ubytovacím a stravovacím zariadeniam chýba kvalifikovaný personál, najmä kuchári a čašníci.
„Mlynky sú atraktívnou turistickou lokalitou a majú veľký potenciál na rozvoj cestovného ruchu. Aby však mohli turistom ponúknuť kvalitné služby, potrebujú kvalitný personál, po ktorom je v súčasnosti vysoký dopyt," vraví Eva Hecková, manažérka hotela Mlynky.
Počas zimnej sezóny je situácia ako-tak stabilizovaná, na leto si však mnohí zamestnanci vybavujú sezónne práce na lodiach. „V tejto branži robím už 30 rokov, problémy so zamestnancami sú všade, ale v Mlynkoch špeciálne," tvrdí Dušan Tatár z tunajšieho motorestu Hámor. Aj v tomto zariadení pociťujú nedostatok čašníkov a kuchárov. „Ponúkame ubytovanie zadarmo a dobré platy, no ľuďom z okolitých miest sa nechce dochádzať za prácou. Vozím sem kuchárov a čašníkov z Košíc, ktorí si prídu privyrobiť vo svojom voľnom čase, takže to ako-tak vyriešime. Ľuďom na úradoch práce sa nechce pracovať. Dva roky máme na úradoch práce v Rožňave aj Dobšinej vyvesenú požiadavku na kuchárov a čašníkov. Ľudia sem prídu len preto, aby dostali razítko, ale snahu pracovať nemajú," opisuje svoje skúsenosti D. Tatár.
E. Hecková dodáva, že v blízkej Spišskej Novej Vsi je síce hotelová škola, vychovávajúca kuchárov a čašníkov, ale jej absolventi väčšinou po skončení štúdia odchádzajú pracovať mimo Spiša a za hranice. „Chápem, že mladí ľudia chcú ísť do zahraničia okúsiť niečo iné, ako doma. A dôležité je pri ich rozhodovaní určite aj platové hľadisko. Odliv kvalifikovaných pracovníkov do zahraničia je značným problémom. Na druhej strane to treba kvitovať, pretože vonku sa naši ľudia niečo naučia, minimálne sa zdokonalia v cudzích jazykoch a môžu potom domov priniesť aj vyššiu kvalitu," podotýka manažérka hotela Mlynky.
Aj v súčasnosti hľadá náhradu za čašníka. Doterajší čašník, 25-ročný Branislav Murgač z Hnilčíka, si na leto vybavuje prácu v zahraničí. Vonku bol už dvakrát, prvýkrát v hoteli v Rakúsku robil ako kuchár, potom v Nemecku na lodi. „Bola to drina. Dva mesiace sme pracovali 16 hodín denne, 7 dní v týždni," vraví. Zarobil si, ale keď svoj zárobok prepočítal na hodinu, vyšla mu hodinová mzda 5 eur. „Keď kurz eura klesne ešte viac, neoplatí sa ísť robiť von," uvažuje. Mladí ľudia podľa neho odchádzajú kvôli zárobku a jazyku. On sám sa vďaka pobytu vonku zdokonalil v jazyku, takže dnes mu nerobí problém plynulo komunikovať so zahraničnými klientmi.
Starostka obce Mlynky Mariana Horká o probléme s kvalifikovanými pracovníkmi pre služby v cestovnom ruchu vie. „V obci máme 8-percentnú nezamestnanosť. Medzi nezamestnanými nie sú také profesie ako kuchár a čašník," vraví starostka. Dodáva, že väčšinu z týchto ľudí bez práce nie je ani možné zamestnať alebo rekvalifikovať na personál v reštauráciách či hoteloch.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš