Údené moravské mäso, v ktorom veterinári objavili baktériu listérie, pochádzalo zo závodu MäsoSpiš v Spišskej Novej Vsi. Podozrivé mäso okamžite
Monika Toporcerová
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
stiahli z predaja. Jeho výroba je pozastavená až do doby vyšetrenia celého prípadu.
SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Prítomnosť baktérie listeria monocytogenes vo vzorke moravského údeného mäsa dokázali veterinárne rozbory počas kontroly, ktorú vykonala Štátna veterinárna a potravinová správa v rámci predveľkonočnej akcie zameranej na bezpečnosť potravín u výrobcov aj predajcov.
MäsoSpiš po pozitívnom náleze listeriózy v moravskom údenom mäse 19. marca zastavil výrobu tejto špeciality. Z predajnej siete stiahli spolu 18 kilogramov tohto výrobku a zaslali na likvidáciu do kafilérie spolu s ďalšími takmer 500 kilogramami mäsa z výroby a expedície. Informoval o tom Marián Užák, manažér skupiny Tauris, do ktorej MäsoSpiš patrí. "Ide len o tento jeden výrobok, nálezy ostatných kontrolovaných výrobkov boli negatívne. V spolupráci s veterinárnou správou sme vykonali všetky potrebné opatrenia," uviedol M. Užák.
Ide o sanitáciu výrobých priestorov, derazitáciu celého mäsokombinátu, školenia pracovníkov a vyšetrenia u dodávateľa bravčového mäsa priamo na bitúnku.
Zdroj zatiaľ neznámy
Užák potvrdil, že zdroj nákazy sa zatiaľ nenašiel. V novoveskom mäsokombináte vykonali odbery vzoriek použitých surovín a stery z výrobného prostredia, všetky s negatívnym výsledkom. Užák predpokladá, že k infikovaniu moravského mäsa mohlo dôjsť manipuláciou medzi jeho varením a balením. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej správy nariadil vykonať v MäsoSpiši epidemiologickú štúdiu. Tá by mala ukázať, či nájdené baktérie pochádzajú z jedného zdroja alebo z viacerých. Štúdiu spracúva Štátny veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne a jej výsledky by mali byť známe na budúci týždeň.
"Výroba by sa mala obnoviť v prípade, ak bude päť po sebe vykonaných rozborov negatívnych," upresnil M. Užák. Momentálne má výrobca za sebou tri rozbory, všetky sú negatívne na prítomnosť listérie. "Do získania výsledkov šetrenia z ŠVPÚ Dolný Kubín je výroba moravského mäsa v MS SNV pozastavená. V prípade vyhovujúcich výsledkov stanovení bude podaná žiadosť na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Spišskej Novej Vsi o započatie výroby moravského údeného mäsa," dodal M. Užák.
Listéria
Baktéria listeria monocytogenes spôsobuje ochorenie nazývané listerióza. Zdrojom nákazy pre človeka sú hlavne zvieratá, svalové mäso, klobásy, plesňové zrejúce syry, nepasterizované mlieko, ovčí hrudkový syr a bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka, údené lososy, vákuovo balené filety z lososov. Pri požití kontaminovanej potravy sa môže vyvinúť horúčkovité ochorenie podobné týfusu alebo zápal mozgových blán. Pri všetkých prejavoch choroby je rozhodujúci imunitný stav a vek človeka. Najviac sú ohrození starší ľudia, tehotné ženy a ľudia so zníženým imunitným systémom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš