Korzár logo Korzár Spiš
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

GulášFest pod Braniskom

Na Spišskom salaši pod Braniskom cez víkend namiesto tradičných bryndzových halušiek so škvarkami rozvoniaval guláš. Na súťaži vo varení gulášu sa tu

zišli kuchári amatéri z celého východu. Prvenstvo obhajoval tím Prešovská úderka.

SPIŠSKÉ PODHRADIE. Na Spiš pricestovalo 10 súťažných tímov. Prilákala ich nielen hlavná cena v podobe nového kotlíka s drevenou maxivarechou, ale tradične dobrá zábava, ktorá sprevádza gulášový festival na Spišskom salaši už po šiesty rok.

Úderka mala "ciťák"

Minuloročným víťazom GulášFestu bol tím Prešovská úderka v zložení Martin Neubeller a Pavol Imrich. Kuchári prišli na Spiš obhajovať víťazstvo s novým receptom. "Základ gulášu spočíva v šťave zo špeciálne upravených bravčových kolien. Potom je tam divina z mladého diviaka a špeciálny výrez hovädzieho mäsa. Okrem sto tajných ingrediencií sme tentoraz pridali šafran, ten dodá na pohľad peknú farbu," prezradil majster kuchár M. Neubeller. Jeho kolega sa pri otázke, ako vidí šance Prešovskej úderky na ďalšie víťazstvo, ošíval: "Mám nedobrý ciťák, že neobhájime. Konkurencia je silná." A mal pravdu.

Skryť Vypnúť reklamu

Štyri chody v jednom

Porota vyhodnotila ako najlepší guláš ten v kotlíku jaskyniarov z Rožňavy. Zástupcovia Speleoklubu Rožňava prišli na salaš prvý raz, a hneď zožali triumf. Kuchársky tím v zložení Ondrej Bolaček, Bercy Šturman, Ján Drenko, Gabriel Slivka navaril špeciálny guláš. "Varil som taký guláš, ako varím vždy na jaskyniarskych akciách. Je to guláš štyroch chodov. Počas varenia si pripravíme aj predjedlá. Ako prvé si v zmesi uvaríme bravčové koleno, druhý chod je paprikový bôčik, tretím chodom je zelenina, ktorú uvaríme v guláši, teraz to bol kel. A štvrtým chodom je už samotný guláš. Nikto nedáva kel alebo kapustu predvariť, to je naša špecialita," hovorí šéfkuchár O. Bolaček, známy medzi svojimi ako Bandi. Na GulášFest sa špeciálne nechystal. "Na to sa netreba pripravovať. Varil som taký guláš, ako varím vždy na jaskyniarskych akciách. Keď je čas, varíme si ho po každej akcii, zavoláme manželky a deti," vraví Bandi.

Skryť Vypnúť reklamu

Guláš je ako žena

Predseda poroty Jozef Kopkáš z hotelovej školy v Kežmarku si výtvory súťažných tímov pochvaľoval. V úlohe porotcu sa ocitol prvýkrát, na hodnotenie sa poctivo pripravil, spolu s ďalšími piatimi členmi poroty bodovali vzhľad, chuť, konzistenciu vzoriek. Guláš prirovnal k žene. "Tak ako v peknej žene nemusí byť múdrosť a v škaredej môže byť vysoké IQ, tak je to aj s gulášom môže byť na vzhľad krásny, ale chuť nemusí byť valná. Každému chlapovi sa páči iná žena a chutí mu iný guláš," hovorí J. Kopkáš. Niektoré výtvory ho prekvapili netradičnými ingredienciami, no ako vraví, jedol už hocijaké guláše, aj zo pštrosa či klokana s ananásom. Organizátor súťaže Jaroslav Štrublik bol spokojný: "Nejde len o samotné víťazstvo, ale hlavne o zábavu." O rok bude na salaši opäť.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 991
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 745
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 822
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 338
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 838
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 149
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 756
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 411
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 330
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 462
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V zariadení Arcus majú problémy s koronavírusom.

Šesť klientov zomrelo.

4 h
Ilustračné foto.

Testov, ochranných pomôcok aj dezinfekcie majú dosť.

8 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

Bývalá štátna tajomníčka začala spolupracovať s vyšetrovateľmi koncom októbra.

2 h
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

15 h
Maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarsko sa sťažuje na pomalé dodávky vakcín.

5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop