tisíc jahniat viac. Presne na Jozefa, 19. marca, vyrazí zo Sabinova prvý kamión. Aby uspokojili záujem Talianov o čerstvé jahňacie mäso, pre šoférov to znamená absolvovať 18 jázd. Jahňatá pred porážkou vážia 12 až 13 kíl, sú staré päť až šesť týždňov, pochádzajú asi od 250 dodávateľov. Musia byť ešte dojčené od matky, preto ich volajú mliečne jahňatá. Pochádzajú z mnohých miest po celom Slovensku.
Agrokombinát Sabinov je na východe Slovenska jediným špecializovaným bitúnkom na porážku oviec a jahniat. Ovce poráža vo veľkom ako jediný na Slovensku. Ročne urobí asi 70 tisíc porážok jahniat a 10 tisíc porážok oviec, spolu má vyše 500 dodávateľov, medzi ktorými sú aj drobní chovatelia. Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Juraj Karniš, export do Talianska tvorí takmer 100 percent. V tomto roku prejavil o jahňatá na domácom trhu jediný potravinársky reťazec, čo sa mu zdá veľmi chudobná ponuka zo strany ostatných obchodných partnerov. S cenou nepôjdu pod 80 Sk za kilogram živej váhy.
Autor: Prešov/Sabinov (SITA)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš