TATRANSKÉ ZRUBY. Súťažiaci z rôznych kútov Slovenska od Námestova cez Prešov po Košice sa stretli už na 9. ročníku gulášových pretekov.
„Povinnosťou každého družstva je pripraviť päť porcií, aby sa porota mohla rozhodnúť," hovorí organizátor František Turek. Na rozhodovanie používa rôzne kritériá, ako hustota, vzhľad. „Najdôležitejším je ale chuť. Porotcovia sú natoľko skúsení, že to vedia dobre posúdiť," doplnil Turek. O víťazoch rozhoduje súčet v stobodovej stupnici podľa medzinárodných štandardov.
Kvôli gulášu do Tatier meral cestu so svojou družinou i Prešovčan Pavol Imrich. „Náš recept je tajný, tak ako každého navôkol, ale základ môžem prezradiť," povedal Imrich. V jeho prípade je to bravčové koleno usmažené na cibuľke. „A potom sú to rôzne prísady, ich jadro tvoria v našom prípade tie, ktoré nie sú dostupné na trhu," vysvetlil Imrich. Aj v tomto prípade povedal viac ako musel a čitateľom posiela radu. „Treba chodiť do lesa, obzerať sa, a zodvihnúť to, čo tam leží."
Pavol Imrich zásadne nevarí doma. „Ak sa chce najesť aj rodina, musí so mnou chodiť po takýchto súťažiach alebo partiových stretávkach, čo je tak päť- až šesťkrát za rok," doplnil Imrich. Ten okrem varenia guláš aj rád konzumuje. „Veľa ho nejem, len tak dva-tri litre za týždeň," prezradil sympatický Prešovčan.
Autor: toti
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš