výstavy jedál a cukrárenských výrobkov, ktorá sa včera konala v Grand hoteli Bellevue v Hornom Smokovci.
Podujatia, ktoré už tradične organizuje Tatranský klub kuchárov a cukrárov v spolupráci s mestom Vysoké Tatry, sa zúčastnilo približne 40 vystavovateľov z celého Slovenska. Niekoľko stoviek návštevníkov mohlo obdivovať vyše 60 studených obložených mís, cukroviniek rôzneho druhu a umelecké výtvory zo zeleniny i čokolády. "Všetko, čo som videla sa mi páčilo. Niektoré výrobky by som ani nedokázala zjesť, tak sú pekne urobené. Sú to normálne umelecké diela. Obdivujem ľudí, ktorí majú toľko trpezlivosti a umu, že dokážu také niečo vymyslieť a ešte aj urobiť," okomentovala výstavu Popradčanka Zuzana.
Viera Majerčáková, 18-ročná študentka Stredného odborného učilišťa spoločného stravovania v Hornom Smokovci na výstavu pripravila dezert. "Nazvala som ho Tvarohové prekvapenie. pripravovala som ho asi dvadsať minút a myslím, že sa mi podarilo," pochválila sa študentka.
Marián Anderko z obce Kaluža (okres Michalovce) sa tatranskej gastrovýstavy zúčastnil prvýkrát. A hneď zaujal. Jeho špecializáciou je totiž vyrezávanie a zdobenie ovocia a zeleniny. Návštevníci okrem iných výtvorov obdivovali aj jeho kvetinový kôš vyrobený z rôznych druhov zeleniny. "Výroba mi trvala približne 15 hodín. Na vyrezávanie používam klasické dláta, podobné tým rezbárskym. Takéto koše pripravujem na rôzne oslavy okrúhlych narodenín, alebo svadby," prezradil zručný majster.
Predseda klubu Tatranských kuchárov a cukrárov a hlavný organizátor gastro prehliadky bol s úrovňou vystavených exponátov spokojný. "Vidieť tu naozaj umelecké diela. Vystavujúci si dali záležať na tom, aby vystihli aktuálne gastronomické trendy. Dúfam, že boli spokojní aj návštevníci a že sa nechali inšpirovať aj majstri kuchári a cukrári," uviedol predseda.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš