Kežmarku.
O 16. ročníku podujatia, ktoré začalo v utorok akciou Otvorených dverí nám viac prezradil riaditeľka akadémie Silvia Holopová. "Súčasťou gastrodní sú gastronomické aktivity našich študentov, kreatívne zručnosti realizované okrem iného prípravou studených, cukrárenských výrobkov alebo miešaných nápojov." Neodmysliteľnou súčasťou Gastrodní sú takzvané slávnostné tabule, kedy študenti aranžujú rôzne tematické prezentácie. "Témy si študenti vyberajú sami. Tohto roku máme 22 slávnostných tabúl. Vzhľadom na výročie, jednou z tém je Mozart, potom napríklad podmorský svet, tri oriešky pre popolušku, orientálna čajovňa."
Študentské práce na Gastrodňoch sú súčasťou hodnotenia niektorých skúšok študijného procesu akadémie. Ďalšou základnou funkciou podujatia je prezentácia činnosti študentov pred očami verejnosti.
Na podujatí vládla dobrá atmosféra. Študentovi Igorovi Pavličkovi zo Štrby sa vďaka prezentácii jednej z tabúľ splnil dávny sen. "Vždy som túžil vyskúšať si, aké to je byť oblečený v kroji. Môžem povedať že je to príjemné. Celé to tu má dobrú atmosféru." Spokojná bola aj študentka Jana Hanusová (na snímke, prvá sprava) z Tatranskej Lomnice, ktorá zas bola pre zmenu oblečená v historickom kostýme slúžky. "Naša tabula o Alžbete Bátoryovej zaujala aj porotcov, vyhrali sme takzvané prvé pásmo. Je to super atmosféra, ľuďom sa to páčilo." Janka prezradila, že s prípravou tematickej tabule začali už od začiatku roka a bola to istým spôsobom fuška. "Najťažšie bolo zháňanie kostýmov a rekvizít, s tými historickými je vždy problém. Ale výsledok stál zato."
Autor: rin
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš