obyvatelia od zvykov svojich predkov neupúšťajú. Sviatok Troch kráľov sa tu v mnohom podobá obdobiu Vianoc. Na Trojkráľovú vigíliu v piatok nechýbala bohatá večera. Samotný sviatok je dňom hojnosti a cirkevných obradov.
Už v piatok nastal pre miestnych grécko-katolíkov prísny pôst. "Trojkráľová vigília (deň pred sviatkom Troch Kráľov - pozn. red.) znamená úplné upustenie od mäsa. Počas dňa ženy pripravujú večeru ako na Štedrý deň. Večer sa ide do cerkvi," opisuje miestne zvyky Anna Bondrová. "Pamätám si, keď som sa vydala a prišla ku svokre, všetko malo nádych pôstu. Nepoznali sme olej, ani maslo. Jedlá boli doplnené iba cesnakom a peprom," spomína pani Anna, ktorá tradície dodržiava dodnes.
Nasledujúci deň, sviatok Troch Kráľov, priniesol aj tradičnú zmenu v jedálničku. Pôstne jedlá vymenila voňavá klobása, slanina a šunka. Prelínali sa staroslovanské obyčaje s kresťanskými obradmi. Po dopoludňajšej slávnosti v kostole sa obyvatelia obce v procesii odobrali k tamojšiemu potoku Jakubianke, ktorú posvätil farár. Ľudia z nej do džbánkov naberali tzv. Jordaň vodu. Umývali sa, aby boli zdraví. "Má to svoje čaro a lusk," tvrdí A. Bondrová.
Na sobotňajších obradoch sa zúčastnili stovky obyvateľov obce, aby sa následne odobrali do príbytkov. "Tí, ktorí bývajú blízko potoka, pozývajú svojich príbuzných na obed k sebe," dodáva Anna Bondrová. "To všetko pre nás znamená zachovanie si obyčají," zhodnotil udalosť Jozef Compeľ, jeden z miestnych.
Autor: rin
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš