Korzár logo Korzár Spiš
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

HYGIENICI: Potraviny sú bezpečnejšie, ako kedysi

MÁRIA ŠIMOŇÁKOVÁ, maria.simonakovakorzar.skKlince, kúsky umelej hmoty, hmyz, červíky... Aj takéto veci nachádzali hygienici v kontrolovaných

MÁRIA ŠIMOŇÁKOVÁ, maria.simonakovakorzar.sk

Klince, kúsky umelej hmoty, hmyz, červíky... Aj takéto veci nachádzali hygienici v kontrolovaných potravinách niektorých prevádzok či výrobní v nedávnej minulosti. Pracovníci oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi v priebehu roka uskutočnia do 400 kontrol. Podľa slov Antona Ferenčáka, vedúceho oddelenia, situácia sa za posledné roky výrazne zlepšila a z hľadiska bezpečnosti spotrebiteľa je priaznivá.

SPIŠ. Za prvý polrok tohto roka vykonali pracovníci hygieny výživy 177 kontrol na území okresov Spišská Nová Ves a Gelnica. Laboratórne bolo v tomto období testovaných 189 vzoriek výrobkov. "V prvom polroku bolo vynútenie dodržiavania zásad správnej výrobnej praxe daných národnou a EÚ legislatívou uplatnené voči 17 prevádzkovateľom. Čo sa týka testovaných výrobkov, ani jeden nebol hodnotený ako nebezpečný," aktuálne informoval A. Ferenčák.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas leta sa viac zamerali na zisťovanie kvality zmrzliny, lahôdok, či cukrárenských výrobkov. "Naše kontroly sú celoročne plánované. Zdravotné riziká sú v lete pri zmrzline či niektorých iných potravinách o čosi vyššie, keďže ide o výrobky, ktoré sú epidemiologicky rizikové. Samotná zmrzlina sa vyrába a predáva počas 5-6 mesiacov do roka, zväčša od mája do septembra, no závisí to od počasia," uviedol A. Ferenčák.

Razantné opatrenia neboli potrebné

V tomto roku hygienici nemuseli robiť razantné opatrenia, ako je napríklad zastavenie výroby niektorej z prevádzok. "Doterajšie výsledky testovaných vzoriek sú priaznivé, neobjavili sme nebezpečné potraviny pre spotrebiteľa. Rovnako je to už niekoľko rokov, čo je priaznivé pre spotrebiteľa," zdôraznil vedúci oddelenia. Napriek tomu riziká vo vzťahu ku spotrebiteľovi tu vždy existujú a závisia od druhu potravín. Rozhodujúce je, aby výrobca či predajca tieto riziká ovládal a eliminoval. Dôležité je dodržiavanie správnych teplotných režimov pri spracúvaní a uchovávaní potravín, ale aj ďalších zásad. "V takýchto prípadoch sa predpokladá, že výrobok je pre spotrebiteľa bezpečný na 99 až 100% a riziko ohrozenia zdravia spotrebiteľa výrobku je minimálne, alebo žiadne."

Skryť Vypnúť reklamu

Rozhoduje množstvo

So zmrzlinou sa zvykne často spájať riziko ochorenia zvané salmonelóza. A. Ferenčáka hovorí: "V posledných rokoch sa pri výrobe zmrzliny už vôbec, alebo takmer vôbec nepoužívajú suroviny, ktoré by so sebou prinášali zvýšené riziko tohto ochorenia, ako napríklad vajíčka. Samozrejme, istá miera rizika tu je, keďže sú tu zasa iné suroviny živočíšneho pôvodu. No niekedy sa najmä v laickej verejnosti preceňuje toto riziko salmonelóz. I keď na druhej strane netreba ho ani podceňovať."

Či konkrétna baktéria zo skonzumovanej potraviny vyvolá alebo nevyvolá v tele človeka ochorenie, závisí od jej množstva v potravine. V nízkych hodnotách sa s ňou organizmus vysporiada. Pri vyššej koncentrácii, rádovo v stovkách tisícok až miliónoch, môže dôjsť k vyvolaniu choroby.

Skryť Vypnúť reklamu

Nové problémy

Ako dodal A. Ferenčák, v minulosti sa spišskonovoveskí hygienici stretli so zaujímavým prípadom. Ich kontrola odhalila hrozienka, v ktorých boli červy. Prípad dokonca skončil aj na súde. V súčasnosti zaznamenávajú nové problémy, týkajúce sa kvality potravín. Tie súvisia so zvýšeným dovozom niektorých potravín z tretích krajín, alebo napríklad predmetov určených na styk s potravinami, t.j. rôznych kuchynských pomôcok, obalov z plastickej hmoty a pod. z Číny, pri výrobe ktorých sa používajú nepovolené látky.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  9. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  10. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  1. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  4. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  5. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 976
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 328
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 356
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 254
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 14 798
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 12 311
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 173
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 863
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 347
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 512
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prečo sa lekári vôbec bavili s kričiacou advokátkou z mobilu, pýtajú sa ľudia

Nemocnica vyčísľuje náklady na starostlivosť o rodičku bez testu a rúška.

Košická nemocnica po mimoriadnom prípade prijíma opatrenia.

Minister obrany kritizuje košického primátora za slová o testovaní

Polaček uvažuje o veľkom odbernom mieste na letisku.

Primátor sa obáva neúspechu, minister hovorí o neférovej kritike.
Ilustračné foto.
Rozhovor

Psychologička: Pre človeka s inými problémami môže byť pandémia poslednou kvapkou

Prichádzajú vyčerpaní zdravotníci i školáci.

Klinická psychologička Jana Maliňaková odporúča na psychickú pohodu v čase pandémie pravidelný denný režim.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Matovič ponúka zdravotníkom mimoriadne odmeny, mobilizácii sa chce vyhnúť (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Premiér Igor Matovič.
Zmenka podľa predchádzajúceho vzoru, ktorá je už opatrená podpisom a bezpečnostným prvkom.

Ďalšia banka podliezla hypotekárne dno, chce sa zviditeľniť

Úrok je opticky najnižší, ale nie najvýhodnejší.

Fio banka
Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop