Prešov - Každá domáca zakáľačka musí byť od 1. februára 2007 hlásená veterinárom. Do platnosti vstúpi nový zákon o veterinárnej starostlivosti.
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Hlásenie zabíjačiek hovädzieho dobytka a ošípaných pre súkromnú domácu spotrebu podlieha nahláseniu príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred. Zároveň musia byť dodržané požiadavky na vyšetrenie trichinely (svalovca). Takúto zákonnú úpravu si vraj vyžiadala Európska únia.
"Voči verejnosti nie je zodpovedné, keď prípadné omyly v tvorbe slovenskej legislatívy sa zakrývajú tvrdením, že je to požiadavka Bruselu. Zo stanoviska Európskej komisie jasne vyplýva, že kontrolou mäsa z domácej zabíjačky pre osobnú spotrebu sa európska legislatíva nezaoberá. Slovenská vláda by mala napraviť omyl, ktorý by v budúcnosti mohol spôsobovať zbytočné problémy občanom, predovšetkým žijúcim na vidieku," povedal pre Korzár poslanec Európskeho parlamentu Milan Gaľa. Podľa jeho slov zákon pri domácich zabíjačkách vôbec nemusel byť prísny. Ohlasovaciu povinnosť únia vyžaduje iba v prípade mäsa určeného na predaj. Aj eurokomisár Ján Figeľ potvrdil, že slovenský zákon ide nad rámec európskej legislatívy. Právo Európskej únie sa veterinárnymi opatreniami vo vzťahu k domácej výrobe a spotrebe mäsa nezaoberá. Platí iba pre úradné kontroly pri výrobe a spracovaní mäsa určeného pre trh a verejnú spotrebu.