zdraženiu múky, ku ktorému došlo vplyvom nízkej úrody potravinárskeho obilia v okolitých krajinách. Pre KORZÁR to potvrdil Ján Paciga (na snímke), predseda predstavenstva cechu.
„Ceny múk išli hore v priemere od 8 do 12 percent, podľa druhu múky. Niektoré mlyny zdražovali múku v auguste, ostatné začiatkom septembra. Po konzultáciách s členmi cechu sme dospeli k záveru, že väčšina výrobcov bude znášať tieto zvýšené ceny na vlastné náklady do konca roka. Od nového roka je pravdepodobné, že všetci výrobcovia pôjdu s cenami hore. V akom rozpätí, to je individuálne, predpokladám, že to bude rast o 5 až 8 percent," upresnil J. Paciga. V súčasnosti sa rožky na Spiši predávajú v rozpätí od jednej koruny v supermarketoch až po 1,40 Sk v malých predajniach. Cena kilogramového chleba sa pohybuje od 21 do 34 korún, závisí od druhu chleba.
Majitelia malých pekární už od nástupu obchodných reťazcov hovoria o tom, že ceny pekárskych výrobkov sú deformované. „Predávajú sa pod nákupné ceny nielen v obchodných reťazcoch, ale aj u menších predajcov. Naposledy som čítal o Haligovciach, kde predávajú rožky za 50 halierov, čo je hlboko pod výrobnými nákladmi a to potom deformuje ceny," tvrdí J. Paciga.
Podľa jeho slov sú výrobné náklady na jeden rožok okolo 80 halierov bez dane. „Je to dané technológiou a zložením a objemom rožka. To, čo je pod 80 halierov, je na úkor rentability. Šetrenie na zložení výrobku vidieť už na prvý pohľad, napríklad na chlebe v niektorých obchodných reťazcoch. U pekára to vyvoláva pocit hanby, že niečo také sa dostáva na pult," dodáva predseda pekárskeho cechu. Ak by mali pekári zohľadniť v cene svojich výrobkov nárast cien energií, surovín aj investície do nových technológií, stál by kilový peceň chleba 40 korún. Predať chlieb za takúto cenu je podľa slov J. Pacigu v súčasnosti nereálne.
Hoci v poslednom období zatvorili aj v spišskom regióne dve pekárne, majú malé pekárne podľa názoru J. Pacigu perspektívu. „Problém je v tom, že nenastáva deľba práce medzi priemyselnými a remeselnými pekárňami. Všetci sa snažíme robiť všetko a práve to je problém. Remeselné pekárne, kde je vysoký podiel ručnej práce, sa snažia robiť chlieb a pečivo za ceny blízke výrobkom priemyselných pekární, čo sa potom odzrkadlí aj v kvalite," objasňuje predseda pekárskeho cechu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš