predovšetkým na slovenské ľudové tradície.
Už deň po príchode sa vybrali do lesa na huby, potom sa zúčastnili Dňa remesiel vo Svidníku, kde ochutnali aj pravý slovenský guláš. Na sledoval turistický pochod zo Stropkova do Brusnice. Odmenou po náročnej túre bol vynikajúci boršč a pečené pirohy, ktoré pre škótskych hostí pripravila Margita Šafranková z Brusnice.
O deň neskôr absolvovali prehliadku Spišského hradu, navštívili aj Bardejovské kúpele. Nabitý program pokračoval Dňom slovenskej kuchyne. Škóti sa v kultúrnom dome v Brusnici učili variť tradičné východniarske jedlá. "Podarilo sa nám na spoluprácu nahovoriť vynikajúcu kuchárku pani Margitu Šafrankovú, ktorá učí škótskych hostí variť tradičné slovenské jedlá. Robili už šišky a polievku z baranej hlavy, práve teraz lepia tatarčené pirohy. Ešte sa naučia pripravovať halušky s kapustou, zemiakové lokše a buchty na pare," povedal hostiteľ Michal Knežo.
Margita Šafránková, ktorá Škótov zasväcovala do tajov slovenskej kuchyne, si pochvaľovala najmä ich snahu. "Je vidieť, že Škóti majú chuť do práce. Za krátku chvíľu sa všetci dokázali naučiť, ako sa jednotlivé jedlá pripravujú. Postup pri varení som im podrobne vysvetlila a pán Knežo im to pretlmočil," popisuje priebeh rýchlokurzu varenia slovenských špecialít.
Škótske osadenstvo kuchyne sme mali možnosť pozorovať priamo pri varení. Popri lepení pirohov sa muži a ženy veselo bavili, ich rozhovory často prerástli v hurónsky smiech. Sledovať mužov v tradičných škótskych kiltoch, pod ktorými vraj praví Škóti nenosia vôbec nič, pri lepení pirohov bol zážitok. Jedna zo Škótiek, akoby čítala naše myšlienky, zdvihla svojmu kamarátovi túto zaujímavú časť škótskeho kroja a my sme sa mohli presvedčiť, že Škóti si pod kilt predsa len niečo obliekajú. V tomto prípade to boli klasické mužské boxerky.
"Vaša krajina je naozaj krásna," reagovala Sheila Roberts na otázku, ako sa na Slovensku cíti. Za najlepšie slovenské jedlo označila boršč od pani Šafrankovej a božskú praženicu s hubami, ktoré si vlastnoručne nazbierali. Ako sme sa dozvedeli, v Škótsku, hoci ide o hornatú krajinu, sa huby vôbec nezbierajú.
Počas Dňa slovenskej kuchyne ju najviac zaujala príprava tatarčených pirohov, tešila sa najmä na ich ochutnávku. A aké je typické škótske jedlo? "Naše národné jedlo je haggis, je to niečo podobné, ako vaša jaternica. No a našim národným nápojom je samozrejme svetoznáma škótska whisky," dodala s úsmevom. Slovenskú kuchárku učili Škóti variť jedlo na spôsob krémového zeleninového pudingu.
Autor: ada
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš