najvyberanejšie jazýčky si prišli na svoje. Veď kto by odolal jaternici, klobáse či ovarovému kolenu. Samozrejme nechýbala ani dobrá ľudová muzika, či chutné pampúchy a škvarkové pagáče, bez ktorých by žiadne fašiangy neboli fašiangami.
SPIŠSKÉ PODHRIADIE. Traja majstri mäsiari pripravili viac ako stokilové prasa z domáceho chovu v neďalekej Olcnave. Práca im išla od ruky, jednotlivé kúsky mali narezané za niekoľko minút. Bolo nielen čo ovoniavať, chutnať, ale bolo sa na čo aj pozerať.
Marek Piskura sa mäsiarskemu remeslu vyučil pred 22 rokmi, odvtedy chodí po zabíjačkách neustále. Koľko takto odvtedy spracoval prasiat nevie. "Jeden rok som to skúšal počítať a bolo ich 69," prezradil pre zaujímavosť M. Piskura. Ten spolu s ostatnými dvoma mäsiarmi vyrábal na salaši zabíjačkové špeciality.
Najviac chutí lalok a klobásy
Návštevníci si pochutnali na ovarovom kolene, laloku, paprikovému bôčiku či domácich škvarkách. Podľa slov M. Piskuru, spracovanie prasiatka nie je náročné, no jeden mäsiar sa na ňom narobí aj 5-6 hodín. V trojici to majstrom na salaši išlo od ruky. A čo ľudia zo zabíjačkových dobrôt majú najradšej? "Najviac ide lalok, klobásky a jaternice, no a samozrejme ovarová polievka," zdôraznil Marek. Špeciálne recepty na výrobu zabíjačkových dobrôt nám tento mäsiar neprezradil. Ako zdôraznil, ich príprava nie je veľkou vedou. Chuť výborne podporia klasické koreniny, ako čierne korenie, paprika a samozrejme cesnak.
Zabíjačková premiéra
Imrich s Lukášom prišli na fašiangovú zabíjačku na salaš po prvýkrát. "Máme tu jaternicu, klobásu, tlačenku... je to naozaj výborné," zdôraznil Lukáš. "Veľmi nám to chutí," doplnil Imrich. Ako obidvaja svorne potvrdili, tú budúcoročnú zabíjačku si rovnako nenechajú ujsť.
MÁRIA ŠIMOŇÁKOVÁ
Autor: Zaistili falošnú bankovku
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš