Korzár logo Korzár Spiš

Mäsiari pripravili dobroty zo stokilového prasiatka

Spišským salašom pri Spišskom Podhradí cez víkend zavoňali pravé zabíjačkové špeciality. Už po šiestykrát tu pripravili fašiangovú zabíjačku a i tie

najvyberanejšie jazýčky si prišli na svoje. Veď kto by odolal jaternici, klobáse či ovarovému kolenu. Samozrejme nechýbala ani dobrá ľudová muzika, či chutné pampúchy a škvarkové pagáče, bez ktorých by žiadne fašiangy neboli fašiangami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SPIŠSKÉ PODHRIADIE. Traja majstri mäsiari pripravili viac ako stokilové prasa z domáceho chovu v neďalekej Olcnave. Práca im išla od ruky, jednotlivé kúsky mali narezané za niekoľko minút. Bolo nielen čo ovoniavať, chutnať, ale bolo sa na čo aj pozerať.

Marek Piskura sa mäsiarskemu remeslu vyučil pred 22 rokmi, odvtedy chodí po zabíjačkách neustále. Koľko takto odvtedy spracoval prasiat nevie. "Jeden rok som to skúšal počítať a bolo ich 69," prezradil pre zaujímavosť M. Piskura. Ten spolu s ostatnými dvoma mäsiarmi vyrábal na salaši zabíjačkové špeciality.

SkryťVypnúť reklamu

Najviac chutí lalok a klobásy

Návštevníci si pochutnali na ovarovom kolene, laloku, paprikovému bôčiku či domácich škvarkách. Podľa slov M. Piskuru, spracovanie prasiatka nie je náročné, no jeden mäsiar sa na ňom narobí aj 5-6 hodín. V trojici to majstrom na salaši išlo od ruky. A čo ľudia zo zabíjačkových dobrôt majú najradšej? "Najviac ide lalok, klobásky a jaternice, no a samozrejme ovarová polievka," zdôraznil Marek. Špeciálne recepty na výrobu zabíjačkových dobrôt nám tento mäsiar neprezradil. Ako zdôraznil, ich príprava nie je veľkou vedou. Chuť výborne podporia klasické koreniny, ako čierne korenie, paprika a samozrejme cesnak.

Zabíjačková premiéra

Imrich s Lukášom prišli na fašiangovú zabíjačku na salaš po prvýkrát. "Máme tu jaternicu, klobásu, tlačenku... je to naozaj výborné," zdôraznil Lukáš. "Veľmi nám to chutí," doplnil Imrich. Ako obidvaja svorne potvrdili, tú budúcoročnú zabíjačku si rovnako nenechajú ujsť.

SkryťVypnúť reklamu

MÁRIA ŠIMOŇÁKOVÁ

Autor: Zaistili falošnú bankovku

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 257
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 078
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 122
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 789
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 234
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 521
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu