tohtoročnými kúskami pochválili na okresnej výstave ovocia a zeleniny v Spišskej Novej Vsi. Tie najkrajšie kúsky budú Spiš reprezentovať aj na celonárodnej súťaži o Naj... jablko a hrušku na nitrianskom agrokomplexe.
SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Tradícia výstav ovocia a zeleniny na Spiši má už dvadsať rokov. Okresná organizácia záhradkárov má na Spiši 2 500 členov v 49 základných organizáciách. Svoje exponáty vystavilo 16 pestovateľov z 8 organizácií.
Podľa slov predsedu spišských záhradkárov Cyrila Klingu, v posledných rokoch našlo medzi pestovateľmi v meste svoje opodstatnenie hrozno. „Ide o stolové hrozno, odroda talian, čierne i zelené hrozno, ale aj stolové ružové hrozno. Pestovatelia mu pomaly prichádzajú na chuť a pomerne dobre sa mu tu aj darí," uviedol dlhoročný pestovateľ.
Populárna ačokča
Novinkou na výstave boli aj černice. Tie však už boli bez príznačných pichliačov a ich chuť bola výraznejšia. Pestovateľka Agáta Kuľová zasa prišla na výstavu s drienkami. Málokto vie, že je to ker s malými červenými či ružovými plodmi. Drienky sú vynikajúce na lekvár, no výborne chutia aj čerstvo natrhané. „V Spišskej Novej Vsi máme v rámci mesta tri lokality, kde sa drienky pestujú. Všeobecne ich však málokto pozná. Naopak, už niekoľko rokov je tu populárna ačokča. Tá je výborná v surovom stave, ale musí to byť mladá plodina. Konzumuje sa ako uhorka alebo je vhodnou prílohou do rôznych šalátov či napríklad miešaných vajíčok," prezradil C. Klinga.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš