Korzár logo Korzár Spiš
Utorok, 9. marec, 2021 | Meniny má FrantiškaKrížovkyKrížovky

Na Spišskom hrade piekli originálne vínne posúchy

V stredovekej kuchyni na Spišskom hrade pribudla dobová pec. Počas víkendového slávnostného otvorenia letnej sezóny na nej hradné kuchárky piekli

vínne posúchy podľa dobovej receptúry. Návštevníci mohli ochutnať pokrm poddaných v stredoveku a vidieť aj originálnu posteľ hradného panstva zo 17. storočia. Na posteľ sa dá len pozerať, vyskúšať ju je zakázané. Vzácna posteľ je totiž mimoriadne krehká.

SPIŠSKÉ PODHRADIE. Najväčší slovenský hrad symbolicky otvoril v sobotu svoje brány hradnému panstvu. Účinkujúci v dobových kostýmoch preniesli návštevníkov hradu do obdobia stredoveku. Okrem historického sprievodu hradom a šermiarskych súbojov na nich čakali aj kulinárske špeciality hradnej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu

Hradné kuchárky pripravili vínne posúchy a ponúkli nimi súčasných gurmánov. Príprava posúchov nie je náročná, kedysi k tomu stačila múka, víno a bylinky bazalka, oregano, pažítka, rozmarín. "Kedysi nebolo droždie ani prášok do pečiva, takže do cesta pridávali biele víno, aby ho trošku skyprilo," prezradili kuchárky recept zvedavým návštevníkom.

Posúchy sú diétne a zdravé, zhodli sa ochutnávači. "Nie je tam žiaden tuk, len múka a bylinky. Pôvodne sa posúchy mastili medovinou, my dávame len med alebo cesnak, čo je ešte zdravšie," hodnotí Dáša Pavúková-Uharčeková zo Spišského múzea, ktorá sa predstavila v úlohe hradnej panej. Posúchy boli jedlom poddaných, hradní páni sa hostili na divine, ktorú nalovili v okolitých lesoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdravšie ako dnes

Podľa nej sa ľudia v stredoveku stravovali zdravšie ako my. "Stredoveká kuchyňa nebola taká tučná ako je súčasná. Oleje ani cukor sa nepoužívali, sladilo sa medom a prírodnými sladidlami ako figy, hrozienka. Na ochucovanie slúžili hlavne bylinky, soľ sa používala málo, skôr na konzervovanie ako pri varení. Jedlo bolo väčšinou varené, vyprážané nepoznali, dokonca varili v pare. Boli to naozaj zdravé pokrmy," vraví hradná pani.

Zaujímavosťou je napríklad aj to, že pre nás obyčajnú krupicovú kašu v tom čase na hrade považovali za delikatesu a bola hlavným chodom slávnostnej tabule.

Novinky

Okrem dobových pokrmov pripravilo Spišské múzeum pre návštevníkov hradu viacero noviniek. Tou najdôležitejšou je podľa jeho riaditeľky Márie Novotnej nová informačná kancelária hneď pri vstupe do hradu. "Návštevníci tu dostanú informácie, sprievodcovské služby v rôznych jazykoch a tiež našu novinku audiosprievodcov. Zahraniční aj domáci turisti si môžu prístroj s výkladom za poplatok zapožičať a ísť s ním po vyznačených miestach hradu bez živého sprievodcu," predstavuje M. Novotná.

Skryť Vypnúť reklamu

Audiosprievodca je zatiaľ v piatich jazykoch, okrem slovenčiny v poľštine, nemčine, maďarčine a angličtine. "Do budúceho roku chceme túto ponuku rozšíriť, lebo už dnes chýbala francúzština a ruština," dodáva riaditeľka.

Na Spišskom hrade inovovali dobovú kuchyňu a celú expozíciu inštalovali po novom. Návštevníci môžu vidieť novú zbrojnicu aj originálnu spálňu s baldachýnom zo 17. storočia. Spišský hrad je pre verejnosť otvorený denne od 9. do 19. hodiny, posledný vstup je o 18. hodine.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tichá hrozba menom oxidačný stres. Ako sa pred ním chrániť?
  2. Metropolis sa stane ikonickou stavbou Bratislavy
  3. Porovnanie cien 4-izbových bytov v Bratislave. Poznáme víťaza
  4. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  5. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  6. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  7. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  8. Nové číslo Historickej revue
  9. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  10. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  1. FVT - malá fakulta, veľké úspechy
  2. Rovnaká, a predsa iná - Zelená energia od SSE
  3. Porovnanie cien 4-izbových bytov v Bratislave. Poznáme víťaza
  4. Tichá hrozba menom oxidačný stres. Ako sa pred ním chrániť?
  5. Metropolis sa stane ikonickou stavbou Bratislavy
  6. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  7. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  8. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  9. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  10. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 27 156
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 15 450
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 13 798
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 13 470
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 11 939
  6. Nové číslo Historickej revue 9 148
  7. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní? 8 160
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 7 967
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 634
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 7 632
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.

Predsedníctvo Sme rodina bude v stredu o 12.00 hod.

12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop