Korzár logo Korzár Spiš
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Pre verejnosť pripravili tradičné slovenské jedlá

Svidník - Na pôde svidníckej Spojenej školy, ktorej súčasťou je aj Hotelová akadémia, sa počas dvoch dní konali dni slovenskej kuchyne. Ide o prvú

takúto akciu, na ktorej sa chceli študenti prezentovať pred verejnosťou. Akadémia totiž funguje len dva roky, takže sa do podujatia mohli zapojiť len prváci a druháci. Ukázalo sa, že si pri príprave tradičných slovenských jedál, úprave jedálne aj obsluhe v ľudových krojoch počínali veľmi dobre. Všetko si zorganizovali a ešte pred akciou urobili medzi verejnosťou malú anketu o tom, aké jedlá považujú za tradičné.

Napokon sa rozhodli pre menu a pripravili ho pod dohľadom učiteľov odborných predmetov. "V našej výcvikovej kuchyni sme pripravili rôzne kombinácie troch polievok a troch hlavných národných jedál, ktoré ponúkame verejnosti. Ľudia zareagovali na našu anketu a prostredníctvom internetu alebo telefonicky sa nám už v prvý deň prihlásilo okolo sto ľudí," povedala nám učiteľka odborných predmetov Viera Paradová.

Skryť Vypnúť reklamu

Jej slová potvrdila jedáleň obsadená do posledného miesta. Dievčatá v ľudových krojoch Dominika Kuzmová, Lenka Popovcová, Lenka Brenišinová a Rastislava Gondželová sa pri obsluhe rozhodne nenudili. Nezabudli však na milý úsmev, ani na otázku, či boli hostia s jedlom spokojní, alebo na poďakovanie za prejavenú dôveru. Brali to jednoducho vážne a o každú pochvalu sa podelili aj so spolužiakmi, ktorí mali v kuchyni plné ruky práce. Keď sme do nej nazreli, dozvedeli sme sa, že v menu je šarišská kapustová polievka, zemplínska fazuľová polievka s haluškami, pirohy, bryndzové halušky a dukliansky perkelt s baraním mäsom. Ako zákusok pripravili makový koláč. Plánovali urobiť aj gazdovský tanier, na ktorom mala byť polovica halušiek a polovica pirohov výdatne poliatych popraženou slaninou a cibuľou. "Tieto jedlá sme poznali už z domácich kuchýň, už sme ich pripravovali, takže to nebolo ťažké. Myslím, že školu reprezentujeme dobre," povedala nám Lenka pri servírovaní zákuskov.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa zástupkyne Spojenej školy Márie Makutovej dni slovenskej kuchyne sú akousi prvou lastovičkou pri prezentovaní sa na verejnosti. Vo vyšších ročníkoch budú už študenti zručnejší a pravdepodobne pripravia aj náročnejšie akcie.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 072
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 748
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 631
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 408
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 977
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 346
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 011
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 989
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 659
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Historik Henrich Hrehor.

Hodnotí aj súčasný stav v spoločnosti.

9 h
Ilustračné foto

Kde budú robiť antigénové testy.

22. jan
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

15 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

14 h
Mobilné odberové miesto v budove ružinovskej Polikliniky.

V pondelok sa začalo na Slovensku celoplošné skríningové testovanie, ktoré potrvá do 27. januára.

2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop