ERIKA KARASOVÁ, erika.karasovakorzar.sk
Maroš Šveda z Levoče pracuje ako maliar, vo voľnom čase "majstruje do áut". V predvianočnom čase však v ich domácnosti výlučne on okupuje kuchyňu. Jeho koníčkom je totiž aj pečenie koláčov či zákuskov, vrátane perníkov. Už druhý rok tento 36-ročný Levočan stavia perníkové kostoly a vianočné výjavy.
LEVOČA. Na slová, že pečenie je skôr ženskou záľubou, než mužskou, reaguje otec troch malých detí so smiechom: "Pri stavaní perníkových kostolov je to ako murárčina. Cukrová poleva je ako malta, lepím ňou jednotlivé diely a zarovnávam nepodarené časti stavby."
S receptami experimentuje
"Pečiem odjakživa, perníkové stavby sú však čerstvou záležitosťou. Preto sa zatiaľ iba učím. Skúšam aj recepty na cesto, zisťujem, ktorý sa osvedčí viac. Momentálne experimentujem s receptom od mojej kolegyne," hovorí M. Šveda. A tak z jeho kuchyne pochádzajú napríklad kostoly, ale aj sane či soby, ktoré neodmysliteľne patria k Vianociam. Jeho snom, ktorý si určite chce splniť na budúci rok, je perníková stavba Kostola sv. Jakuba v Levoči.
Všetko je ako pravé
M. Šveda je, zdá sa, detailista. Jeho perníkové kostoly obsahujú gotické stavebné prvky. Ciferník hodín je zhotovený z cukrárenských korálok. Atmosféru zimy navodzuje sneh. Aj ten musí byť autentický. "Práve na sneh zhotovujem špeciálnu polevu, musí byť o čosi redšia, ako tá, ktorú používam ako maltu," upresňuje. Snehová prikrývka na streche je ako naozajstná aj s prirodzenými záhybmi, zaujímavou súčasťou sú visiace cencúle.
Kostol na tanieri
Šikovný Levočan je samouk. V teréne či na fotkách si prezrie kostol a dá sa do stavby. "Jednotlivé diely si pripravím z výkresu a podľa toho potom pečiem," hovorí. Hotové diela nejaký ten čas potešia ľudské oko, potom však skončia na tanieri. "Stavba sa časom znehodnotí, perník vyschne a už nie je taký pohľadný," dodáva.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš