Korzár logo Korzár Spiš

Škóti v kiltoch varili tatarčené pirohy

STROPKOV/BRUSNICA. Pred časom navštívila Stropkov skupina Škótov. Program, ktorý pre nich pripravilo občianske združenie Stropek, bol zameraný

predovšetkým na slovenské ľudové tradície.

Už deň po príchode sa vybrali do lesa na huby, potom sa zúčastnili Dňa remesiel vo Svidníku, kde ochutnali aj pravý slovenský guláš. Na sledoval turistický pochod zo Stropkova do Brusnice. Odmenou po náročnej túre bol vynikajúci boršč a pečené pirohy, ktoré pre škótskych hostí pripravila Margita Šafranková z Brusnice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O deň neskôr absolvovali prehliadku Spišského hradu, navštívili aj Bardejovské kúpele. Nabitý program pokračoval Dňom slovenskej kuchyne. Škóti sa v kultúrnom dome v Brusnici učili variť tradičné východniarske jedlá. "Podarilo sa nám na spoluprácu nahovoriť vynikajúcu kuchárku pani Margitu Šafrankovú, ktorá učí škótskych hostí variť tradičné slovenské jedlá. Robili už šišky a polievku z baranej hlavy, práve teraz lepia tatarčené pirohy. Ešte sa naučia pripravovať halušky s kapustou, zemiakové lokše a buchty na pare," povedal hostiteľ Michal Knežo.

SkryťVypnúť reklamu

Margita Šafránková, ktorá Škótov zasväcovala do tajov slovenskej kuchyne, si pochvaľovala najmä ich snahu. "Je vidieť, že Škóti majú chuť do práce. Za krátku chvíľu sa všetci dokázali naučiť, ako sa jednotlivé jedlá pripravujú. Postup pri varení som im podrobne vysvetlila a pán Knežo im to pretlmočil," popisuje priebeh rýchlokurzu varenia slovenských špecialít.

Škótske osadenstvo kuchyne sme mali možnosť pozorovať priamo pri varení. Popri lepení pirohov sa muži a ženy veselo bavili, ich rozhovory často prerástli v hurónsky smiech. Sledovať mužov v tradičných škótskych kiltoch, pod ktorými vraj praví Škóti nenosia vôbec nič, pri lepení pirohov bol zážitok. Jedna zo Škótiek, akoby čítala naše myšlienky, zdvihla svojmu kamarátovi túto zaujímavú časť škótskeho kroja a my sme sa mohli presvedčiť, že Škóti si pod kilt predsa len niečo obliekajú. V tomto prípade to boli klasické mužské boxerky.

SkryťVypnúť reklamu

"Vaša krajina je naozaj krásna," reagovala Sheila Roberts na otázku, ako sa na Slovensku cíti. Za najlepšie slovenské jedlo označila boršč od pani Šafrankovej a božskú praženicu s hubami, ktoré si vlastnoručne nazbierali. Ako sme sa dozvedeli, v Škótsku, hoci ide o hornatú krajinu, sa huby vôbec nezbierajú.

Počas Dňa slovenskej kuchyne ju najviac zaujala príprava tatarčených pirohov, tešila sa najmä na ich ochutnávku. A aké je typické škótske jedlo? "Naše národné jedlo je haggis, je to niečo podobné, ako vaša jaternica. No a našim národným nápojom je samozrejme svetoznáma škótska whisky," dodala s úsmevom. Slovenskú kuchárku učili Škóti variť jedlo na spôsob krémového zeleninového pudingu.

Autor: ada

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 856
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 615
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 714
  4. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 3 566
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 225
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 152
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 706
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 265
  1. Otilia Horrocks: Ak by bola platenou persónou zastávajúcou záujmy Ruska, neprekvapilo by.
  2. Štefan Šturdzík: Veľká noc.
  3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (18. - 24.4.1925)
  4. Ján Škerko: Popriem všetko čím som žil a čomu som veril, len sa mi vráť
  5. Vladimír Bojničan: Prečo je Západ vyspelý, Rusko zaostalé a my uviaznutí na polceste
  6. Ján Valchár: Ropa ako nenabitá zbraň II.
  7. Štefan Šturdzík: Rakovina
  8. Viktor Pamula: Máme konsenzus v zahraničnej politike ?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 959
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 584
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 475
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 128
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 302
  6. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 10 951
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 562
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 526
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Otilia Horrocks: Ak by bola platenou persónou zastávajúcou záujmy Ruska, neprekvapilo by.
  2. Štefan Šturdzík: Veľká noc.
  3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (18. - 24.4.1925)
  4. Ján Škerko: Popriem všetko čím som žil a čomu som veril, len sa mi vráť
  5. Vladimír Bojničan: Prečo je Západ vyspelý, Rusko zaostalé a my uviaznutí na polceste
  6. Ján Valchár: Ropa ako nenabitá zbraň II.
  7. Štefan Šturdzík: Rakovina
  8. Viktor Pamula: Máme konsenzus v zahraničnej politike ?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 959
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 584
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 475
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 128
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 302
  6. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 10 951
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 562
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 526
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu