Korzár logo Korzár Spiš
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Kulhány: Jedlo si treba vychutnávať na viackrát

I šéfkuchári najznámejších tatranských hotelov si nedovolia povedať: "Ja už všetko viem". Spod Pyrenejí do Tatier prišiel svojich kolegov so svojimi

trikmi a postupmi inšpirovať michelinový šéfkuchár Damien Thuričs. Podľa tatranských majstrov francúzska kuchyňa nás môže inšpirovať najmä prístupom k vychutnávaniu si jedla.

STARÝ SMOKOVEC. Heslo "vzdelávať sa po celý život" platí aj v kuchárskom remesle. Svojich kolegov prišiel so svojím umením zoznámiť francúzsky kuchár Damien Thuričs z juhofrancúzskej oblasti Haute-Garonne. Damienov príbeh je nezvyčajný v tom, že šéfkuchárom v "michelinovej" reštaurácii sa stal ešte pred dovŕšením tridsiatky. Michelinove hviezdičky v gastronómii znamenajú niečo ako docentský titul pre učiteľov, či vydanie oficiálneho albumu pre spevákov.

Skryť Vypnúť reklamu

Zábava a diskusia

Damien na Slovensku prednáša v rámci kulinárskej akadémie svojho slávnejšieho strýka Yvesa Thuričsa. "Vôbec to ale nie ja tak, že ja tu prídem a teraz ukazujem, čo všetko viem," hovorí Damien. Podľa Francúza medzi kuchármi ide skôr o vzájomnú výmenu techník, systému práce a skúseností. "Všetko je to o ukazovaní si postupov a diskusii. A je to aj zábava," povedal.

Viac vychutnávať

"Je to inšpiratívne i unikátne. Človek sa takto bezprostredne veľa vecí dozvie. Také stretnutie poteší srdce každého kuchára," hovorí slovenský kuchár roka 2007 Igor Čehy. Možnosť pričuchnúť k francúzskej kuchyni využil aj šéfkuchár Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici Peter Kulhány. Ten už niektoré jej prvky preberá do svojej práce. "Rozdielne sú porcie. Kým naša kuchyňa jedným jedlom človeka úplne zasýti, že už nevládze zjesť nič iné, porcie francúzskych chodov človeku dovoľujú vychutnávať jedlo na viackrát." Podľa Kulhányho do reštaurácií sa takýto prístup hodí viac. "Toto sa dá u nás zmeniť. Tradícia nie je taká silná, že by to nešlo," doplnil.

Skryť Vypnúť reklamu

Rezne u Francúzov letia

Damien sa vo svojich kurzoch zamierala na stredný prúd francúzskej kuchyne. "Slovenských kuchárov by asi nemalo zmyslel oboznamovať s úplnými špecialitami môjho regiónu, tak ako možno by sa v Touluse nehodilo podávanie goralských halušiek. Niektoré jedlá sú späté s prostredím, kde vznikli."

Damien priznáva, že slovenské halušky mu ale zachutili. Takisto vyprážaný rezeň. Ten jedol až päť dní po sebe. Vo francúzskej kuchyni mastnejšie jedlá typu vyprážaných rezňov nie sú. Preto ak sa Francúzi ocitnú v "rezňovej oblasti", príležitosť využijú naplno.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 230
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 16 574
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 004
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 641
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 746
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 126
  7. Aká je chémia vôní 8 736
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 557
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 379
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 095
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Riaditeľka s dvomi platmi brala dotácie na mŕtve duše. Polícia: Žiadny podvod

Vyšetrovateľ: Žiakmi sú aj deti, ktoré do školy nechodia.

Súkromná škola čelí podozreniu z podvodu, polícia stále koná.

Odchovanec domova: Plánoval som normálny život, ale prišiel pád

Okúsil ulicu i drogy, verí, že bude lepšie.

Adam Oračko po od odchode z detského domova zažil rôzne životné peripetie vrátane života na ulici a drog.

Prešovská župa je s kúpenými sypačmi spokojná, sú o státisíce lacnejšie

Košické prirovnanie k octavii v základnej výbave nekomentujú.

Nové sypače značky Tatra z flotily SÚC PSK.
Rozhovor

Vyrastal v domove: Odchod od rodičov bola cesta z pekla do neba

Do bežného života vstupoval s odchodným a jednou taškou.

Keď prišiel do domova, tešil sa z teplej vody, oblečenia, jedla a výletov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vizualizácia projektu Pod Vinicou.
EKONÓMIA ĽUDSKOU REČOU

Lacnejšie tovary a bývanie? Šesť najčastejších mýtov o socializme

Z priemernej mzdy si dnes kúpite násobne viac.

Dubček veril v socializmus s ľudskou tvárou.
Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.

Mads Mikkelsen pre SME: Som slávny, som úspešný, ale toto som chcel?

Slávny dánsky herec priznáva, že mu niekedy pomôže pohár vína.

Dánsky herec Mads Mikkelsen.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop