medzinárodná výstava Danubius gastro, ktorá sa uskutočnila v Bratislave. Odtiaľ si prešovskí stredoškoláci zo Súkromnej hotelovej školy ESO - Euroškola Slovensko, s. r. o., priniesli zlatú medailu. Patrik Kuzemka a Dávid Mihók súťažili v kategórii juniorov a zlato získali v príprave studenej misy nazvanej Poézia v gastronómii.
"Bola tam veľká konkurencia, ale mali sme už isté skúsenosti z podobných podujatí. Keď sme porovnávali našu prácu, priznám sa, že sme nepočítali s prvým miestom. Pripravovali sme osemporciovú misu a jednu vzorovú. V porovnaní s ostatnými bola farebne pestrejšia," povedal nám o účasti na výstave tretiak Dávid Mihók. Na otázku, či pri porovnávaní získali aj nové skúsenosti alebo inšpiráciu, odpovedal, že isté rezervy majú ešte s tvarovaním a aranžovaním zeleniny.
Na úspešných žiakov je vedenie hrdé, čo netajila ani riaditeľka Júlia Sopková. Keďže diplomy a medaily zatiaľ ostanú v škole, za úspešnú reprezentáciu sa ich rozhodli oceniť aj vecnými darmi. "Toto ocenenie svojím spôsobom patrí aj učiteľom Františkovi Krankotovi a Marekovi Gajdošovi, ktorí sa žiakom venujú. Aj oni nás úspešne reprezentovali ako členovia národného slovenského tímu na Svetovej gastronomickej výstave v Luxemburgu, kde získali bronzovú medailu. Svoje skúsenosti a zručnosti potom odovzdávajú študentom," dodala riaditeľka J. Sopková.
ESO - Euroškola Slovensko pôsobí v Prešove už niekoľko rokov. Na prvý pohľad nemá špecifické zameranie, ale bazíruje na znalosti dvoch cudzích jazykov, pričom v prvých troch ročníkoch sa študenti zameriavajú na praktické gastro predmety a ekonomiku, v dvoch ďalších viac na účtovníctvo, hotelový manažment a marketing. Absolventi sú po piatich rokoch pripravení buď pokračovať v štúdiu na vysokých školách, alebo aj podnikať. V súčasnosti majú 200 žiakov a to najmä preto, lebo uprednostňujú menšie triedy, aby učitelia mohli mať k žiakom individuálny prístup.
Záujem o túto školu je každoročne vysoký, o čom svedčí aj fakt, že otvorili aj niekoľko detašovaných pracovísk. "Prevádzkujeme detašované pracovisko v Bardejove aj v Spišskej Teplici pri Poprade. Z ďalšieho v Michalovciach sa už konštituovala samostatná hotelová akadémia," konkretizovala J. Sopková.
Podnet na vytvorenie týchto pracovísk prišiel od rodičov. Dôvody boli prozaické. Rodiny z ekonomicky slabších regiónov síce mali záujem o túto školu, ale brzdili ich náklady na ubytovanie či cestovné. ESO - Euroškola preto vytvorila rovnako kvalitné podmienky v ich domácom prostredí a zabezpečila pedagógov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš