potvrdila, že situáciu s výskytom baktérií listérie v mäsových výrobkoch sa podarilo zvládnuť.
SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Všetky výrobky z MäsoSpišu, ktoré sa v priebehu minulého týždňa podrobili vyšetreniam na prítomnosť listérie, sú v poriadku. Potvrdil to riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Spišskej Novej Vsi Peter Kochan. „Počas skúšobnej prevádzky sa všetky výrobky vyšetrovali. Výsledky vyšetrení viac ako 65 vzoriek boli negatívne. Všetko, čo bolo vyrobené, je v poriadku," uviedol P. Kochan. Produkciu z MäsoSpišu už umiestnili na trhu.
Začínajú riadnu výrobu
Veterinárnej správe dnes výrobca predložil žiadosť o súhlas s riadnou prevádzkou. „Vyhovieme mu. Skúšobná prevádzka sa končí, od stredy prechádza MäsoSpiš na riadny výrobný režim s plným sortimentom výroby," informoval P. Kochan. Mäsové výrobky bude výrobca aj veterinárna správa naďalej monitorovať v bežnom režime mikrobiologických vyšetrení.
Zdroj nákazy neznámy
RVPS rozhodla o zatvorení novoveského závodu 10. apríla po opakovanom výskyte baktérie listérie v jej produktoch a nariadila prísne hygienické opatrenia. „Situáciu sa podarilo zvládnuť, opatrenia boli účinné," konštatoval P. Kochan.
Pôvod baktérií sa podľa jeho slov doposiaľ nepodarilo zistiť. Nie je vylúčené, že listérie sa mohli nachádzať v mäse. Veterinárna správa odporúčala výrobcovi zmeniť dodávateľov surovín.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš