úst naraz. Na zariadenia, ponúkajúce potraviny, sa zákaz a povinnosti s ním spojené nevzťahujú.

(Ministerstvo zdravotníctva SR, 19. február 2009.)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 957
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 394
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 280
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 485
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 048
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 983
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 491
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 212
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 847
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 025

Neprehliadnite tiež

Dekan leteckej fakulty o nákupe stíhačiek: Je to zahmlievané rúškom utajenia

Ministerstvo ignorovalo odborníkov z košickej univerzity.

Pamätník Kuciaka a jeho priateľky z centra Košíc záhadne zmizol

O tom, kto a prečo ho zlikvidoval, nevedia aktivisti, knižnica ani magistrát.

Marihuanu pestoval vo veľkom, chcel zachrániť dom pred exekúciou

Gečan predával drogy, dostal takmer sedem rokov.

V Starej Ľubovni testujú novinku, plastové priechody pre chodcov

Krompašania na zebry osádzajú LED svietidlá.

Tatran Prešov si konkrétne ciele stanoví po šiestom kole

Počas stavby štadióna bude aj trénovať mimo domova.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop