Korzár logo Korzár Spiš

Pre verejnosť pripravili tradičné slovenské jedlá

Svidník - Na pôde svidníckej Spojenej školy, ktorej súčasťou je aj Hotelová akadémia, sa počas dvoch dní konali dni slovenskej kuchyne. Ide o prvú

takúto akciu, na ktorej sa chceli študenti prezentovať pred verejnosťou. Akadémia totiž funguje len dva roky, takže sa do podujatia mohli zapojiť len prváci a druháci. Ukázalo sa, že si pri príprave tradičných slovenských jedál, úprave jedálne aj obsluhe v ľudových krojoch počínali veľmi dobre. Všetko si zorganizovali a ešte pred akciou urobili medzi verejnosťou malú anketu o tom, aké jedlá považujú za tradičné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napokon sa rozhodli pre menu a pripravili ho pod dohľadom učiteľov odborných predmetov. "V našej výcvikovej kuchyni sme pripravili rôzne kombinácie troch polievok a troch hlavných národných jedál, ktoré ponúkame verejnosti. Ľudia zareagovali na našu anketu a prostredníctvom internetu alebo telefonicky sa nám už v prvý deň prihlásilo okolo sto ľudí," povedala nám učiteľka odborných predmetov Viera Paradová.

SkryťVypnúť reklamu

Jej slová potvrdila jedáleň obsadená do posledného miesta. Dievčatá v ľudových krojoch Dominika Kuzmová, Lenka Popovcová, Lenka Brenišinová a Rastislava Gondželová sa pri obsluhe rozhodne nenudili. Nezabudli však na milý úsmev, ani na otázku, či boli hostia s jedlom spokojní, alebo na poďakovanie za prejavenú dôveru. Brali to jednoducho vážne a o každú pochvalu sa podelili aj so spolužiakmi, ktorí mali v kuchyni plné ruky práce. Keď sme do nej nazreli, dozvedeli sme sa, že v menu je šarišská kapustová polievka, zemplínska fazuľová polievka s haluškami, pirohy, bryndzové halušky a dukliansky perkelt s baraním mäsom. Ako zákusok pripravili makový koláč. Plánovali urobiť aj gazdovský tanier, na ktorom mala byť polovica halušiek a polovica pirohov výdatne poliatych popraženou slaninou a cibuľou. "Tieto jedlá sme poznali už z domácich kuchýň, už sme ich pripravovali, takže to nebolo ťažké. Myslím, že školu reprezentujeme dobre," povedala nám Lenka pri servírovaní zákuskov.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa zástupkyne Spojenej školy Márie Makutovej dni slovenskej kuchyne sú akousi prvou lastovičkou pri prezentovaní sa na verejnosti. Vo vyšších ročníkoch budú už študenti zručnejší a pravdepodobne pripravia aj náročnejšie akcie.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 598
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 919
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 748
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 823
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 313
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 004
  7. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 4 977
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 561
  1. Vladimír Bojničan: Bez kritického myslenia liberálnu demokraciu neustojíme. A už to podaktorí aj jasne vidíme.
  2. Juraj Tušš: Všetko čo viem o čapovaní
  3. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCXXII - Pamätník U Klasovitých, Poriadie
  4. Marián Gunár: Denník citlivého bastarda 1
  5. Jozef Ivan: Bez tlačenky ani medzi bohov
  6. Milan Buno: Toto sú desivé prvé minúty po tom, ako vypukne jadrová vojna! | 7 knižných tipov
  7. Vladimír Bojničan: OD OLTÁRA K TOTALITE: Ako sa cirkev, konzervatívci a bývalí komunisti spojili pri rozvrate Západu
  8. Peter Gregor: Sýrska Rožava po páde Baššára Asada
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 454
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 27 708
  3. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 666
  4. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 316
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 11 671
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 11 426
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 457
  8. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 9 288
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Výroba sáčkových polievok a bujónov v závode Carpathia pri príležitosti 150. výročia jeho založenia.

Carpathia, najväčšia potravinárska firma u nás, chystá modernizáciu za takmer dvadsať miliónov eur.


7
Marek Rozkoš a Ráchel Šoltésová ako manželia v seriáli Sľub.

Jazyk seriálu Sľub vás do osemdesiatych rokov neprenesie.


14
Fabrika patrí k najväčším zamestnávateľom v regióne.

Za najväčšie výkyvy môžu konkrétne spoločnosti.


1
Ilustračné foto.

Kornel Földvári sa nehneval. Smial sa podvodníkom a prospechárom.


70
  1. Vladimír Bojničan: Bez kritického myslenia liberálnu demokraciu neustojíme. A už to podaktorí aj jasne vidíme.
  2. Juraj Tušš: Všetko čo viem o čapovaní
  3. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCXXII - Pamätník U Klasovitých, Poriadie
  4. Marián Gunár: Denník citlivého bastarda 1
  5. Jozef Ivan: Bez tlačenky ani medzi bohov
  6. Milan Buno: Toto sú desivé prvé minúty po tom, ako vypukne jadrová vojna! | 7 knižných tipov
  7. Vladimír Bojničan: OD OLTÁRA K TOTALITE: Ako sa cirkev, konzervatívci a bývalí komunisti spojili pri rozvrate Západu
  8. Peter Gregor: Sýrska Rožava po páde Baššára Asada
  1. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 64 454
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 27 708
  3. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 666
  4. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 316
  5. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 11 671
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 11 426
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 457
  8. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 9 288
  1. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  2. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  3. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  4. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  5. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  6. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  7. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  8. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu