sobotného Dňa sv. Huberta v Bijacovciach posudzovala kuchárske výkony tímov z piatich poľovníckych združení zo Spiša. Do Bijacoviec prišli variť poľovníci zo Spišského Podhradia, Kaľavy, Spišského Štvrtka, Mníška nad Hnilcom a Gelnice. V kotlíkoch sa varil trojaký guláš - jelení, srnčí aj diviačí. Podhradčania vyhrali aj vlani, tohto roku sa im podarilo obhájiť prvenstvo. Dvojica kuchárov Július Kopčan a Štefan Čečunda navarila tri veľké kotly gulášu.
"Guláš je z lane. Bola to mladá, dvojročná laň. Strelil ju v utorok pred súťažou zhodou okolností pán Kopčan. Čo si zastrelil, z toho aj varil," komentoval dianie okolo kotlíkov Vladimír Tomko zo združenia Branisko. Nepochyboval o tom, že tri 50-litrové kotly ostanú prázdne, a nemýlil sa, na guláš z lane sa čakalo v radoch. "Guláš mal typickú vôňu a chuť diviny aj správnu konzistenciu, bol skrátka taký, ako má byť," zhodnotila víťazné dielo Podhradčanov členka poroty Kvetoslava Záhradníková, vedúca školskej jedálne v bijacovskom učilišti. Študentom síce guláš z diviny nevarí, ale zato doma si na ňom rada pochutná. Aj predseda poroty Radislav Onofer má jasno v tom, aký má byť správny poľovnícky guláš: "Farba by mala byť pekná sýta červená. Pravý poľovnícky guláš musí byť taký, aby chuť diviny nezanikla."
Každý kuchár mal vlastný recept. Ondrej Zahornácký z PZ
Gelnica I. Trochanky tvrdí, že súčasťou jeho špeciálneho receptu je láska. "Ak sa guláš varí s láskou, tak určite vyjde," hovorí. Daniel Zajac ako šéfkuchár poľovníckeho tímu z Mníška nad Hnilcom vraví, že ingrediencie sú tajné, napokon jednu z nich prezradil do guláša pridáva svoje obľúbené pivo dvanástku. Poľovníci zo Spišského Štvrtka prišli súťažiť už po druhýkrát. "Varili sme z lane a diviaka. Guláš sa vydaril," tváril sa spokojne kuchár Anton Balúch. Vlani boli Štvrtočania druhí, rovnako skončili aj tento rok. Kaľavčania ako nováčikovia súťaže obsadili tretie miesto. Emil Jánošík varil guláš zo srnca. "Ešte stále sa učím a vždy je čo vylepšovať," hovorí kuchár kaľavského družstva. Najlepším dôkazom, že poľovníci sú aj dobrými kuchármi, boli prázdne kotlíky. Komu sa neušlo, môže do bijacovského kaštieľa prísť na Deň sv. Huberta opäť o rok.
Autor: top
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z celého spišského regiónu nájdete na Korzári Spiš