Korzár logo Korzár Spiš
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

HYGIENICI: Potraviny sú bezpečnejšie, ako kedysi

MÁRIA ŠIMOŇÁKOVÁ, maria.simonakovakorzar.skKlince, kúsky umelej hmoty, hmyz, červíky... Aj takéto veci nachádzali hygienici v kontrolovaných

MÁRIA ŠIMOŇÁKOVÁ, maria.simonakovakorzar.sk

Klince, kúsky umelej hmoty, hmyz, červíky... Aj takéto veci nachádzali hygienici v kontrolovaných potravinách niektorých prevádzok či výrobní v nedávnej minulosti. Pracovníci oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi v priebehu roka uskutočnia do 400 kontrol. Podľa slov Antona Ferenčáka, vedúceho oddelenia, situácia sa za posledné roky výrazne zlepšila a z hľadiska bezpečnosti spotrebiteľa je priaznivá.

SPIŠ. Za prvý polrok tohto roka vykonali pracovníci hygieny výživy 177 kontrol na území okresov Spišská Nová Ves a Gelnica. Laboratórne bolo v tomto období testovaných 189 vzoriek výrobkov. "V prvom polroku bolo vynútenie dodržiavania zásad správnej výrobnej praxe daných národnou a EÚ legislatívou uplatnené voči 17 prevádzkovateľom. Čo sa týka testovaných výrobkov, ani jeden nebol hodnotený ako nebezpečný," aktuálne informoval A. Ferenčák.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas leta sa viac zamerali na zisťovanie kvality zmrzliny, lahôdok, či cukrárenských výrobkov. "Naše kontroly sú celoročne plánované. Zdravotné riziká sú v lete pri zmrzline či niektorých iných potravinách o čosi vyššie, keďže ide o výrobky, ktoré sú epidemiologicky rizikové. Samotná zmrzlina sa vyrába a predáva počas 5-6 mesiacov do roka, zväčša od mája do septembra, no závisí to od počasia," uviedol A. Ferenčák.

Razantné opatrenia neboli potrebné

V tomto roku hygienici nemuseli robiť razantné opatrenia, ako je napríklad zastavenie výroby niektorej z prevádzok. "Doterajšie výsledky testovaných vzoriek sú priaznivé, neobjavili sme nebezpečné potraviny pre spotrebiteľa. Rovnako je to už niekoľko rokov, čo je priaznivé pre spotrebiteľa," zdôraznil vedúci oddelenia. Napriek tomu riziká vo vzťahu ku spotrebiteľovi tu vždy existujú a závisia od druhu potravín. Rozhodujúce je, aby výrobca či predajca tieto riziká ovládal a eliminoval. Dôležité je dodržiavanie správnych teplotných režimov pri spracúvaní a uchovávaní potravín, ale aj ďalších zásad. "V takýchto prípadoch sa predpokladá, že výrobok je pre spotrebiteľa bezpečný na 99 až 100% a riziko ohrozenia zdravia spotrebiteľa výrobku je minimálne, alebo žiadne."

Skryť Vypnúť reklamu

Rozhoduje množstvo

So zmrzlinou sa zvykne často spájať riziko ochorenia zvané salmonelóza. A. Ferenčáka hovorí: "V posledných rokoch sa pri výrobe zmrzliny už vôbec, alebo takmer vôbec nepoužívajú suroviny, ktoré by so sebou prinášali zvýšené riziko tohto ochorenia, ako napríklad vajíčka. Samozrejme, istá miera rizika tu je, keďže sú tu zasa iné suroviny živočíšneho pôvodu. No niekedy sa najmä v laickej verejnosti preceňuje toto riziko salmonelóz. I keď na druhej strane netreba ho ani podceňovať."

Či konkrétna baktéria zo skonzumovanej potraviny vyvolá alebo nevyvolá v tele človeka ochorenie, závisí od jej množstva v potravine. V nízkych hodnotách sa s ňou organizmus vysporiada. Pri vyššej koncentrácii, rádovo v stovkách tisícok až miliónoch, môže dôjsť k vyvolaniu choroby.

Skryť Vypnúť reklamu

Nové problémy

Ako dodal A. Ferenčák, v minulosti sa spišskonovoveskí hygienici stretli so zaujímavým prípadom. Ich kontrola odhalila hrozienka, v ktorých boli červy. Prípad dokonca skončil aj na súde. V súčasnosti zaznamenávajú nové problémy, týkajúce sa kvality potravín. Tie súvisia so zvýšeným dovozom niektorých potravín z tretích krajín, alebo napríklad predmetov určených na styk s potravinami, t.j. rôznych kuchynských pomôcok, obalov z plastickej hmoty a pod. z Číny, pri výrobe ktorých sa používajú nepovolené látky.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  4. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  5. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 194
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 163
  3. Od Česka až po Jadran 3 988
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 489
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 255
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 171
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 092
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 000
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 655
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger.

Rokovať o Mikulcovi a policajnom prezidentovi Kovaříkovi žiada Sme rodina.


1 h
Potvrdenie o očkovaní potrebujete na vstup na Eiffelovku, od víkendu pribudnú aj interiéry reštaurácií a barov. Mnohé miesta ponúkajú aj rýchlotesty priamo na mieste.

Zdravotníkov povinne očkujú viaceré štáty.


9 h
Policajná kontrola na hraničnom priechode Čunovo - Rajka.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 4 ďalší 22 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop