Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Kulhány: Jedlo si treba vychutnávať na viackrát

I šéfkuchári najznámejších tatranských hotelov si nedovolia povedať: "Ja už všetko viem". Spod Pyrenejí do Tatier prišiel svojich kolegov so svojimi

trikmi a postupmi inšpirovať michelinový šéfkuchár Damien Thuričs. Podľa tatranských majstrov francúzska kuchyňa nás môže inšpirovať najmä prístupom k vychutnávaniu si jedla.

STARÝ SMOKOVEC. Heslo "vzdelávať sa po celý život" platí aj v kuchárskom remesle. Svojich kolegov prišiel so svojím umením zoznámiť francúzsky kuchár Damien Thuričs z juhofrancúzskej oblasti Haute-Garonne. Damienov príbeh je nezvyčajný v tom, že šéfkuchárom v "michelinovej" reštaurácii sa stal ešte pred dovŕšením tridsiatky. Michelinove hviezdičky v gastronómii znamenajú niečo ako docentský titul pre učiteľov, či vydanie oficiálneho albumu pre spevákov.

Skryť Vypnúť reklamu

Zábava a diskusia

Damien na Slovensku prednáša v rámci kulinárskej akadémie svojho slávnejšieho strýka Yvesa Thuričsa. "Vôbec to ale nie ja tak, že ja tu prídem a teraz ukazujem, čo všetko viem," hovorí Damien. Podľa Francúza medzi kuchármi ide skôr o vzájomnú výmenu techník, systému práce a skúseností. "Všetko je to o ukazovaní si postupov a diskusii. A je to aj zábava," povedal.

Viac vychutnávať

"Je to inšpiratívne i unikátne. Človek sa takto bezprostredne veľa vecí dozvie. Také stretnutie poteší srdce každého kuchára," hovorí slovenský kuchár roka 2007 Igor Čehy. Možnosť pričuchnúť k francúzskej kuchyni využil aj šéfkuchár Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici Peter Kulhány. Ten už niektoré jej prvky preberá do svojej práce. "Rozdielne sú porcie. Kým naša kuchyňa jedným jedlom človeka úplne zasýti, že už nevládze zjesť nič iné, porcie francúzskych chodov človeku dovoľujú vychutnávať jedlo na viackrát." Podľa Kulhányho do reštaurácií sa takýto prístup hodí viac. "Toto sa dá u nás zmeniť. Tradícia nie je taká silná, že by to nešlo," doplnil.

Skryť Vypnúť reklamu

Rezne u Francúzov letia

Damien sa vo svojich kurzoch zamierala na stredný prúd francúzskej kuchyne. "Slovenských kuchárov by asi nemalo zmyslel oboznamovať s úplnými špecialitami môjho regiónu, tak ako možno by sa v Touluse nehodilo podávanie goralských halušiek. Niektoré jedlá sú späté s prostredím, kde vznikli."

Damien priznáva, že slovenské halušky mu ale zachutili. Takisto vyprážaný rezeň. Ten jedol až päť dní po sebe. Vo francúzskej kuchyni mastnejšie jedlá typu vyprážaných rezňov nie sú. Preto ak sa Francúzi ocitnú v "rezňovej oblasti", príležitosť využijú naplno.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 918
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 848
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 512
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 237
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 691
  6. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 685
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 662
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 336
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 199
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 960
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Francis Fukuyama.

Hlavná myšlienka konca dejín platí dodnes, hovorí americký politológ.


10. jún
Matúš Krčmárik.

Kazateľ konca dejín si za ideou stojí.


10. jún
Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa zápas dohral.


Sportnet 7 h

Takýto drastický záver školského roka sme si mohli odpustiť.


11. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop