Korzár logo Korzár Spiš
Pondelok, 29. november, 2021 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Na Spišskom hrade piekli originálne vínne posúchy

V stredovekej kuchyni na Spišskom hrade pribudla dobová pec. Počas víkendového slávnostného otvorenia letnej sezóny na nej hradné kuchárky piekli

vínne posúchy podľa dobovej receptúry. Návštevníci mohli ochutnať pokrm poddaných v stredoveku a vidieť aj originálnu posteľ hradného panstva zo 17. storočia. Na posteľ sa dá len pozerať, vyskúšať ju je zakázané. Vzácna posteľ je totiž mimoriadne krehká.

SPIŠSKÉ PODHRADIE. Najväčší slovenský hrad symbolicky otvoril v sobotu svoje brány hradnému panstvu. Účinkujúci v dobových kostýmoch preniesli návštevníkov hradu do obdobia stredoveku. Okrem historického sprievodu hradom a šermiarskych súbojov na nich čakali aj kulinárske špeciality hradnej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu

Hradné kuchárky pripravili vínne posúchy a ponúkli nimi súčasných gurmánov. Príprava posúchov nie je náročná, kedysi k tomu stačila múka, víno a bylinky bazalka, oregano, pažítka, rozmarín. "Kedysi nebolo droždie ani prášok do pečiva, takže do cesta pridávali biele víno, aby ho trošku skyprilo," prezradili kuchárky recept zvedavým návštevníkom.

Posúchy sú diétne a zdravé, zhodli sa ochutnávači. "Nie je tam žiaden tuk, len múka a bylinky. Pôvodne sa posúchy mastili medovinou, my dávame len med alebo cesnak, čo je ešte zdravšie," hodnotí Dáša Pavúková-Uharčeková zo Spišského múzea, ktorá sa predstavila v úlohe hradnej panej. Posúchy boli jedlom poddaných, hradní páni sa hostili na divine, ktorú nalovili v okolitých lesoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdravšie ako dnes

Podľa nej sa ľudia v stredoveku stravovali zdravšie ako my. "Stredoveká kuchyňa nebola taká tučná ako je súčasná. Oleje ani cukor sa nepoužívali, sladilo sa medom a prírodnými sladidlami ako figy, hrozienka. Na ochucovanie slúžili hlavne bylinky, soľ sa používala málo, skôr na konzervovanie ako pri varení. Jedlo bolo väčšinou varené, vyprážané nepoznali, dokonca varili v pare. Boli to naozaj zdravé pokrmy," vraví hradná pani.

Zaujímavosťou je napríklad aj to, že pre nás obyčajnú krupicovú kašu v tom čase na hrade považovali za delikatesu a bola hlavným chodom slávnostnej tabule.

Novinky

Okrem dobových pokrmov pripravilo Spišské múzeum pre návštevníkov hradu viacero noviniek. Tou najdôležitejšou je podľa jeho riaditeľky Márie Novotnej nová informačná kancelária hneď pri vstupe do hradu. "Návštevníci tu dostanú informácie, sprievodcovské služby v rôznych jazykoch a tiež našu novinku audiosprievodcov. Zahraniční aj domáci turisti si môžu prístroj s výkladom za poplatok zapožičať a ísť s ním po vyznačených miestach hradu bez živého sprievodcu," predstavuje M. Novotná.

Skryť Vypnúť reklamu

Audiosprievodca je zatiaľ v piatich jazykoch, okrem slovenčiny v poľštine, nemčine, maďarčine a angličtine. "Do budúceho roku chceme túto ponuku rozšíriť, lebo už dnes chýbala francúzština a ruština," dodáva riaditeľka.

Na Spišskom hrade inovovali dobovú kuchyňu a celú expozíciu inštalovali po novom. Návštevníci môžu vidieť novú zbrojnicu aj originálnu spálňu s baldachýnom zo 17. storočia. Spišský hrad je pre verejnosť otvorený denne od 9. do 19. hodiny, posledný vstup je o 18. hodine.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dávajú osemročnú záruku. Batérie vyvíjajú už desať rokov
  2. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom
  3. Proxenta oficiálne potvrdila záujem o ďalšie investície na Kube
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  5. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  6. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  9. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  10. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  1. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
  5. Compliance – who should be responsible?
  6. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 445
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 410
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 745
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 072
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 926
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 215
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 2 973
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 698
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 032
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 822

Blogy SME

  1. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  2. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  3. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  4. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  5. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  6. INESS: Cena zamestnanca
  7. Ivan R. V. Rumánek: Brnenskí "obri" - Kelti? (Keltika 5)
  8. Marcel Horacek: Život je fajn
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 614
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 413
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 704
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 238
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 917
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 722
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 555
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 146
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezident Združenia podnikateľov Slovenska Ján Solík

Šéf združenia podnikateľov hodnotí daňovo-odvodovú reformu.


20 h
Pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva s políciou počas kontroly.

Polícia o odporcoch vo vlastných radoch nevie.


28. nov
Zuzana Kepplová.

Nebude to ako počas druhej vlny, dušujú sa koaličníci. Vírus odpovedá.


4 h
Milan Lučanský na archívnej snímke.

Stíhanie vedú pre päť trestných činov.


28. nov

Blogy SME

  1. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  2. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  3. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  4. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  5. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  6. INESS: Cena zamestnanca
  7. Ivan R. V. Rumánek: Brnenskí "obri" - Kelti? (Keltika 5)
  8. Marcel Horacek: Život je fajn
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 614
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 413
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 704
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 238
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 917
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 722
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 555
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 146
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu