zorganizovalo Občianske združenie Chránime kraj pod Duklou, múzeum a mesto Svidník.
SVIDNÍK. Toto podujatie sa koná už tretí rok a ľudia oň majú veľký záujem. "Začalo to tak, že sme sa tu stretli a dali si chlieb s bravčovou masťou, vinšovalo sa a pripomínali sme si tradície. A vyvrcholilo to až do takejto akcie," informoval primátor mesta Michal Bartko. Jednou z hlavných myšlienok podujatia bolo ukázať tradície aj ďeťom. "Starší si prišli pospomínať, ako to bolo voľakedy, a ukázať tradície deťom. Účasť bola hojná," povedal primátor.
Toto podujatie je spojené s ľudovými tradíciami a slnovratom, kedy sa prebúdza príroda, kedy svetlo a teplo víťazí nad tmou a zimou. "Ľudia sa radujú po dlhých pôstoch. Prichádzajú fašiangy, organizujú sa zabíjačky a konzumuje sa prevažne bravčovina. Je to symbol hojnosti a bohatstva. V tieto sviatky sa nesmela konzumovať hydina," povedal riaditeľ Slovenského národného múzea - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku Miroslav Sopoliga. "Moji svokrovci sú z Kečkoviec, a keď ešte žili, tak som tam absolvoval vyše 60 zabíjačiek. Bola to pekná rodinná udalosť. Tieto jedlá nie sú veľmi zdravé, ale chutné, takže trošku sa musí ochutnať," dodal.
Zabíjačky boli kedysi zakázané
Na východnom Slovensku sa niekedy zabíjačky robili v každej dedine a domácnosti. "Pri týchto akciách sa zišla celá rodina, vypili si, zaspievali, porozprávali sa. Boli aj časy, kedy boli zabíjačky zakázané. Keď prišiel do dediny signál, že idú policajti, tak sviňu posadili do latríny a zamaskovali ju do šiat, aby nikto nezistil, že je to prasa," povedal Ján Jacečko zo Svidníka.
"Nie som tu prvýkrát a o tomto podujatí sa môžem vyjadriť iba pochvalne. Na tradície netreba zabúdať," pridal sa Mikuláš Kijovský z Ladomírovej.
Autor: čor
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš