Korzár logo Korzár Spiš

Poéziou v gastronómii zabodovali aj na medzinárodnom fóre

Prešov - Práca naviac, teda ak sa učitelia venujú svojim zverencom viac, ako im ukladajú učebné osnovy, zvyčajne prináša ovocie. Dôkazom je aj

medzinárodná výstava Danubius gastro, ktorá sa uskutočnila v Bratislave. Odtiaľ si prešovskí stredoškoláci zo Súkromnej hotelovej školy ESO - Euroškola Slovensko, s. r. o., priniesli zlatú medailu. Patrik Kuzemka a Dávid Mihók súťažili v kategórii juniorov a zlato získali v príprave studenej misy nazvanej Poézia v gastronómii.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Bola tam veľká konkurencia, ale mali sme už isté skúsenosti z podobných podujatí. Keď sme porovnávali našu prácu, priznám sa, že sme nepočítali s prvým miestom. Pripravovali sme osemporciovú misu a jednu vzorovú. V porovnaní s ostatnými bola farebne pestrejšia," povedal nám o účasti na výstave tretiak Dávid Mihók. Na otázku, či pri porovnávaní získali aj nové skúsenosti alebo inšpiráciu, odpovedal, že isté rezervy majú ešte s tvarovaním a aranžovaním zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

Na úspešných žiakov je vedenie hrdé, čo netajila ani riaditeľka Júlia Sopková. Keďže diplomy a medaily zatiaľ ostanú v škole, za úspešnú reprezentáciu sa ich rozhodli oceniť aj vecnými darmi. "Toto ocenenie svojím spôsobom patrí aj učiteľom Františkovi Krankotovi a Marekovi Gajdošovi, ktorí sa žiakom venujú. Aj oni nás úspešne reprezentovali ako členovia národného slovenského tímu na Svetovej gastronomickej výstave v Luxemburgu, kde získali bronzovú medailu. Svoje skúsenosti a zručnosti potom odovzdávajú študentom," dodala riaditeľka J. Sopková.

ESO - Euroškola Slovensko pôsobí v Prešove už niekoľko rokov. Na prvý pohľad nemá špecifické zameranie, ale bazíruje na znalosti dvoch cudzích jazykov, pričom v prvých troch ročníkoch sa študenti zameriavajú na praktické gastro predmety a ekonomiku, v dvoch ďalších viac na účtovníctvo, hotelový manažment a marketing. Absolventi sú po piatich rokoch pripravení buď pokračovať v štúdiu na vysokých školách, alebo aj podnikať. V súčasnosti majú 200 žiakov a to najmä preto, lebo uprednostňujú menšie triedy, aby učitelia mohli mať k žiakom individuálny prístup.

SkryťVypnúť reklamu

Záujem o túto školu je každoročne vysoký, o čom svedčí aj fakt, že otvorili aj niekoľko detašovaných pracovísk. "Prevádzkujeme detašované pracovisko v Bardejove aj v Spišskej Teplici pri Poprade. Z ďalšieho v Michalovciach sa už konštituovala samostatná hotelová akadémia," konkretizovala J. Sopková.

Podnet na vytvorenie týchto pracovísk prišiel od rodičov. Dôvody boli prozaické. Rodiny z ekonomicky slabších regiónov síce mali záujem o túto školu, ale brzdili ich náklady na ubytovanie či cestovné. ESO - Euroškola preto vytvorila rovnako kvalitné podmienky v ich domácom prostredí a zabezpečila pedagógov.

Najčítanejšie na Spiš Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 31 184
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 644
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 405
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 431
  6. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 984
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 373
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 148
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu