ktorú včera otvorili záhradkári v Spišskej Novej Vsi. Návštevníci tu môžu vidieť 115 exponátov, ktoré sa tento tok urodili v novoveských záhradkách.
Ak vlani najväčšiu pozornosť návštevníkov pútala čierna kukurica, tento rok sú to modré zemiaky zo záhradky Jána Bašistu. Ako sme zistili, ide o klasické varné zemiaky s tmavým povrchom, použiteľné v kuchyni rovnakým spôsobom ako klasické odrody. "Ja som to ešte nevidel," hovorí Cyril Klinga, šéf spišských záhradkárov. Osobne sa najviac potešil vystavovanému hroznu. "Výnimočnosťou pre spišský región je to, že sa našim záhradkárom darí dopestovať hrozno. Máme slnečné oblasti, kde sa mu darí a ak sa vinič správne ošetruje, tak sa dá dopestovať dobré hrozno. Ak záhradkár nedodrží technologický postup, tak z úrody nebude nič," dodáva C. Klinga.
Tento rok priniesli pestovatelia zo svojich záhrad množstvo jabĺk. Bohato obsypané stromy svedčia o tom, že sezóna na toto ovocie sa vydarila. Nie všade. Ako vraví C. Klinga, veľmi teplé a suché leto nútilo záhradkárov zavlažovať aj stromy. "Kto nezavlažoval, ten má veľa jabĺk, ale malých," vysvetľuje. Povedané slovami odborníka takéto ovocie nemá konzumnú veľkosť a nepatrí na výstavy.
Na výstavu priniesli pestovatelia aj okrasnú zeleninu, okrem okrasnej kapusty sa môžu oči popásť aj na farebne rôznorodých odrodách ľadového šalátu zo záhradky Michala Faltina. Nechýbajú obrovské tekvice, slnečnice či ačokča, ktorá sa už na Spiši udomácnila. Výstava ovocia a zeleniny potrvá do soboty.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš