ošípané zabiť na domácu spotrebu len vtedy, ak to nahlásia príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe a dodržia požiadavky na vyšetrenie trichinely, teda svalovca.
Podľa usmernenia a manuálu, ktoré vydala Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky, sú drobnochovatelia povinní okrem iného pri domácej zabíjačke odobrať „vzorky bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti o veľkosti lieskového orecha, respektíve 5 x 5 centimetrov." Vzorky má odobrať chovateľ či mäsiar, ktorý domácu zabíjačku vykonáva. Veterinárny lekár vzorky odobrať nepríde. V citovanom usmernení sa ďalej uvádza, že vzorky treba vhodne zabaliť do mikroténového alebo iného nepremokavého vreca a uložiť do chladničky. Následne treba vypísať sprievodný list, ktorý pôjde so vzorkami do laboratória. Chovateľ osobne alebo poslom doručí vzorky do miesta zberu vzoriek príslušného Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (ŠVPÚ), v prípade Prešovského kraja do ŠVPÚ v Prešove. Vzorky treba doručiť v pracovných dňoch. Ak sa konala domáca zabíjačka počas víkendových dní, vhodne zabalené vzorky uskladní chovateľ v chladničke, nie v mrazničke, a doručí na miesto zberu v pondelok.
Ľudia bývajúci v obciach a mestách vzdialenejších od krajského mesta sú pobúrení. „Človek sa snaží prísť voľajako ku korune, chová si prasa, aby nemusel kupovať drahé mäso, tak teraz dám niekoľko stoviek na benzín, aby som doručil vzorku do Prešova. To je nehorázne," vraví chovateľ z jednej z obcí zo severnej časti Sabinovského okresu, ktorý nás požiadal o zachovanie anonymity. Dôvod? „Aj tak prasatá zabijem bez ohlásenia. Ja nemám na to financie, spôsob ani čas, aby som vzorky dopravoval do Prešova," tvrdí. S podobným názorom sme sa stretli u viacerých drobnochovateľov.
Preverili sme si epidemiologickú situáciu na Slovensku za posledných sedem rokov, najmä počet ochorení na trichinelózu (ochorenie spôsobené trichinellou spiralis - svalovcom stočeným) od roku 2000 do roku 2006. Podľa Petry Kinlovičovej z odboru mediálno-marketingových činností Úradu verejného zdravotníctva SR v celej republike sa v roku 2000 vyskytli 3 ochorenia na trichinelózu. O rok neskôr to bolo 16 ochorení. V roku 2002 zistili 4 ochorenia. V rokoch 2003 a 2004 to bolo po jednom ochorení. Dokonca žiadne ochorenie sa nezistilo v roku 2005. V minulom roku štatistika uvádza 5 týchto prípadov. Pritom sa podľa odborníkov predpokladá, že ročne je na Slovensku okolo 300-tisíc zabíjačiek ošípaných.
Chovateľom sa natíska otázka, či zapracovanie spomínaného opatrenia veterinármi do spomínaného zákona je skutočne aj garantovaním bezpečných potravín z domácej zabíjačky. Podľa odborníkov z radov veterinárov je totiž oveľa vážnejšou hrozbou domáca porážka hovädzieho dobytka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš