Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

V base monitorujú prípravu jedla systémom za 2,5 miliónov korún

Za systém na kontrolu zabezpečenia zdravotnej neškodnosti pri výrobe jedla (HACCP) zaplatili pri rekonštrukcii sabinovskej väznice 2,5 milióna korún.

Pritom v špičkových závodoch na výrobu potravín, ktorými zásobujú neporovnateľné množstvo ľudí, takýto drahý systém nemajú! Vedenie väznice predražený nákup priznalo. Argumentuje však tým, že nemohli ovplyvniť výber technologického zariadenia, keďže subdodávateľa technológie v rámci verejného obstarávania investičnej akcie vyberal dodávateľ stavby.

SABINOV. Nedodržanie zásady hospodárnosti a efektívnosti pri vynakladaní rozpočtových prostriedkov v rámci rekonštrukcie objektu väznice Sabinov zistil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Na technológiu kuchyne vynaložil Ústav na výkon väzby (ÚVV) v Prešove v rámci rekonštrukcie sabinovského objektu na výkon trestu 13 miliónov korún. Tú tvorilo technologické zariadenie kuchyne v sume 10,4 milióna a systém HACCP v sume 2,5 milióna korún. Systém slúži na sledovanie a vyhodnocovanie podmienok, za ktorých bola strava pripravená, napríklad teplotu jednotlivých fáz prípravy jedla. Podľa odborníkov takýmto drahým systémom nedisponujú ani špičkoví výrobcovia potravín pre obyvateľstvo.

Skryť Vypnúť reklamu

"Odkontrolovať hodnoty, ktoré majú byť dosiahnuté pri výrobe jedla, sa dá aj niekoľkonásobne lacnejším systémom. Existujú napríklad monitorovacie teplomery, využíva ich napríklad jedna výrobňa jedál v okrese Sabinov. Jeden teplomer aj so softvérom stojí okolo 12-tisíc korún. Má snímač, pamäť a zaznamenáva dosiahnuté teploty. Navyše, dá sa robiť aj jednoduchými zariadeniami," skonštatoval inšpektor potravinového dozoru z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prešove.

Luxus pre väzňov

Pri stavbe kuchynsko-jedálenského bloku v sabinovskej väznici bolo verejné obstarávanie vyhlásené na stavebnú časť aj s technologickým zariadením kuchyne v rámci jednej súťaže. Súťaž vyhral ten, kto ponúkol najnižšiu cenu celej dodávky. Avšak zariadenie kuchyne spolu aj s HACCP dodal za 13 miliónov. Podľa NKÚ bola táto suma v porovnaní s ostatnými účastníkmi súťaže v tejto časti o 1,2 až 5 miliónov vyššia než ostatné ponuky!

Skryť Vypnúť reklamu

"Zo skutočnosti, že ponuka víťaza na dodávku technologického zariadenia kuchyne bola najnevýhodnejšia, vyplýva, že taký spôsob verejného obstarávania, keď bola vypísaná súťaž na realizáciu stavby spolu s dodávkou technologického zariadenia, v danom prípade viedol k nehospodárnemu vynaloženiu finančných prostriedkov," píše sa v správe NKÚ. Zároveň NKÚ, podobne ako riaditeľ prešovského ÚVV Pavel Urban konštatuje, že obstarávateľ, teda ÚVV "nemohol sám ovplyvniť výber technologického zariadenia - jeho značku, kvalitu a cenu, keďže subdodávateľa tohto zariadenia v rámci verejného obstarávania investičnej akcie vyberal dodávateľ stavby."

Podľa našich informácií však ÚVV mohol namietať tú časť zmluvy, ktorá sa týkala dodávky spomínaného systému do kuchyne.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 049
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 881
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 030
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 015
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 880
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 763
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 401
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 670
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 572
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 539
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hrozby zabrali, ľudia prišli. Oravčania stáli v radoch už pred testovaním

Tri a pol percentu doteraz testovaných odhalili nákazu.

Čakanie na testovanie na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba aj test.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop